logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CCD-TRV37E - zakłócenia obrazu przy odtwarzaniu, możliwy problem z dyskiem?

piero 25 Maj 2004 11:40 2460 9
  • #1 658953
    piero
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Pytanie do praktyków od kamer - tak dla upewnienia się:
    przy odtwarzaniu obraz jest zakłócony poziomymi zniekształceniami (sznureczkami) podobnie jak niedokładnie byłby ustawiony tor taśmy oraz trochę również białych i czarnych kreseczek i jest tak samo zawsze bez względu na jakość nagranej kasety, nie ma wpływu regulacja toru. Przy próbie zwolnienia prędkosci dysku ilość białych i czarnych kreseczek znacząco powiększa się.
    Ja bym stawiał na uszkodzony, wyeksploatowany, namagnesowany dysk.
    Co sądzicie? Fachowe opinie mile widziane!

Przy okazji ile może taki kosztować i gdzie najlepiej (najtaniej) kupić?
    pozdrawiam
  • #2 660231
    videokam
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Uszkodzony masz dysk.Jeśli będziesz chciał go kupić napisz na moje PW odpowjem dokładnie gdzie i za ile
  • #3 737869
    Prezes10
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Ja bym stawiał jednak na regulację toru taśmy, opis Piero jest trochę nidokładny, w tych typach lubią się odblokować holdery i się same kręcą.
  • #4 780531
    piero
    Poziom 13  
    No oczywiście, tor w sporo używanej kamerze też się trochę z czasem "rozkręci".
    Ale w tym konkretnym przypadku jednak był uszkodzony dysk.
    Wymiana i po lekkiej regulacji wszystko pięknie działa!
  • #5 1831213
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1832045
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Koszt dysku to ok. 450zł. Po wymianie należy dokonać regulacji toru taśmy i punktu przełączania głowic. W serwisie autoryzowanym taka usługa kosztuje ok. 300zł. W nieatoryzowanym zdecydowanie taniej.
  • #7 1832128
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Już pisałem ale powtórzę - jeżeli masz w taśmotece taśmy TDK lub BASFa i pochodne to 99,9% masz do wymiany dysk . Zanim wyczaiłem przyczynę to u klienta który zakupił wielopak taśm BASF zmieniłem trzy głowice w ramach gwarancji . Drum A7048999A z wymianą 550,-
  • #8 1834683
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Poprawny PN A-7048-899-A
  • #9 1836129
    czuchus
    Poziom 13  
    W tych kamerach rollery nigdy same się nie odblokowują i nie rozregulowują, a przyczyny uszkodzenia głowic są 3 jedna to pył z piasku,w kamerach z uszkodzoną głowicą często w zakamarkach jest go pod dostatkiem,druga to nawet niewielkie uderzenie w trakcie pracy kamery, i trzecie używanie taśm czyszczących niezgodnie z instrukcją lub chińskich no name.Koszt wymiany w serwisie autoryzowanym to ok 660zł gdzie indziej nie polecam.Pozdrawiam
  • #10 1836155
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Faktycznie - popełniłem błąd w Partnumberze - przepraszam - nie chciałem wprowadzić w błąd . Co do "gdzie indziej nie polecam " - jestem odmiennego zdania - można to zrobić dużo taniej . Co do przyczyn.... powtarzam jeszcze raz - wymieniłem trzy głowice w gwarancyjnej kamerze w ciągu 9 miesięcy - kamera nagrała zaledwie kilka taśm ! Razem z klientem staraliśmy się ustalić przyczynę i okazało się że klient nabył paczkę taśm 10 sztuk TDK w dość atrakcyjnej cenie od jakiegoś dostawcy . Nie miał żadnych innych taśm w domu . Po odstawieniu taśm i zmianie na inną firmę głowica chodzi drugi rok . Z innych źródeł wiem że dotyczy to tak samo taś BASF - obydwa typy taśm pochodziły podobno z fabryki w Turcji . Nie znaczy to wcale że obecnie produkowane taśmy są do d..... ale jeżeli komuś leci głowica (nie jest złamana i nie jest zeszlifowany bęben ) to proponuję rzucić okiem na taśmy czy czasem nie ma tam takiego wyrobu .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W kamerze Sony CCD-TRV37E pojawiają się zakłócenia obrazu przy odtwarzaniu, objawiające się poziomymi zniekształceniami (tzw. "sznureczkami") oraz białymi i czarnymi kreskami, niezależnie od jakości nagranej taśmy i regulacji toru taśmy. Zwiększenie ilości zakłóceń przy zwolnieniu prędkości dysku wskazuje na uszkodzenie dysku (drum). Wymiana dysku (część o numerze A-7048-899-A) oraz późniejsza regulacja toru taśmy i punktu przełączania głowic rozwiązuje problem. Koszt nowego dysku to około 450-550 zł, a usługa serwisowa w autoryzowanym serwisie wynosi około 300-660 zł, choć możliwe są tańsze naprawy poza serwisem autoryzowanym. Przyczyną uszkodzeń głowic mogą być pył, uderzenia podczas pracy kamery oraz używanie taśm czyszczących niezgodnie z instrukcją lub taśm niskiej jakości (np. taśmy TDK i BASF z niektórych partii). Zaleca się unikanie wadliwych taśm, które mogą powodować szybkie zużycie głowic.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA