logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić router 10/100Mbps na stałe 10Mbps przy słabym kablu?

siek778 08 Lip 2009 23:47 2122 4
  • #1 6756644
    siek778
    Poziom 2  
    Witam!

Jestem podlaczony do sieci lokalnego dostawcy i moj dom oddalony jest od najblizszej 'skrzynki' ze switchem o okolo 100m. Kabel jest nienajlepszej jakosci jednak do predkosci 10Mbps wystarcza. Do niedawna wspomniany switch byl hubem i wszystko chodzilo bez problemu (na 10Mbps). W czasie ostatnich burz hub sie spalil i wymienili go na switcha (czyli 10/100Mbps). Gdy moja sieciowka jest ustawiona na tryb automatyczny, komputer nie widzi sieci (kabel sieciowy jest odlaczony). Jak przestawie sieciowke recznie na 10Mbps full-duplex siec dziala poprawnie. Problem polega na tym, ze mam w domu kilka komputerow i w obecnej chwili nie moge uzywac routera, ktory ma 'auto-sensing', a w opcjach nie da sie wymusic polaczenia na 10Mbps. Na wymiane kabla miedzy switchem a moim domem firma dostarczajaca internet nie bardzo chce sie zgodzic, poniewaz jestem jedyna osoba korzystajaca z tego kabla.

Wiem, ze jedna z opcji jest podpiecie huba miedzy routerem a gniazdkiem w scianie. Sprawdzalem i dziala, jednak zastanawia mnie czy da sie jakos wyeliminowac ten hub i wymusic 10Mbps w inny sposob. Pytam: 1) z ciekawosci; 2) jedyny hub ktory aktualnie posiadam jest bardzo stary i wydaje dosc dziwne dzwieki (cos jak transformator, tylko ze zmienia sie czestotliwosc dzwiekow) i nie chce przypadkiem spowodowac pozaru. Czy, na przyklad, da sie oszukac 'auto-sensing' i wymusic 10Mbps przez uzycie kabla tylko z 4 podlaczonymi zylami miedzy gniazdkiem w scianie a routerem (nie mam takiego kabla w tym momencie i nie mam jak tego sprawdzic, ale moze ktos wie z doswiadczenia). Ewentualnie moze jakies inne rozwiazanie?

Byl juz podobny temat jednak nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic487016.html

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.
  • #2 6756865
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Nie będzie łatwo z tego co się orientuję. Co do ostatniego pomysłu z 4 żyłami to odpada bo tylko 4 są używane w tym typie transmisji: para zielona i para pomarańczowa. Jeśli jest inaczej to może to być źródło problemów. Zakładam że nikomu to nie przyszło do głowy na takim dystansie.
  • #3 6756887
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    skoro płacisz za to to powiedz że ci źle chodzi i niech wymienia kabel a skoro nie chca to niech przestawią ci port na 10Mb full czy half duplex. Może mają taką opcję w swoim switchu routerze. A z zyłami jak wczesniej tylko dwi epary są uzywane zarówno do 10M jak i 100M, dodatkowe pary były przewidziane jak pamietam w complexowym podejsciu do telefonu i faxu.
  • #4 6756901
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Dex, z jednej strony masz rację, ja na to nie wpadłem bo byłem pracownikiem takiej firmy i taka rada to działanie na szkodę firmy ;). Wymiana kabla to ostateczność, a w takim wypadku 100M jeszcze jeśli trzeba kopać to może być nieopłacalne i tu druga strona medalu, bo firma może powiedzieć: dobrze skoro nie jesteśmy w stanie dostarczyć usługi to rozwiązujemy umowę. Co do dodatkowych par to w ostateczności wbrew temu co mówi standard można ich użyć, ale ze względu na małą różnicę kątów skręcenia tylko na niedużych odległościach.
  • #5 6757511
    siek778
    Poziom 2  
    Powiedzieli, ze z ich strony jedyna mozliwoscia przestawienia na 10Mbps jest wpiecie huba za switchem do ktorego jestem podpiety. Ale poniewaz nie maja juz hubow na serwisie to musze sobie skombinowac huba i podpiac u siebie w domu. Ewentualnie zaproponowali przejscie na radiowke, jednak to rozwiazanie nie za bardzo mi odpowiada (miedzy innymi dlatego, ze trzebaby ciagnac nowe kable). Jak nie akceptuje tych opcji to nie beda w stanie swiadczyc uslugi i beda musieli rozwiazac umowe. Dla nich jeden klient na 1000 to pewnie niewielka strata, ale ja nie chce rezygnowac z lacza 2Mbps za 40zl.

Poki co zostane z tym hubem przed routerem. Jak w przyszlosci hub padnie to moze wtedy beda bardziej sklonni wymienic kabel (chociaz szczerze watpie), a jak nie to przejde pewnie na cos po laczach telefonicznych.

Kolek, dex: dzieki za pomoc.
REKLAMA