logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta SD (szyfrowana TrueScrypt' em) przeglądanie zdjęć...

macgyverxxx 16 Lip 2009 02:38 4790 16
REKLAMA
  • #1 6784252
    macgyverxxx
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam

Mam kartę SD 128 MB zdjęcia na tej karcie były/są zaszyfrowane przez program TrueScrypt. Przeglądanie zdjęć na tej karcie do tej pory odbywało się następująco: włączałem TrueScrypt, wsadzałem kartę do wbudowanego czytnika, klikałem dysk E/Wybierz urządzenie/****(nazwę mojej karty)/ok/Podłącz/Wpisywałem hasło/klikałem dwukrotnie w nazwę karty i pojawiały się zdjęca. Teraz zamiast zdjęć pojawia się komunikat: "dysk w stacji nie jest sformatowany, czy chcesz sformatować go teraz?"

Do tej pory ten komunikat pojawiał mi się tylko wtedy jak chciałem otworzyć te zdjęcia bezpośrednio (bez użycia tego programu)

Próbowałem już różnych programów do odzysku danych np. Digital Image Recovery itp; ale te programy nie znajdowały żadnych zdjęć.

Jak je odzyskać ?

Z góry Wielkie Dzięki za wszelką pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 6784361
    prz
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Żadnym programem nie odzyskasz tych zdjęć. Są zaszyfrowane = nie widać ich. Komunikat który masz świadczy albo o uszkodzeniu czytnika albo o uszkodzeniu karty. Spróbuj na innym czytniku. Wyeliminujesz jedno ogniwo.
  • REKLAMA
  • #3 6785421
    macgyverxxx
    Poziom 13  
    prz napisał:
    Żadnym programem nie odzyskasz tych zdjęć. Są zaszyfrowane = nie widać ich. Komunikat który masz świadczy albo o uszkodzeniu czytnika albo o uszkodzeniu karty. Spróbuj na innym czytniku. Wyeliminujesz jedno ogniwo.

Wieczorem spróbuje na innym czytniku, mam nadzieje że to wina czytnika
    a nie karty
  • #4 6787026
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Kiedyś czytałem o naprawianiu uszkodzonych dysków / kart zaszyfrowanych TrueCryptem i miałem z ciekawości sam zaszyfrować kartę i przyjrzeć sie sektorom na tej karcie - ale brak czasu. Teraz jest okazja żeby to zrobić i może przy okazji tobie pomogę.
    Czytałem trochę o tym i nawet chyba na elektrodzie, ktoś miał podobny problem i odzyskał dane. Poszukaj na forum, bo coś jest. Z tego co pamiętam TruCrypt ma jakieś narzędzie do "naprawy logiki" dysku. To było jakoś tak: wybierasz urządzenie, czyli partycje lub dysk, następnie klikasz NARZĘDZIA WOLUMINU i wybierasz Odtwórz nagłówek woluminu i tak są dwie opcje do odzyskania..... tylko tu problem, bo nie wiem co on odzyskuje. Przypuszczam, że odzyskuje Bootsector partycji z kopii, może również robić kopie MBR (też słyszałem taka opinie), wiec też jest szansa odzyskać. Zaznaczam że to są informacje, które kiedyś czytałem i w żaden sposób nie są wiarygodne.

Zanim jednak zaczniesz ekperymentować zrób lepiej kopie posektorową wszystkich sektorów karty, bo może się to skończyć utratą danych

Podaj 100 pierwszych sektorów za pomocą programu DMDE. Tutaj masz jak to zrobić
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1311103.html#6532506

Podaj ekran partycji z DMDE.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1021846.html#5182434

Czy po wpisaniu hasła dysk jest odszyfrowany, czy pojawia się dodatkowy wolumen?
  • REKLAMA
  • #5 6795305
    macgyverxxx
    Poziom 13  
    Niestety nie mogłem wcześniej napisać.
    Próbowałem na innym czytniku ale wychodzi to samo

Załączniki:
    • sectors.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 6796348
    Damian_
    Poziom 25  
    Masz zaszyfrowany cały dysk. MBR jest również zaszyfrowany i jest zupełnie nieczytelny. Żadnym programem nie sądzę, żebyś odzyskał dane. Pozostaje nam jeszcze tylko sam program TrueCrypt. Ja używam wersji 6.0, ale najnowszy 6.1 będzie pewnie działał podobnie. Jest na szczęście robiona kopia MBR i być może jeszcze kilku sektorów przez program TrueCrypt. Ja uszkodziłem specjalnie swój MBR (przypuszczam że takie uszkodzenie jest właśnie u ciebie) i odzyskałem go z kopii za pomocą TRUECrypt.

Trzeba by wykonać na początku kopie posektorową całej karty (np. za pomocą DMDE). Tutaj jak to zrobić
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html

Wybierasz urządzenie i zaznaczasz szyfrowaną partycje lub dysku, następnie Narzędzia Woluminu i Odtwórz nagłówek woluminu i wybierasz opcje - Restore the volume header from the backup embedded in the volume. Podajemy hasło do partycji / dysku. Odczekujemy chwile i powinien pokazać się komunikat o pomyślnym odzyskaniu nagłówka.
    Sprawdź czy to Ci pomoże
  • REKLAMA
  • #7 6796458
    macgyverxxx
    Poziom 13  
    Komunikat się pokazał, ale nic to nie dało (próbowałem wcześniej tego sposobu)
  • #8 6796544
    Damian_
    Poziom 25  
    Czy po wpisaniu hasła do TrueCrypt karta jest odszyfrowany?
    Czy pojawia się dodatkowy wolumen przypisany do karty?
    Czy pojawia się karta w Mój Komputer?
  • #9 6797357
    macgyverxxx
    Poziom 13  
    Damian_ napisał:
    Czy po wpisaniu hasła do TrueCrypt karta jest odszyfrowany?
    Czy pojawia się dodatkowy wolumen przypisany do karty?
    Czy pojawia się karta w Mój Komputer?

Po wybraniu urządzenia (karty SD) i kliknięciu podłącz:

Po kliknięciu w na wolumen który się pojawił:

Po wejściu na "Mój Komputer" pojawia się karta

PS Przed tym błędem pojawiała się nazwa karty którą nadałem, a teraz wróciła do normalnej
  • #10 6797535
    Damian_
    Poziom 25  
    Czy kopie posektorową karty juz zrobiłeś ??? Jeżeli nie to zrób koniecznie

Podaj jeszcze raz 100 pierwszych sektorów i zrzut ekranu DMDE z zaznaczonymi tables, found i detailed, ale z odszyfrowaną kartą.
    W oknie TrueCrypt po kliknieciu prawym klawiszem myszki na utworzony wolumen pojawiają się opcje do wybory:
    Sprawdź system plików i
    Napraw system plików
    ... używałeś tych funkcji, jeżeli nie to użyj na razie Sprawdź system plików
  • #11 6798307
    macgyverxxx
    Poziom 13  
    Damian_ napisał:
    Czy kopie posektorową karty juz zrobiłeś ??? Jeżeli nie to zrób koniecznie

Podaj jeszcze raz 100 pierwszych sektorów i zrzut ekranu DMDE z zaznaczonymi tables, found i detailed, ale z odszyfrowaną kartą.
    W oknie TrueCrypt po kliknieciu prawym klawiszem myszki na utworzony wolumen pojawiają się opcje do wybory:
    Sprawdź system plików i
    Napraw system plików
    ... używałeś tych funkcji, jeżeli nie to użyj na razie Sprawdź system plików

System plików to RAW

Po kliknięciu funkcji "Sprawdź system plików" lub "Napraw system plików" pojawia się takie okno:

Jak podać te sektory i zrzut ekranu z odszyfrowaną kartą ?
  • #12 6798332
    Damian_
    Poziom 25  
    Sprawdź czy da się odszyfrować dane na karcie (całą kartę). Powinno się dać
  • #13 6798774
    macgyverxxx
    Poziom 13  
    Damian_ napisał:
    Sprawdź czy da się odszyfrować dane na karcie (całą kartę). Powinno się dać

Dziwne... Przy próbie odszyfrowania pojawia się komunikat o takiej treści:
    "Partycja/dysk systemowy nie jest zaszyfrowany (ani częściowo, ani w pełni)."
  • #14 6799104
    Damian_
    Poziom 25  
    Nie takie dziwne, teraz mi się przypomniało. Odszyfrować można tylko partycje lub dysk systemowy, a ty masz szyfrowany dysk "niesystemowy".
  • #15 6799139
    macgyverxxx
    Poziom 13  
    Damian_ napisał:
    Nie takie dziwne, teraz mi się przypomniało. Odszyfrować można tylko partycje lub dysk systemowy, a ty masz szyfrowany dysk "niesystemowy".

Czyli raczej nie uda się nic odzyskać z tej karty ?
  • #16 6799224
    Damian_
    Poziom 25  
    Brakło mi na razie pomysłów...
  • #17 8947015
    AlicjaTomasz
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam,
    mam podobny problem...
    z utratą danych już się pogodziłam, ale jak odzyskać dysk zewnętrzny do ponownej używalności?
    Czy to jest wykonalne?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kartę SD 128 MB z danymi zaszyfrowanymi programem TrueCrypt (w pytaniu błędnie nazwanym TrueScrypt). Do tej pory zdjęcia były dostępne po podłączeniu karty przez TrueCrypt i wpisaniu hasła. Obecnie pojawia się komunikat o konieczności formatowania dysku, co wskazuje na uszkodzenie czytnika lub karty. Próby odzysku danych za pomocą programów typu Digital Image Recovery nie przyniosły efektu, gdyż dane są zaszyfrowane i niewidoczne bez odszyfrowania. Zalecane jest wykonanie kopii posektorowej karty (np. narzędziem DMDE) przed dalszymi próbami naprawy. TrueCrypt posiada funkcję „Odtwórz nagłówek woluminu” umożliwiającą przywrócenie uszkodzonego nagłówka partycji, co może pomóc w odzyskaniu dostępu do danych. Jednak w przypadku uszkodzenia MBR i szyfrowania całego dysku, odzyskanie danych jest bardzo trudne. System plików po odszyfrowaniu jest RAW, a próby naprawy systemu plików w TrueCrypt nie przyniosły rezultatu. Komunikat o braku szyfrowania partycji przy próbie odszyfrowania wynika z faktu, że szyfrowany jest dysk niesystemowy, a nie partycja systemowa. W efekcie, bez poprawnego nagłówka i integralności danych, odzyskanie zdjęć jest mało prawdopodobne. W dyskusji pojawiła się także kwestia uszkodzenia sprzętowego czytnika, którą należy wykluczyć testując inną stację. W podobnym wątku poruszono problem odzyskania dysku zewnętrznego do ponownego użytku po utracie danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA