logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51: Jakie części do przeróbki zapłonu z platynek na moduł 12V?

Lagun 14 Lip 2009 00:05 15407 6
REKLAMA
  • #1 6775832
    Lagun
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam!!! Mam problem taki że zapłon często mi się psuje i jeżdżę na nim jak na koniu ;) Chcę przerobić go z platynek na moduł zapłonowy mam instalacje 12V i tak pytam jakie części są potrzebne ... i jak mam to wszystko podłączyć, żeby chodziło ????
    Czekam na szybką odpowiedz !!!! TO WAŻNE!!!
  • REKLAMA
  • #2 6775933
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 320
    Pierwsze to na pewno moduł zapłonowy, koło magnesowe (magneto jest inne) i zespół cewek (cały moduł z cewką impulsatora). Co do cewki zapłonowej to nie pamiętam, ale chyba jest taka sama
  • REKLAMA
  • #4 6783565
    Lagun
    Poziom 10  
    No dobra a jakis schemat lub dokladne opisanie gdzie co i jak podłączyć ??!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6783902
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 320
    badyllek1993 napisał:
    http://www.akf-shop.de/moser/s51-1b.png

jak jesteś kumaty, to sobie poradzisz ;)

Akurat ten schemat jest do tradycyjnego zapłonu tu przesyłam do elektronicznego

Simson S51: Jakie części do przeróbki zapłonu z platynek na moduł 12V?
  • #7 7131708
    Lagun
    Poziom 10  
    Dobra dzięki. Chodziło o sima kolegi. Na pewno ta zima będzie poświęcona SIMKOWI :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono przeróbkę zapłonu w motocyklu Simson S51 z tradycyjnego układu z platynek na elektroniczny moduł zapłonowy 12V. Do konwersji niezbędne są: moduł zapłonowy, koło magnesowe (magneto o innej konstrukcji niż w oryginale) oraz zespół cewek, w tym cewka impulsatora. Cewka wysokiego napięcia (WN) pozostaje taka sama, lecz wymaga odwrotnego podłączenia. Użytkownik otrzymał linki do schematów elektrycznych – zarówno tradycyjnego, jak i elektronicznego zapłonu, co umożliwia samodzielne wykonanie przeróbki. Dyskusja podkreśla konieczność dokładnego podłączenia elementów zgodnie z dostarczonymi schematami, aby zapewnić prawidłowe działanie zapłonu w instalacji 12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA