logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku po wymianie kondensatorów na płycie ECS, Windows XP SP2

Hexe009 16 Lip 2009 21:27 2178 4
REKLAMA
  • #1 6787264
    Hexe009
    Poziom 2  
    Witam,
    Jakiś czas temu miałam problemy z komputerem, więc oddałam go do naprawy. Przy odbiorze poinformowano mnie, że wymieniono kondensatory na płycie głównej i konieczna jest reinstalacja systemu. Po przeinstalowaniu systemu wszystko działa sprawnie, brak jednak dźwięku. Przy włączaniu np. winampa nie pojawiają się żadne komunikaty o błędach, dźwięku jednak nie ma, nie słychać również żadnych zdarzeń systemowych, np. podczas uruchamiania komputera. Głośniki są na pewno sprawne, dźwięk nie jest wyciszony, system wykrywa kartę muzyczną w menadżerze urządzeń i twierdzi, że urządzenie działa poprawnie. Instalowałam już kilka razy wszystkie wymagane sterowniki, zarówno do płyty głównej jak i karty muzycznej, mimo to nic się nie zmieniło. Karta jest zintegrowana z płytą główną więc zaczynam się zastanawiać czy nie została po prostu uszkodzona podczas naprawy. Może jednak sytuacja jest do uratowania, ma ktoś jakiś pomysł? Dzięki z góry;)
    System: Microsoft Windows XP SP2
    Płyta główna: ECS P4M890T-M
    Mikroukład płyty głównej: VIA P4M890
    Karta dźwiękowa: Realtek ALC655 @ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
  • REKLAMA
  • #2 6787301
    k_i_d
    Poziom 10  
    Możliwe ze to tylko wyjście audio nie jest poprawnie podłączone do plyty głównej(bądź też wogóle nie jest podączone). Sprawdz czy nie masz luźnych kabli
  • REKLAMA
  • #3 6787817
    Hexe009
    Poziom 2  
    Rzeczywiście, jest kilka luźnych kabli oznaczonych jako: MIC IN, MIC Bias oraz 2 x GND. Czy któreś z nich są odpowiedzialne za wyjście audio?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6788224
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Nie, to wejście mikrofonu... może zworki ci zdjęli, bo jeśli nie masz podłączonych gniazd audio na front panelu obudowy to w większości starszych płyt z AC97 na złączu FP_AUDIO powinny być założone 2 zworki.
  • #5 6788643
    Hexe009
    Poziom 2  
    Yupi!;p Brakowało jednej zworki, wszystko już pięknie śmiga;) Dzięki wielkie za pomoc Panowie:D
REKLAMA