logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak włączyć laptopa za pomocą klawiatury USB lub myszki?

budrysek 10 Lip 2009 20:16 46476 6
REKLAMA
  • #1 6763647
    budrysek
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam. Z klawiatury usb mogę go tylko wyłączyć a potrzebuje go włączać. Laptopa w domu używam jako PC jest podpięty do monitora 20'' a sam laptop jest zamknięty i co rano muszę go otwierać by go włączyć. W biosie nie znalazłem ustawień.
  • REKLAMA
  • #2 6763680
    Dragas
    Poziom 26  
    Ocena: 197
    Na 99% jestem pewny, że nie można włączyć laptopa i komputera stacjonarnego w inny sposób niż naciskając przycisk POWER!
    Pozdrawiam Krzysztof
  • REKLAMA
  • #3 6763718
    sonyq
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Jeżeli aż tak pragniesz żeby włączać komputer z klawiatury. Przerób mikro styk z przycisku power na jakiś z przycisków na klawiaturze, które są dublowane. na przykład shift bądź inny który Ci pasuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6763805
    budrysek
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Dragas napisał:
    Na 99% jestem pewny, że nie można włączyć laptopa i komputera stacjonarnego w inny sposób niż naciskając przycisk POWER!
    Pozdrawiam Krzysztof

mylisz się. W poprzednim kompie na płycie MSI w biosie miałem opcje Keyboard/Mouse Wake up - dowolny klawisz na klawiaturze lub myszkce włączał kompa
  • #6 6771746
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Laptopy też mają klawisz uśpienia,najczęściej FN + jakiś klawisz np w moim kompie F12 , w innych to nie wiem.najlepiej winde ustawić tak że jak nic się nie robi to komp w st by wchodzi , ruszenie myszą budzi go lub kombinacja FN + jakiś klawisz << musisz zobaczyć jaki w twoim kompie jest za to odpowiedzialny. Niektóre klawiatury multimedialne mają klawisz power , można też z tym pokombinować.
  • #7 6772956
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Poza typowym stanem uśpienia tak jak mówi budrysek niektóre płyty posiadaja opcje wlączenia komputera za pomocą klawisza ( czasmi nawet sentencji badz hasła). Jeśli nie masz takiej możliwości to pozostają Ci tylko mało racjonalne pomysły ( patrz wyżej).

Podsumowanie tematu

✨ Włączenie laptopa za pomocą klawiatury USB lub myszki jest generalnie ograniczone i zależy od obsługi płyty głównej oraz ustawień BIOS/UEFI. Standardowo laptop można włączyć tylko fizycznym przyciskiem POWER. Niektóre płyty główne, np. MSI, oferują opcję "Keyboard/Mouse Wake up", która pozwala na włączanie komputera dowolnym klawiszem lub ruchem myszy, jednak jest to rzadko dostępne w laptopach. Alternatywnie można rozważyć modyfikację sprzętową, np. przerobienie mikro styku przycisku POWER na przycisk klawiatury. W laptopach często stosuje się funkcje uśpienia (sleep) aktywowane kombinacją klawiszy, np. FN + F12, które pozwalają na wybudzenie urządzenia bez konieczności otwierania obudowy. Niektóre klawiatury multimedialne posiadają dedykowany klawisz power, co może ułatwić wybudzanie. Jeśli BIOS nie oferuje opcji włączania z klawiatury lub myszy, pozostają jedynie rozwiązania sprzętowe lub korzystanie ze stanu uśpienia zamiast całkowitego wyłączania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA