logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

switch 10/100 jak ustawić port na sztywno 10 Mb/s ?

freddd 04 Kwi 2006 22:27 4375 19
  • #1 2493730
    freddd
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    zobaczcie ten rysunek

dotychczas mialem link ale na kompuetrze musialem na sztywno ustawic 10Mb/s FD, teraz zamiast komputera musze podlaczyc switch 10/100

i w tym problem, router (zyxel 650hw) jest 10/100 i switch (surecom) też jest 10/100, oba są auto-sensing i poprostu nie chcą się automatycznie ustawić na 10mb.

Czy jest jakies rozwiązanie, pewnie gdybym zamiast tego switcha pollaczyl jakis stary HUB 10Mb/s to by był link, no ale nia mam takiego. czy da się coś zrobić z tym innym sposobem?
  • #2 2493852
    snicek
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    jesli dobrze zrozumialem to niemasz tego polaczenia dlatego ze masz ponad 100m? jesli tak to albo masz zle kable zarobione albo masz fatalnej jakosci.
    w sieci mam kable dl 200m i dziala na 100mb bez problemow. jesli koniecznie chcesz miec 10mb to proponuje abys sie na allegro rozejzal za switchami... zarzadzalne sa w cenie od 100-200zl nawet 16 portowe markowych firm takich jak 3com.
    tylko miej na uwadze to ze trzeba isc do przodu a nie do tylu ;)
  • #3 2494141
    freddd
    Poziom 16  
    kabel rzeczewiscie nie jest komputerowy, ma 10 zyl, 5 par (skrecone). Odleglosc jakies 120m, kabel zakopany w ziemi.

na 10Mb/s dziala, tzn jest link, siec dziala. no ale teraz znajomy chce podlaczyc drugi komputer i dlatego zamiast jego komputera musimy podlaczyc switch, i dopiero do tego switcha dwa komputery.

ja w to nie chce inwestowac zadnej kasy, a akurat mialem zbedny switch 10/100, no ale widze ze na nic sie nie przyda.

A z tymi zarzadzalnymi, to spotkalem sie z takim przypadkiem switcha (cisco) w ktorym wszystkie porty byly na sztywno ustawione na 10 mb/s half duplex, no i jeden z komputerow do niego podlaczonych (kabel dlugosci 2metry) nie chcial sie sam przelaczyc na 10mb.
    Pewnie najpredzej powiem qmplowi zeby kupil hub-a 10mb.
  • #4 2494423
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    A nie podejrzewasz, że powinieneś mieć inaczej skrosowany kabel lub podłączyć się do wejścia Uplink (jeśli którykolwiek z Twoich switchy to ma).

Switche powinny się zsynchronizować na 10Mb/s jeśli nie dają rady na 100Mb/s. U mnie tak jest. Po kablu telefonicznym musiałem połączyć 2 budynki i switche pieknie się "dogadały" na 10Mb/s.
  • Pomocny post
    #5 2494569
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    dwurazowy napisał:
    A nie podejrzewasz, że powinieneś mieć inaczej skrosowany kabel lub podłączyć się do wejścia Uplink (jeśli którykolwiek z Twoich switchy to ma).

Switche powinny się zsynchronizować na 10Mb/s jeśli nie dają rady na 100Mb/s. U mnie tak jest. Po kablu telefonicznym musiałem połączyć 2 budynki i switche pieknie się "dogadały" na 10Mb/s.

Niekoniecznie tak jest. W wielu sytuacjach switch'e "dogadują" się na 100Mb/s i nie ma transmisji. Pomaga wtedy wymuszenie trybu 10Mb/s przynajmniej z jednej strony.
  • #6 2494619
    snicek
    Poziom 15  
    ja stawiam na problem kabla. jesli zle wybiera sie w skretce pary to przeciez nie bedzie dzialac. ten 10 zylowy to jak sie domyslam telekomunikacyjny. musialbys popatrzec jak jest skrosowany i wybrac 2 pary podobnie srecone jak w utp 5e (bo 100mb bedziesz mial na 4 kabelkach) jesli chcesz miec 10mb na komputerze to wystarczy karta na realinku i oprogramowanie z dyskietki w ktorym czesto jest dodatkowy soft ktory daje mozliwosc przeprogramowania kart. tyle ze jesli jest zle dobrany kabel to bym tego nie robil, to musi byc tzw skretka lub cos zblizonego.
  • #7 2494687
    freddd
    Poziom 16  
    Cytat:

jeden ze switchy jest w routerze Zyxel 650hw, a drugi to Surecom, oba nie mają uplinków, powinny automatycznie się łączyć.
    I działają dwa połączone ale na małej odległości.
    czyli bez HUB-a 10BaseT się nie obędzie, tylko muszę kupić taki z krosowanym uplinkiem żeby już nie zarabiać nowej wtyczki.
  • #8 2494749
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Snicek - dziękujemy Ci za poprawienie humoru z samego rana. Juz dawno sugerowałem założenie działu "pajacyki"
    Freddd - najprościej (i najtaniej) wyjdzie ci zakup shaba (10 zł na allegro). Problem jest o tyle ciekawy że zawsze walczy się "w drugą stronę" :D.
    Pozdrawiam.
  • #9 2495829
    snicek
    Poziom 15  
    szkoda ze tak reagujesz na podpowiedz ktora moze rozwiazac twoj problem. mam doswiadczenie ktorym chce sie podzielic jesli nie umiesz tego docenic to twoj problem.
    jesli chodzi o dzial pajacyki to widze ze nie jestes w temacie. na elektrodzie cos takiego jest i nazywa sie "na wesolo"
    ale wracajac do tematu, jestem przekonany na 80% ze twoj problem to kabel. jesli to jest tak jak wczesniej napisalem skretka tpsy to ten kabel nie nadaje sie do eth (a potym co napisales 10 zyl to pewnie jest) jest on cienszy w przekroju kazdej zyly jak rownierz inaczej skrecony wew.
    ale zapewne nie wiesz co oznacza 5e, ktore to jest warunkiem do tego aby dzialala siec.
    szkoda ze nie umiesz tez tego docenic co opisalem jesli chodzi o 10mb w kartach. kiedys to wlasnie w ten sposob zmienialem i mialem na sztywno do wyboru full,half dup 10 lub 100
  • #10 2495862
    dwurazowy
    Poziom 22  
    @snicek

Przeczytaj ten cały wątek od początku i pomyśl co jest nie tak w Twojej wypowiedzi.

Kto jest autorem wątku, a komu odpowiadasz w ostatnim poście?
    Jaki problem chce rozwiązać autor wątku?
  • #11 2495879
    snicek
    Poziom 15  
    podpowiedz mi bo nie wiem
    moze sie myle ze chce polaczyc dwa komputery
  • Pomocny post
    #12 2495943
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Kolega freddd ma router i "nietypowy" kabel pociągnięty do swojego kolegi. Układ działał na jednym komputerze kolegi kolegi freddd'a przy prędkości 10Mb/s. Teraz kolega kolegi freddd'a chce podłączyć 2 komputery po swojej stronie "nietypowego" kabla. Zastosował więc switch, ale ten nie chce "gadać" z router'em kolegi freddd'a na 10Mb/s. W tym kolega freddd upatruje problem z połączeniem router-"nietypowy" kabel-switch-2 komputery.

Twoja pierwsza podpowiedź była OK.

Dodano po 4 [minuty]:

@freddd

Autosensing oznacza najczęściej, że potrafią dostosować prędkość, a nie koniecznie rodzaj podłączenia (kabel prosty, czy skrosowany). Jeśli urządzenia są trochę starsze, to mogą nie wykrywać rodzaju podłączenia.
  • #13 2495968
    snicek
    Poziom 15  
    i co jest nie tak w mojej podpowiedzi? propozycja moja byla i jest taka:

jesli chcesz miec 10mb na komputerze to wystarczy karta na realinku i oprogramowanie z dyskietki w ktorym czesto jest dodatkowy soft ktory daje mozliwosc przeprogramowania kart.

a dodatkowo :

skretka tpsy to kabel ktory nie nadaje sie do eth (a potym co napisales 10 zyl to pewnie jest) jest on cienszy w przekroju kazdej zyly jak rownierz inaczej skrecony wew.

i moje pytanie co nadaje sie do pajacykow ? :-)
  • #14 2496004
    dwurazowy
    Poziom 22  
    @snicek

Jeśli kolega kolegi freddd'a ustawi 10Mb/s na swoich komputerach, to i tak nie "dostaną się" one do routera, bo nie działa link router-switch, który może działałby jakby udało się wymusić 10Mb/s na łączu router-switch, anie komputer-switch.

Oczywiście, że kabel użyty do tej transmisji jest, że tak powiem bez klasy, ale chodził na 10Mb/s przy połączeniu router-komputer.

Mnie nie śmieszy Twoja wypowiedź, więc nie wiem co na myśli miał kolega forestx.
  • Pomocny post
    #15 2497309
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Freddd miał ruter połączony z sieciówką. Chodziło to na 10M.
    Chce połączyć ruter z koncentratorem - urządzenia się nie widzą.
    Jeżeli teraz nie chodzi a wczesniej chodziło to możliwe, tak jak pisał Mbo że próbują się łączyć na 100M i to się nie udaje. Więc uważam że pisanie o kartach, i niewłaściwym kablu jest trochę nie na miejscu.
    Oczywiście wymiana kabla rozwiązałaby problem, ale można najpierw spróbować rozwiązać sprawę shabem 10M. Ostatecznie złożyć P100 + dwie sieciówki i zrobić z niego ruterek (pobór mocy - kilkanaście wat).
    A co do "ciągnięcia druta" to od 6 lat pracuje w firmach gdzie robię to praktycznie cały czas. Wiec orientuje się że pociągnięcie od nowa 100m skrętki może nie być zajęciem na godzinkę.
    Przepraszam jeśli moja wypowiedź Cię uraziła, ale albo tematu nie przeczytałeś w całości, albo umknął ci sens sprawy.
  • #16 2497584
    snicek
    Poziom 15  
    Cytat:
    Czy jest jakies rozwiązanie, pewnie gdybym zamiast tego switcha pollaczyl jakis stary HUB 10Mb/s to by był link, no ale nia mam takiego. czy da się coś zrobić z tym innym sposobem?

:?:
  • #17 2498103
    freddd
    Poziom 16  
    [quote="snicek"]
    Cytat:

:?:

nie rozumiem, dlaczego nie rozumiesz mojego pytania :?:

ale odpowiedź już znam, nie ma takiego innego sposobu.

Zamiast tego switcha 10/100 (u kolegi) , podłączyłem dzisiaj HUBa 10mbps (pożyczony), link się pojawił. Więc rozwiązanie to: kupić HUBa 10mbps.

Kładzenie nowego kabla UTP nie wchodzi w gre, bo ten aktualny kabel kiedyś zakopywaliśmy pod osłoną nocy przez kogoś działkę. Może szkoda że wtedy nie zainwestowaliśmy, ale tamten kabel akurat qmpel mial zadarmo ogromną szpulkę, powtarzam 5 par. Każda para składa się z 2 skręconych ze sobą przewodów. Rzeczewiście jest cienszy niż komputerowy.

Pojawił się natomiast inny problem, ale to właściwie nie jest problem, tylko bardzo dziwna sprawa. Więc nie warto czytać tego co poniżej no chyba że kogoś to interesuje:)

Ten 120metrowy kabel u kolegi zakończyłem kiedyś gniazdkiem RJ45, i to takim w którym każdy kabelek na śrubkę był przykręcany. Od tego gniazdka dopiero szedł kabel 5 metrów, też nie komputerowy, do komputera kolegi. I to działało gdy na komputerze kolegi na sztywno k.sieciowa była ustawiona na 10mbs.

Teraz odciąłem te gniazdko RJ45, bo to prowizorka była (przez 2 lata), i zarobiłem wtyczkę RJ45. Czyli teoretycznie parametry kabla się polepszyły, bo wyeliminowałem gniazdko skręcane i 5 metrów dodatkowego patchcord'a.

A tutaj niespodzianka, po podłączeniu nowej wtyczki bezpośrednio do komputera kolegi, nie można z DHCP nic pobrać, IP pozostaje 0.0.0.0, próbowałem na 10mbs, 100mbs, half i full duplex, restartowałem, różne kombinacje i nic. ipconfig/renew, zero efektu.
    Natomiast windows wykrywa że interfejs jest włączony przy 10 i 100mbs też, poprzednio przy 100mbs mówił że jest odłączony. (czyli coś się polepszyło)

Podłączam przez HUBa , jest link i zasysa IP.
    Nie mogę tego wyjaśnić, przecież jakbym zle zrobił kabel to przez HUB też by nie działało.

Kabel (120m) jest prosty, a do HUBa podłączam go do portu uplink który jest skrosowany.

no ale ważne że działa z HUBem.

dzieki wszystkim za odpowiedzi
  • #18 2498556
    snicek
    Poziom 15  
    wlasnie pytanie rozumiem, chciales poznac jakies metody wiec je podalem, raz na jakis czas lubie wejsc w dzial "pytania bez odpowiedzi" i komus dac odpowiedz, ale chyba z tego zrezygnuje albo bede odpowiadac osobom ktore wygladaja na spokojniejsze. bo ladnie podziekowales za odpowiedz.
    mimo to wracajac do problemu:
    twoje problemy to zly kabel.. wiem ze sie powtarzam ale to problem skrecenia zyl, to jest licozne dla eth a w tpsa dla tpsa. 10mb ma mniejsze czestotliwosci i dlatego troche dziala.
    skad mialem wiedziec ze masz ten kabel w ogrodku i ze go nie mozesz wymienic ?? nie jestem jasnowidzem ale mam pewna wiedze ktora lubie sie dzielic. taki kabel mial znajomy i staral sie go zastosowac do internetu okazalo sie ze nadaje sie jedynie do dodmofonow. twoj problem byl identyczny, a moze nawet jest.
    twoje drugie nowe pytanie moim zdaniem kieruje sie moim skromnym zdaniem znowu do jakosci kabla.

to ze niema innego sposobu, to jest teraz jasne i dla mnie ale trzeba bylo napisac na starcie ze to kabel ktorego nie mozesz wymienic.

mysle ze bys tez zyskal jesli bys zrobil cos takiego:
    obcinasz wtyczke z 5 cm kabelkow i sprawdzasz skrecajac roznie kabelki ze soba bardzo mozliwe ze ktoras wersja okaze sie bardziej wydajna. i dodatkowo skoro masz ich 10 bym skrecil po dwa by zwiekszyc przekroj, tyle ze to moze odbic sie na zakloceniach (nigdy tego nie sprawdzalem) to tylko pomysl.
  • #19 2498942
    freddd
    Poziom 16  
    ok, dzieki za porady, moze jeszcze w przyszlosci sprobujemy wymienic na kabel komputerowy, chociaz siec wykorzystujemy jedynie do wspoldzielenia internetu, wiec te 10Mb/s to i tak wystarcza.
    A przy 100 to pewnie by bylo tyle bledow ze transmija i tak by nie byla wcale duzo szybsza.
  • Pomocny post
    #20 2499644
    snicek
    Poziom 15  
    jakby sie nie udalo to mozna zastosowac wifi. na takiej odleglosci nie powinno byc problemow nawet z tanimi ap

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia switcha 10/100 do routera Zyxel 650hw za pomocą nietypowego, 10-żyłowego kabla telekomunikacyjnego o długości około 120 m, zakopanego w ziemi. Połączenie działało wcześniej na sztywno ustawionej prędkości 10 Mb/s full duplex między routerem a komputerem, jednak po wstawieniu switcha 10/100 (Surecom) link nie nawiązuje się automatycznie na 10 Mb/s, ponieważ oba urządzenia są auto-sensing i próbują połączyć się na 100 Mb/s, co nie udaje się z powodu jakości i typu kabla. Rozwiązaniem okazało się użycie HUBa 10 Mb/s, który nawiązał stabilne połączenie. Dyskusja wskazuje, że kabel telekomunikacyjny (TPS) nie jest odpowiedni do transmisji Ethernet 100 Mb/s, a wymuszenie prędkości 10 Mb/s na switchu jest często niemożliwe bez zarządzalnego sprzętu. Zalecane jest użycie odpowiedniego kabla UTP kategorii 5e lub wyższej oraz ewentualne zastosowanie urządzeń z możliwością ręcznego ustawienia prędkości portów. Alternatywnie sugerowano zakup taniego HUBa 10 Mb/s lub rozważenie łączności bezprzewodowej WiFi na taką odległość. Wymiana kabla jest jednak utrudniona ze względu na jego ułożenie pod ziemią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA