logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS A7A266 - Płyta główna nie startuje mimo wymiany kondensatorów

speedy9 25 Maj 2004 22:44 1515 7
REKLAMA
  • #1 660064
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2424
    No właśnie. Płytę udało mi się odpalić dokładnie jeden raz na kilkadziesiąt prób! Ruszyła i wszystko było ok.
    Takie zachowanie wskazywałoby na walnięte kondzie (zwłaszcza, że płyta trafiła do mnie z opisem "startuje raz na 10 razy"). I faktycznie - 3 sztuki 680uF/6,3V były wybrzuszone. Wymieniłem je, a także wszystkie inne (1500uF) - bez efektu.
    Ma ktoś jakiś pomysł? Procek (mój testowy Duron) dostaje prawidłowe napięcie (1,6V).
    Tester POST kodów nie pokazuje nic sensownego (jedne diody świecą słabiej, inne mocniej).
    Zaznaczam, że gdy płyta raz ruszyła, to przeszła cały test POST bez najmniejszych problemów. Nie testowałem MOSFETów, ale skoro płyta raz ruszyła, to chyba są OK.
  • REKLAMA
  • #2 664859
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Sprawdź napięcie na bateri. MUSI być więcej niż 3v. Wywal wszystko z kompa, zostaw tylko procka pamięć i koniecznie głośniczek.
    Może być też źle wgrany bios. Czasami kawałek jest "niedoprogramowany" i raz go odczyta poprawnie a 10 razy idzie w las.
  • REKLAMA
  • #3 665212
    potek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Ja mam moze podobnie z FIC VA503+. Kupilem od Chorwata z Niemiec. Mowil sie ze grzeje. A okazalo sie ze grzeje CPU, i to prawidlowo bez wiatraka. Typowo skorzystal, ze zagraniczniak to uda ze nie zrozumielismy sie, he he.
    A reszta zimna. Karta VGA na ISA, PCI, AGP nie daje zadnego obrazu. Plyta jak nowa, nawet wtyczki zasilacza AT wchodza ciezko, jakby bylo kilka razy w uzyciu. Idealny wyglad i klapa. Co moze byc padniete. Diody Schotky przy CPU wygladaja na dobre, omowmierz pokazuje to samo co na sprawnej VA503+. Gdzie moze byc ten wezel zasilania na plycie ?
  • REKLAMA
  • #4 666203
    klimdan
    Poziom 11  
    Witam
    Ja kiedyś w takim prypadku miałem walniętą pamięć RAM. Może u ciebie też to sprawdź. Poprostu zwolniła się.
    Sprawdź
    Podrawiam
  • REKLAMA
  • #5 666241
    potek
    Poziom 14  
    Jesli o mnie chodzi to wszystko dziala na sprawnje VA503+. Wiec moze tylko sloty pamieci. Chyba kazdy z pamiecia jak z jajkiem. Moze te ciagle wyciaganie pamieci przeczyscilo ci styki na slotach. Serwisanci pewnie maja zdanie na ten temat, moze sie ktos odezwie ?
  • #6 666361
    yiabol
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Jak dla mnie to chyba coś nie tak z zasilaniem. Płyta główna nie dostaje wystarczającej ilosci prądu. Spróbuj z duzo mocniejszym zasilaczem i bez zadnych, zbędnych urządzen dodatkowych np typu cdrom. Jesli mowisz ze raz na jakis czas Ci sie odpala to mysle ze to wina zasilacza. Bo gdyby cos z pamiecami to za kazdym razem by wysiadał. POZDRO!
  • #7 666687
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2424
    Faktycznie, bateria była wyładowana. Jednak zawsze myślałem, że bateria nie ma żadnego wpływu na bootowani kompa. Przecież służy tylko podtrzymaniu ustawień BIOSu. Wymiana więc nic nie dała.
    Proszę o wstrzymanie się z radami w stylu "odłącz wszystkie zbędne podzespoły". Zapewniam też, że wszystko, co podpinam do płyty (procek, pamięć, zasilacz itp.) jest sprawne.
  • #8 667633
    potek
    Poziom 14  
    cos widac doradztwo w narodzie zanika. Kiedys internet tez kosztowal bo przeciez nie jest to darmocha. ale mozna bylo sie czegos dowiedziec. A tak czesto dobre plyty itp ida na smietnik

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ASUS A7A266 wykazuje problem z uruchamianiem – działa poprawnie tylko sporadycznie, mimo wymiany wybrzuszonych kondensatorów elektrolitycznych (680uF/6,3V oraz 1500uF). Procesor Duron otrzymuje prawidłowe napięcie 1,6V, a testery kodów POST nie wskazują jednoznacznych błędów. Sugerowano sprawdzenie napięcia baterii podtrzymującej BIOS, które powinno przekraczać 3V, oraz możliwość uszkodzenia pamięci RAM lub slotów pamięci. Wskazano również potencjalne problemy z zasilaniem płyty głównej, zalecając użycie mocniejszego zasilacza i odłączenie zbędnych urządzeń. Autor potwierdził, że bateria była rozładowana, ale jej wymiana nie rozwiązała problemu, a wszystkie podłączone komponenty są sprawne. Dyskusja podkreśla trudności diagnostyczne i konieczność dokładnej weryfikacji elementów zasilania, pamięci oraz BIOS-u w przypadku niestabilnego startu płyty ASUS A7A266.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA