logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox EP-8K9A7I – które sterowniki SATA na dyskietkę i ustawienia BIOS dla Windows?

Marcus18 22 Lut 2008 22:17 12515 12
REKLAMA
  • #1 4835320
    Marcus18
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Zakupiłem dysk sata do tej płyty i mam problem z wykryciem go podczas instalacji windowsa. Na cd dołączonej do tego epoxa jest masa sterowników. Powiedzcie mi prosze jakie dokładnie pliki maja znajdować sie na dyskietce aby wszystko poszło bezproblemowo. Oraz czy w biosie opcja "VIA SATA IDE RAID" ma być włączona czy wyłączona. Dodam ze ze strony epoxa ostatno cos nie da się sciagnąć sterowników.
  • REKLAMA
  • #2 4835567
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4837522
    Marcus18
    Poziom 12  
    Ale tam jest tylko jadna opcja w biosie "VIA SATA IDE RAID". Nie ma natomiast żadnej opcji zeby aktywować kotntroler sata. Czy zatem wystarczy wgrać tylko sterowniki podczas instalacji systemu?
  • #4 4837754
    srebrnyford
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Wystarczy przy instalacji systemu wgrać sterowniki.W tym celu trzeba je umieścić na dyskietce i podłożyć ją przy instalacji na samym początku.
  • REKLAMA
  • #5 4837824
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam na płycie powinny być sterowniki do sata trzeba przekopiować je na dyskietkę podczas instalacji windy najpierw wola o wcisnięcie f2 jeżeli chcesz uruchomić ASR a następnie o f6 jeżeli masz inne sterowniki do scsi wtedy należy wcisnąć f6 system poprosi o dyskietkę na dyskietce będzie kilka opcji wybierzesz tą z chipsetem jaki masz na płycie w innym wypadku dysk będzie nie widoczny pozdrawiam
  • #6 4838076
    Marcus18
    Poziom 12  
    Dziekuje za odpowiedzi jednak to wszystko wiem. Chodzi mi o to ze na płycie cd nie ma zadnego programu co by tworzył daną dyskietke. Gdy ładuje pliki widoczne na foto to nie widzi dalej hdd.
    Epox EP-8K9A7I – które sterowniki SATA na dyskietkę i ustawienia BIOS dla Windows?
  • #7 4838461
    srebrnyford
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Powinieneś poszukać sterowników do układu VT 8237.
  • REKLAMA
  • #8 4838793
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4838919
    Marcus18
    Poziom 12  
    Dysk WD3200AAKS - niby nie trzeba przezworkowywać, tak przynajmniej czytałem. Raid w biosie wyłaczony.

Dodano po 3 [godziny] 21 [minuty]:

A może się myle. Ale na dysku nic nie pisze takiego wiec sam juz nie wiem co jest grane.
    Znalazłem takie coś http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/e...9jbnQ9MTIsMTImcF9wcm9kcz0yMDMmcF9jYXRzPTE4MyZ
    Zwarcie zworek jak na zdjeciu pomogło w tym sęsie że kiedy jest włączone opca VIA SATA IDE RAID dysk jest wykrywalny w biosie lecz nie da sie na nim zainstalować systemu ponieważ po odpaleniu komputera z płyty pojawia sie czarny ekran i nic sie nie dzieje. Jeśli natomiast odpale kompa z mojego starego maxtora na ide dysk wd3200aaks jest wykrywalny w zarządzaniu dyskami lub PartitionMagic 8.0 jednak nie da sie go sformatować w żaden sposób. W przypadku gdy VIA SATA IDE RAID dam na disable dysku nigdzie nie widać. Proszę o jakieś rady bo juz nie mam z tym sił.
  • #10 4871027
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam na stronie WIA są pliki do pobrania www.viaarena.com nazwa VT8237 plik o nazwie VIA-RAID-V300b.zip w eym pliku będzie kilka sterowników wybierzesz do VT8237 pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

A tutaj masz link do innego forum poczytaj http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t6558.html
  • #11 5678988
    nikobelic
    Poziom 1  
    Ja tez mam ta plyte i system mi sie instaluje tylko gdy opcja VIA SATA IDE RAID jest enabled(wlaczona) , w przeciwnym wypadku instalator nie widzi dysku mimo ze daje stery z dyskietki.
    Wiec moze jednak ta plyta jest inna i inaczej nie mozna zainstalowac systemu? Dodam ze ta opcja znajduje sie w biosie w integrated peripherals i wlasnie zadnej innej opcji co do sata nie ma w tym biosie. Albo mam zle stery, zamiast SATA to te z RAIDEM tylko ze nie wiem skad sciagnac a plyty do mobo nie mam.
    Najchetniej oczekuje odpowiedzi ze strony tych co maja/mieli ta plyte.
  • #12 6915216
    NRC44
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Miałem kiedyś problem z tą płytą...

Wsadziłem zworkę tak jak na zdjęciu wyżej a w biosie ustawilem raida na enabled

i w tym samym oknie wszedlem na opcje 3 od góry która otwiera kolejne okno

tam byla taka opcja jak power on serial port czy cos w tym stylu

tam dałem auto i wszystko chodzilo jak ta lala zadnych dyskietek ani nic w tym stylu

Pozdrawiam
  • #13 11349705
    xangel
    Poziom 19  
    Ocena: 147
    Odgrzeję kotleta, ale nie padła tu odpowiedź jak zainstalować system ani nikt nie dał sterownika...
    A więc tak:
    1. W biosie ustawiamy VIA IDE SATA RAID na Auto lub na Enabled.
    2. Gdy rozpocznie się instalacja systemu, wciskamy F6 (będzie na dole stosowny komunikat).
    3. Podajemy sterownik z dyskietki.

Sterownik i screeny w załącznikach.

Aha, jeden tip: to jest kontroler VIA SATA1 i nie lubi się on z dyskami WD na SATA2 - w dyskach WD zakładamy zworkę ograniczającą tryb pracy do SATA1

Tip2: sterownik wypakowujemy na dyskietkę tak, żeby plik txtsetup.oem znalazł się w głównym katalogu dyskietki.

Załączniki:
    • sata.zip (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej płyty głównej Epox EP-8K9A7I poruszono problem wykrywania dysku SATA podczas instalacji systemu Windows. Kluczowe jest wgranie odpowiednich sterowników VIA VT8237 na dyskietkę, które należy załadować wciskając F6 na początku instalacji systemu. Sterowniki te nie są programem do tworzenia dyskietki, lecz plikami do ręcznego skopiowania, z plikiem txtsetup.oem w głównym katalogu dyskietki. W BIOS-ie dostępna jest tylko opcja "VIA SATA IDE RAID", którą należy ustawić na Enabled lub Auto, aby dysk był widoczny i instalacja przebiegała poprawnie. Wyłączenie tej opcji powoduje, że instalator nie widzi dysku mimo załadowania sterowników. Dodatkowo, w przypadku dysków WD SATA2 (np. WD3200AAKS) zaleca się założenie zworki ograniczającej tryb pracy do SATA1, co poprawia kompatybilność z kontrolerem VIA SATA1. Niektóre osoby zgłaszały, że po włączeniu RAID w BIOS-ie dysk jest wykrywany, ale pojawia się czarny ekran przy starcie instalacji, co może wymagać dodatkowych ustawień lub zworki na dysku. Sterowniki można pobrać ze strony VIA (np. VIA-RAID-V300b.zip) lub z innych forów, gdyż oficjalna strona Epox może nie udostępniać ich bezpośrednio. Podsumowując, instalacja wymaga: ustawienia RAID w BIOS na Enabled/Auto, przygotowania dyskietki ze sterownikami VT8237 (z plikiem txtsetup.oem w głównym katalogu), oraz ewentualnego zastosowania zworki na dysku WD SATA2 dla kompatybilności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA