logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Gorenje WA 22S - Błąd F41, F43, problemy z obrotem bębna i hydrostatem

marksv 17 Lip 2009 22:05 7732 8
REKLAMA
  • #1 6791430
    marksv
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Mam kłopoty z przejsciem zwykłego (do tej pory) programu. Potrafi nabrać wodę, ale nie krecić. albo kreci w jedna stronę.Czasem po paru minutach , wylewa wode z proszkiem.Przeczysciłem kubek hydrostatu, nie wiem czy coś w hydrostatcie nie jest zapowietrzone..?? Gdzie znajduje się odpowietrznik hydrostatu?? pralka ostatnio nie mogąc przejść do płukania wyswietliła F 41.Wczesniej to były F% (skończyły się po oczyszczeniu kubka hydrostatu) i pojawiało się F43 . Zauważylem, że pralka przechodzi program prania gdy pustą opróznię z resztek wody w filtrze .Wtedy realizuje swoje funkcje poprawnie... Więc może to zapowietrzenie..?? Poproszę o pomoc.

link do jpg Hydrostat: Pralka Gorenje WA 22S - Błąd F41, F43, problemy z obrotem bębna i hydrostatem
  • REKLAMA
  • #2 6791977
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    Sprawdź moduł sterowania na zimne luty szczotki silnika i pompkę spustu wody i syfon jak jest w ścianie czy jest drożny.
  • #3 6799731
    marksv
    Poziom 10  
    Czy moduł sterowania to część widocznej plytki ,lub cała plytka na tylnej ścianie? Pompa wody wydaje3 sie sprawna i drozna- bez trudu wyrzyca wodę.Pobór wody z sieci wydaje sie też normalny. Do szczotek silnika jeszcze nie dotarłem.

• REKLAMA
  • #4 6799884
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Tak to ten moduł na tylnej ścianie sprawdź wcześniej na dole kubek hydrostatu bo z tego co piszesz to kubka hydrostatu nie sprawdziłeś tylko sam hydrostat i wężyk a kubek jest na drugim końcu wężyka.
  • #5 6802898
    marksv
    Poziom 10  
    Zgadza się, Kubka nie sprawdzalem, bo do konca nie wiem jak sie doń dobrać. Widzę wężyk, który wpada do gumowej oslony i tam jest mocno osadzony.Nie chciałem się z tym mocować, dojście z góry dość trudne, dotej pory nie wiem , jak się zabrać za sprawedzanie tego kubka hydrostatu..??czy wystraczy przepłukanie wężykiem i wstrzykiwaną wodą?? czy należy jakoś otworzyć ten kubek..? Poproszę o wyjasnienie, bo w domu doskwiera coraz bardziej pralkowy kłopot.Dzisiaj np. pralka przepusciła z niewielkim potknieciem (F5)trzy prania. Ale w trakcie Iwszego a to prónbowala wyrzucić szybko wodę z proszkiem po paru minutach od startu, a to nie kręciła przez czas grzania.Dopiero po kilku wył/wł "poszla do końca".. MS

• REKLAMA
  • #6 6802969
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Dostać się do dołu pomasować mocno gumę i można nawet ustami wlać wodę do wężyka.
  • #7 6803016
    marksv
    Poziom 10  
    Dziękuję za błyskawiczną podpowiedż! W zasadzie to parę dni temu cos tak próbowalem, Wielką strzykawką wtryskiwalem wodę z góry wężykiem w dół. Gumę miałem w ręku , ale teraz ją mocniej pomasuję. Dobrze, że nie trzeba tego wyciągać z tej gumy. Jesli pomoże, powiadomię. Dziękuję za wsparcie w trudnej (w trakcie urlopu..) chwili! MS
  • REKLAMA
  • #8 6804700
    tan
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Moim zdaniem "masowanie" gumy nie pomoże. Najpewniej byłoby wymontować element i przeczyścić. Tylko wtedy masz 100% pewności, że nie pozostał tam żaden osad.
  • #9 7102804
    marksv
    Poziom 10  
    Winien jestem wyjasnienia finału kłopotów z Gorenje WA 22S. Po wielu probach poszukiwania przyczyn błedów w cyklach prania, zawiozłem ostatecznie pralke do serwisu Gorenje.Tam okazalo się, że na przewodzie za zasobnikiem proszku jest nieszczelność.Był mało widoczny wyciek, ale powodował zakłócenie pracy hydrostatu, ten z kolei ogłupiany żle sterował elektroniką, itd.. W sumie mała ,złosliwa przyczyna napsuła mi krwi na dłużej. Nieszczelność zaklejono, pralka wrociła do formy. Koszt zabiegu to niewiele ponad 90zlotych.Odetchnąłem! Piszę o tym, bo otrzymalem wiele pomocy z Waszej strony i komuś podobna awaria może sie trafić. Po wielu tygodniach kłopotów, okazalo się, że diabeł tkwił w najmniej oczekiwanym miejscu.
    Pozdrawiam Zainteresowanych-Dziekuję za pomoc
    Marex

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Gorenje WA 22S zgłaszała błędy F41, F43 oraz problemy z obrotem bębna i działaniem hydrostatu. Objawy obejmowały nabraniu wody bez obracania bębna lub obrót tylko w jedną stronę, a także przedwczesne wypuszczanie wody z proszkiem. Podejrzewano zapowietrzenie hydrostatu, zwłaszcza kubka hydrostatu, do którego dostęp jest utrudniony ze względu na mocne osadzenie w gumowej osłonie. Zalecano masowanie gumy i przepłukiwanie wężyka wodą, jednak ostatecznie wskazano na konieczność demontażu i dokładnego oczyszczenia kubka hydrostatu, aby wyeliminować osady. Po długich próbach diagnozy pralka została oddana do serwisu, gdzie wykryto nieszczelność przewodu za zasobnikiem proszku, powodującą zakłócenia w pracy hydrostatu i sterowania elektroniką. Uszczelnienie przewodu przywróciło prawidłową pracę urządzenia. Koszt naprawy wyniósł około 90 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA