logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala CA 64, komunikat brak CLK, płyta nie widzi LCD.

caseys 09 Lip 2009 16:41 3337 8
REKLAMA
  • #1 6758825
    caseys
    Poziom 11  
    Pomocy - problem z CA-64
    Musiałem zdemontować LCD,który był w obudowie metalowej okazało się po zdjęciu obudowy,że przewody +,DTM,CKM,COM mają naciętą izolację i zwarły się.Wynik taki,że teraz po podpięciu do centrali LCD pokazuje komunikat "brak CLK".Płyta gł. nie widzi LCD. Zresetowałem centralę przez dload ale to nie pomogło.LCD sprawdziłem na innej płycie i komunikuje się bezproblemowo. Może ktoś coś poradzić???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6759138
    omekx
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    podłacz inny sprawdz adresy przeprowadz identyfikacje manipulatorów jezeli dalej nie pomoze to upalila sie magistrala na plycie
  • #3 6759174
    caseys
    Poziom 11  
    Podłączyłem LCD Integra 64 kompatybilny z CA 64 i ten sam komunikat się pokazał "brak CLK" skłaniam się ku temu co powiedziałeś o upaleniu magistrali ale ciągle mam nadzieję,że to nie to
  • REKLAMA
  • #4 6760704
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    A przewody sprawne? łączyłeś na krótko?
  • #5 6760793
    dr_elich
    Poziom 2  
    A gwarancje masz???
  • #6 6761163
    caseys
    Poziom 11  
    przewody ok. a gwarancja już wyszła,
  • REKLAMA
  • #7 6777697
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    caseys napisał:
    przewody ok. a gwarancja już wyszła,

Czy podłączałeś manipulator na krótkich przewodach do samej centrali po odpięciu reszty magistrali? Jeżeli nie, sprawdź to. Centrala nie powinna się uszkodzić od zwarcia magistrali.
    Jeżeli rzeczywiście się uszkodziła, wyślij ją do Satela nawet bez gwarancji. Powinni ja naprawić.

Pozdr.,
    Michał
  • #8 6777790
    zapata
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    podłącz raz jeszcze i UPEWNIJ się że nie pomyliłeś DTM z CKM. Jeśli masz LCD z adresowaniem zworkami - zmień adres. Przed włączeniem zasilania zewrzyj zworkę "reset" na płycie na ok 8-10 sec i zdejmij nie odłączając zasilania. Sprawdź co się będzie działo na LCD. Jeśli ruszy to zaadresuj go z poziomu trybu serwisowego.
  • REKLAMA
  • #9 6802827
    caseys
    Poziom 11  
    kończę temat bardzo dzięki za pomoc dla wszystkich.Płytę zmieniłem na integra 64. W starej padła magistrala idzie do satela.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy centrali alarmowej CA-64, która po uszkodzeniu izolacji przewodów LCD (linie +, DTM, CKM, COM) wyświetla komunikat "brak CLK" i nie wykrywa podłączonego wyświetlacza. Reset centrali przez dload nie rozwiązał problemu. Sprawdzenie LCD na innej płycie potwierdziło jego poprawne działanie. Sugerowano sprawdzenie adresów manipulatorów, identyfikację magistrali oraz podłączenie manipulatora na krótkich przewodach bez reszty magistrali. Zalecano także upewnienie się, że przewody DTM i CKM nie zostały pomylone oraz ewentualną zmianę adresu LCD za pomocą zworki. W przypadku uszkodzenia magistrali na płycie głównej, co potwierdziły testy z innym kompatybilnym LCD Integra 64, rekomendowano wysłanie płyty do serwisu Satela mimo braku gwarancji. Ostatecznie problem rozwiązano przez wymianę płyty na model Integra 64, a uszkodzona magistrala została oddana do naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA