logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie zasilaczy AT w celu uzyskania większej wydajności

Darekkk 20 Gru 2002 16:03 2844 6
REKLAMA
  • #1 68428
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    No właśnie. Jak to zrealizować?
    Potrzebuje mieć taką samą wydajność prądową zarówno na +12V jak i na -12V. Obecnie na -12V mam góra 0.2A i powyżej tej granicy wiadomo co się dzieje (zabezpieczenie nadprądowe itp.).
    Czy jest jakiś sposób, aby tak połączyć dwa zasilacze AT, aby uzyskać taką samą wydajność prądową dla obu przeciwynych napięć (ok. 3A).
    Odrzucam jednocześnie tradycyjnysposób połączenia (dwie masy razem, odwrócenie polaryzacji, ponieważ w ten sposób wiadomo co sie stanie....)
  • REKLAMA
  • #2 69220
    dioda5
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    A może zbudować nowy zasilacz, do czego go chcesz ?
  • REKLAMA
  • #3 69232
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Dlaczego chcesz łączyć ze sobą dwie masy? powinieneś połączyć +12v jednego z masą drugiego, wtedy odpowiednio na masie pierwszego masz -12v, w punkcie połączenia +12 i masy masz zero a na +12 drugiego masz +12V. I wydajność identyczną dla obu rzędu 10A. Chyba że czegoś nie wiem?
  • REKLAMA
  • #4 69242
    sepher
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Fachman, pewnie wiesz, bo u mnie taki działa :D
  • REKLAMA
  • #5 69279
    Darekkk
    Poziom 24  
    :arrow: fachman
    Wielkie dzięki. Kiedyś to robiłem, ale zapomniałem i mogłem sobie przypomnieć ;) [opis miałem od Ciebie, nawet rysunek]
    A tak na marginesie to potrzebuje go do zasilania wzmacniacza klasy AB.
  • #6 69311
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Najlepsze są najprostsze rozwiązania. Przy poborze prądu 3A może warto umieścić elementy mocy na większym radiatorze i zrezygnować z wentylatora?
  • #7 69316
    Darekkk
    Poziom 24  
    Dobry pomysł, ale raczej nie, ponieważ sporadycznie będę to wykorzystywał.
    I jeszcze jedna uwaga dla tych, którzy wbiorą podobne rozwiązanie: należy odizolować obudowy zasilaczy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu połączenia dwóch zasilaczy AT w celu uzyskania symetrycznej wydajności prądowej na liniach +12V i -12V, około 3A. Autor potrzebuje takiego rozwiązania do zasilania wzmacniacza klasy AB, przy czym odrzuca tradycyjne metody łączenia mas i odwracania polaryzacji ze względu na ryzyko uszkodzeń i zabezpieczenia nadprądowe. Zaproponowano połączenie, w którym masa jednego zasilacza jest połączona z +12V drugiego, co tworzy punkt zerowy między nimi i pozwala uzyskać symetryczne napięcia +12V i -12V o podobnej wydajności prądowej. Zwrócono uwagę na konieczność izolacji obudów zasilaczy, aby uniknąć zwarć. Wskazano również, że przy prądzie 3A warto zastosować większy radiator zamiast wentylatora, choć autor planuje sporadyczne użycie, więc wentylacja może nie być konieczna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA