[quote="snicek"]
Cytat: Czy jest jakies rozwiązanie, pewnie gdybym zamiast tego switcha pollaczyl jakis stary HUB 10Mb/s to by był link, no ale nia mam takiego. czy da się coś zrobić z tym innym sposobem?
nie rozumiem, dlaczego nie rozumiesz mojego pytania
ale odpowiedź już znam,
nie ma takiego innego sposobu.
Zamiast tego switcha 10/100 (u kolegi) , podłączyłem dzisiaj HUBa 10mbps (pożyczony), link się pojawił. Więc rozwiązanie to:
kupić HUBa 10mbps.
Kładzenie nowego kabla UTP nie wchodzi w gre, bo ten aktualny kabel kiedyś zakopywaliśmy pod osłoną nocy przez kogoś działkę. Może szkoda że wtedy nie zainwestowaliśmy, ale tamten kabel akurat qmpel mial zadarmo ogromną szpulkę, powtarzam 5 par. Każda para składa się z 2 skręconych ze sobą przewodów. Rzeczewiście jest cienszy niż komputerowy.
Pojawił się natomiast inny problem, ale to właściwie nie jest problem, tylko bardzo dziwna sprawa. Więc nie warto czytać tego co poniżej no chyba że kogoś to interesuje:)
Ten 120metrowy kabel u kolegi zakończyłem kiedyś gniazdkiem RJ45, i to takim w którym każdy kabelek na śrubkę był przykręcany. Od tego gniazdka dopiero szedł kabel 5 metrów, też nie komputerowy, do komputera kolegi. I to działało gdy na komputerze kolegi na sztywno k.sieciowa była ustawiona na 10mbs.
Teraz odciąłem te gniazdko RJ45, bo to prowizorka była (przez 2 lata), i zarobiłem wtyczkę RJ45. Czyli teoretycznie parametry kabla się polepszyły, bo wyeliminowałem gniazdko skręcane i 5 metrów dodatkowego patchcord'a.
A tutaj niespodzianka, po podłączeniu nowej wtyczki bezpośrednio do komputera kolegi, nie można z DHCP nic pobrać, IP pozostaje 0.0.0.0, próbowałem na 10mbs, 100mbs, half i full duplex, restartowałem, różne kombinacje i nic. ipconfig/renew, zero efektu.
Natomiast windows wykrywa że interfejs jest włączony przy 10 i 100mbs też, poprzednio przy 100mbs mówił że jest odłączony. (czyli coś się polepszyło)
Podłączam przez HUBa , jest link i zasysa IP.
Nie mogę tego wyjaśnić, przecież jakbym zle zrobił kabel to przez HUB też by nie działało.
Kabel (120m) jest prosty, a do HUBa podłączam go do portu uplink który jest skrosowany.
no ale ważne że działa z HUBem.
dzieki wszystkim za odpowiedzi