logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Fujitsu MPA3043AT - formatowanie zatrzymuje się na 20% w Windows i Linux

art_ 12 Lip 2009 11:29 1134 2
REKLAMA
  • #1 6768557
    art_
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, posiadam dysk jak w tytule, problem to brak możliwości sformatowania go, zarówno w instalatorze windows jak i instalatorze linuks. Podczas instalacji w windows dochodzi do 20% i koniec, dalej nie chce formatować. Dysk był zerowana i remapowana za pomocą programu MHDD( brak badow, bodajże siedem sektorów <150ms ).
    Dodam iż napęd ten jest poprawnie widziany w BIOS jak i przy instalacji (tzn pojemność).
    Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?
    Komputer jako przyczynę wykluczyłem, ponieważ sprawdzałem ten dysk na dwóch komputerach.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6770588
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    To najbliższą przyczynę może wskazać S.M.A.R.T. tego dość wiekowego dysku.
    W MHDD kliknij klaw. F8, sprawdź i zapoznaj się jeszcze z interpretacją atrybutów w/w
    tu => https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic965332.html
    również tu => http://pl.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T._%28informatyka%29

Możesz dać fotki z MHDD po wydaniu komendy EID?
  • #3 6770711
    art_
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Hmm wydaje mi się że rozwikłałem sprawę. Otóż okazuje się że, o zgrozo dwa komputery niby nie są sprawne, co jest dziwne , ponieważ z jednego wyciągnąłem działający WD 80 gb z XP na pokładzie z którym nie było najmniejszych problemów. Dysk fujitsu był tylko przykładem, ponieważ współpracy odmawiały aż trzy dyski, dlatego też postanowiłem przynieść 3 komputer i o dziwo nic się z nimi nie działo(czytaj wszystko działa OK). Jednakże zamieszczę, może za chwilę, te fotki, ponieważ nie chce mi się do końca wierzyć że dwa komputery zepsuły się ot tak...

pozdrawiam

P.S. Oto fotki, jak ktoś znalazłby chwilę czasu niech rzuci na to okiem ;)
    wg mnie wszystko jest OK.

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

hmm dziwna sprawa, po sformatowaniu na tym trzecim komputerze i włozeniu do 2-go kompa działa. Nie wiem może taśmę poruszałem(chociaż sprawdzałem zamocowanie kilkakrotnie), może mam uszkodzoną ale teraz już wszystko działa OK. Więc temat zamykam, chyba że ktoś ma pomysł dlaczego tak się działo to priv proszę :)

pozdrawiam

Art
REKLAMA