logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Liebherr CUN 30310 - Zamrażarka nie mrozi, podejrzenie wycieku gazu

bud 12 Lip 2009 01:53 10310 8
REKLAMA
  • #1 6768087
    bud
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

chlodziarka z zamrazarka na dole - Liebherr CUN 30310
    sn 0902990-04 no-frost.

jak w temacie zamrazarka nie dziala - zauwazone po okolo 2-3 dniach - bo temperaturę jako taką trzymała bez znaczących objawów na mocno zamrozonych produktach i rzadko była otwierana. Podejrzenie wywołały miękkie lody - tak jakby były trzymane w mocno schłodzonej lodówce. Chłodziarka wygląda na to, że działa normalnie, zresztą po otwarciu obu komór czuć lekki chłód, jednak z zamrażarki pary już było brak przy otwarciu jak przy normalnym działaniu.

Plecy wygladaja normalnie ( na amatorskie oko ), agregat działa i jest wręcz gorący. Wyłączyłem lodówkę na około 1h i po ponownym podłączeniu do sieci wszystko ruszyło raczej normalnie. Co prawda wydawała czasem dziwne dzwięki ale wydaje mi się, że nie było to nic nietypowego. Zamrażarka jednak po 2-3h nadal nie dawała efektu mrożenia.

przeczytałem wiele wątków i sporo wskazuje na wyciek gazu. Czy coś jeszcze szanowni forumowicze są w stanie zdiagnozować i ewentualnie pomóc ?
  • REKLAMA
  • #2 6768565
    zetfa
    Poziom 20  
    Ocena: 116
    Ewidentnie ubytek czynnika chłodzącego.Jeśli serwisant nie znajdzie żródła nieszczelności na przewodach zewnętrznych,to raczej uzupełnianie nieopłacalne,ale pierwszy raz można zaryzykować. Po ew.następnym ubytku już raczej tylko złomowanie.
  • REKLAMA
  • #3 6770962
    bud
    Poziom 10  
    zmartwiles mnie.
    z jakich powodow moze nastepowac ubytek ? przeciez uzytkowana lodowka byla normalnie.

edit ---

mam jeszcze jeden objaw. przez kilka h po ponownym wyłączeniu, odstaniu i podłączeniu do sieci zamrazarka zaczela dzialac. Dodam jeszcze ze ją odsunalem od sciany. Niestety pochlodzila tylko kilka godzin i znow przestala zamrazac.

czy moze to wina termostatu ? nieodpowiednio odczytuje temperature ?
  • REKLAMA
  • #4 6771938
    zetfa
    Poziom 20  
    Ocena: 116
    Lodówki i zamrażarki używane, po dłuższym postoju często tracą gaz.Można snuć naukowe domysły czemu,ale tak bywa dość często. Jeśli natomiast uważasz że po ponownym włączeniu jakiś czas było dobrze, to nie jest to chociaż problem nieszczelności.By się przekonać czy termostat,trzeba by wnikliwie poobserwować czy cyklicznie sama się wyłącza-stoi i po jakimś czasie włącza -znów jeśli uda się powtórzyć tę dobrą pracę.Wtedy - jeśli pracuje bez przerw, to do wymiany czynnik chłodniczy i filtr.
  • #5 6772124
    bud
    Poziom 10  
    dzis moge jednoznacznie stwierdzic ze dziala cyklicznie. juz nawet jej nie wylaczalem. dzis rano znow zamrozone byly kostki lodu, ciekawe na jak dlugo.
  • REKLAMA
  • #6 6834450
    bud
    Poziom 10  
    Witam ponownie,

był u mnie serwisant w sprawie usterki - podczas pierwszej wizyty zdiagnozował usterkę modułu sterującego i nie stwierdził wycieku czynnika chłodniczego, min. dlatego, że chłodziarka nadal działała choć pomału zaczynała również niedomagać.

Sam moduł sterujący niestety nie był dostępny ( podobno rzadko się psujący element ) i musiałem czekać na przesyłkę z niemiec. Po jego wymianie lodówka zaczęła się załączać normalnie i wygląda, że jest wszystko dobrze i z zamrażarki znów bije mróz ( choć od naprawy minęło dopiero 2 dni to mam nadzieję, że ten stan się nie zmieni ).

Naprawa była gwarancyjna ale dowiedziałem się, że sam moduł to koszt 300-350 zł + koszty robocizny.

mam nadzieję, że wątek komuś pomoże. Dzięki za wszelkie uwagi.
  • #7 6838622
    yrmark
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    Witam tak sobie poczytałem wypowiedzi w tej sprawie i mogę podpowiedzieć tyle że problem może za jakiś czas wystąpić ponownie ale to nie po stronie modułu jedynie w wyniku zgromadzonego lodu na parowniku zamrażarki a przyczyny tego stanu rzeczy są różne a to duża wilgotność a to zbyt szybkie załączenie sprężarki. Jeżeli to nastąpi ponownie proponowałbym porządnie rozmrozić zamrażarkę nawet przy użyciu farelki
    pozdrawiam
  • #8 6843123
    marcinsokol
    Poziom 2  
    ja mam lodówkę liebherr 30210 i miałem identyczne objawy. Jako ze zepsuła sie w sobote to do poniedzialku czekalem zeby zadzownic po serwis . Ale w niedzile nagle zaczeła sie tak jakby odpowietrzac (dlugie glosne prrrrrrr) i teraz dziala normalnie(-20 w zamrazalniku słychac dzialanie wiatraka ). niewiem co sie stało, mam nadzieje ze nadal bedzie dzialac
  • #9 7451501
    bud
    Poziom 10  
    Witam,

po wymianie modułu ( już dwukrotnie ) zamrażalnik działał poprawnie jednak przez max 2 tyg. Macie jeszcze pomysły co może być nie tak ?

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Liebherr CUN 30310 z zamrażarką no-frost na dole przestała prawidłowo mrozić, co objawiało się miękkimi lodami i brakiem pary przy otwarciu zamrażarki. Początkowo podejrzewano ubytek czynnika chłodniczego, jednak serwisant wykluczył wyciek gazu i zdiagnozował uszkodzenie modułu sterującego. Po wymianie modułu zamrażarka zaczęła działać poprawnie, choć problem powracał po około dwóch tygodniach. W dyskusji poruszono także kwestie termostatu, cyklicznej pracy agregatu oraz możliwego gromadzenia się lodu na parowniku, co może powodować okresowe zaburzenia chłodzenia. Wskazano, że ubytki czynnika chłodniczego w używanych urządzeniach mogą występować po dłuższym postoju, a naprawa może być nieopłacalna, jeśli nie uda się zlokalizować nieszczelności. Zalecane jest obserwowanie cykliczności pracy termostatu i ewentualne rozmrażanie zamrażarki w przypadku ponownego wystąpienia problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA