Witam wszystkich. Chciałem opisać mój projekt ramienia robota który jest tematem mojej pracy dyplomowej (inżynierskiej).
Wytyczne jakie dostałem od promotora:
- ramie ma być napędzane silnikami krokowymi
- wielkość ramienia dowolna
- 5 lub 6 osi swobody
- sterowanie ramienia za pomocą procesorów firmy Altera i/lub komputera
- budżet 2000 zł (na część mechaniczną)
Projekt zajął dużo czasu bo to mój pierwszy tak poważny projekt.
W załączniku projekt ramienia w formacie *.dwg (AutoCAD 2007/2008)
Koncepcji było wiele ale stanęło na projekcie widocznym na filmiku
Zamówiłem blachę aluminiową grubość 3 mm z której wycięto mi elementy (jeszcze nie wszystkie)
Czekałem dość długo na wycinanie ale opłacało się bo wykonanie jest świetne, nawet nie spodziewałem się, że na maszynie która nie frezuje tylko tnie blachę nożem można uzyskać takie efekty i to przy cieciu aluminium.
Oto maszyna:
to efekty cięcia, niektóre miejsca trzeba lekko pilnikiem poprawić ale ogólnie jestem bardzo zadowolony:
pozostałości z wycinanej blachy:
W tym tygodniu jadę kupić również wałki aluminiowe by móc wytoczyć ośki do ramienia, za jakiś czas zdam kolejne relacje.
Wykonałem również zdjęcia elementów które zmówiłem ze sklepu Wobit i z akcesoria.cnc.info.pl.
Wstępnie skleiłem również elementy końcówki chwytaka na razie tylko taśmą klejącą by zobaczyć czy wszystko pasuje. Wymiary zgadzają się idealnie z projektem.
Zrobiłem również kilka prób 4 klejami i jak na razie wygrywa klej SuperGlue, tani szybki i świetnie trzyma nawet na małych powierzchniach styku. Mam do wypróbowania jeszcze jeden klej ale sprawdzę go za jakiś czas.
Poprawiłem zdjęcia
bestler
Wytyczne jakie dostałem od promotora:
- ramie ma być napędzane silnikami krokowymi
- wielkość ramienia dowolna
- 5 lub 6 osi swobody
- sterowanie ramienia za pomocą procesorów firmy Altera i/lub komputera
- budżet 2000 zł (na część mechaniczną)
Projekt zajął dużo czasu bo to mój pierwszy tak poważny projekt.
W załączniku projekt ramienia w formacie *.dwg (AutoCAD 2007/2008)
Koncepcji było wiele ale stanęło na projekcie widocznym na filmiku
Zamówiłem blachę aluminiową grubość 3 mm z której wycięto mi elementy (jeszcze nie wszystkie)
Czekałem dość długo na wycinanie ale opłacało się bo wykonanie jest świetne, nawet nie spodziewałem się, że na maszynie która nie frezuje tylko tnie blachę nożem można uzyskać takie efekty i to przy cieciu aluminium.
Oto maszyna:
to efekty cięcia, niektóre miejsca trzeba lekko pilnikiem poprawić ale ogólnie jestem bardzo zadowolony:
pozostałości z wycinanej blachy:
W tym tygodniu jadę kupić również wałki aluminiowe by móc wytoczyć ośki do ramienia, za jakiś czas zdam kolejne relacje.
Wykonałem również zdjęcia elementów które zmówiłem ze sklepu Wobit i z akcesoria.cnc.info.pl.
Wstępnie skleiłem również elementy końcówki chwytaka na razie tylko taśmą klejącą by zobaczyć czy wszystko pasuje. Wymiary zgadzają się idealnie z projektem.
Zrobiłem również kilka prób 4 klejami i jak na razie wygrywa klej SuperGlue, tani szybki i świetnie trzyma nawet na małych powierzchniach styku. Mam do wypróbowania jeszcze jeden klej ale sprawdzę go za jakiś czas.
Poprawiłem zdjęcia
bestler