logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zysk anteny Yagi 2,4 MHz do Wi-Fi? Materiały i konstrukcja

Remeknapr 14 Lip 2009 15:28 3191 5
REKLAMA
  • #1 6777804
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Kupiłem antenę Yagi 2,4 MHz do WI-Fi, która miała mieć zysk 19 dB. Okazało się, że zysk jest o wiele mniejszy. Od czego zależą parametry takiej anteny? Czy można je polepszyć? Elementy bierne są wykonane z płaskownika aluminiowego, a dipol jest na płytce drukowanej (załączam rysunek). Czy to dobre rozwiązanie?

Jak poprawić zysk anteny Yagi 2,4 MHz do Wi-Fi? Materiały i konstrukcja
  • REKLAMA
  • #2 6777933
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Yagi 19dBi ?? chyba powinna mieć z półtora metra długości ;) a zysk zależy w dużym uproszczeniu od ilości elementów zwanych directorami - tych sterczących na boki ;) i od precyzji wykonania całej anteny.
  • REKLAMA
  • #3 6778395
    Remeknapr
    Poziom 33  
    KJ napisał:

chyba powinna mieć z półtora metra długości...

Ma ok. 75 cm. Widzę w sklepach internetowych anteny 19 dbi o podobnej długości. Wielu respondentów na grupach je poleca. Wiem. To trudno sprawdzalne.

KJ napisał:
    a zysk zależy w dużym uproszczeniu od ilości elementów zwanych directorami i od precyzji wykonania całej anteny.

No tak. Bardzo ogólnie :) Właściwie, to takiej odpowiedzi należało się spodziewać, bo co innego można odpowiedzieć bez "wizji lokalnej" ew. pomiarów. A co z tym dipolkiem? Może taki być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6778502
    KJ
    Poziom 31  
    Jeżeli ma odpowiednie do długości fali wymiary - z obrazka to nie wynika - to może być. Najlepsze yagi jakie miałem do wifi miały właśnie takie dipole trawione na laminacie do tego reszta elementów była tłoczona na prasie z aluminium bądź wycinana laserowo.
  • REKLAMA
  • #5 6787171
    Remeknapr
    Poziom 33  
    KJ napisał:

Najlepsze yagi jakie miałem do wifi miały właśnie takie dipole...

Masz może namiary na fimę, która je produkuje/sprzedaje? A może dysponujesz jakąś formą dokumentacji (wymiary, rysunki)?
  • #6 6787184
    KJ
    Poziom 31  
    Mam gdzieś przerysowaną taką antenę do autocad-a. Produkowała je firma Interline. Miały prawdziwe 12dbi zysku.
REKLAMA