logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze o pomoc Słychac dalekie stacje Intek KT-380

stachuMce 18 Lip 2009 22:56 2603 13
REKLAMA
  • #1 6795192
    stachuMce
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Jako, że jestem działaczem OSP, niedawno kupiłem rozlokowanego Inteka aby słuchać nasze kanały. Po zaprogramowaniu radia na na daną częstotliwość słyszę inne jednostki, które są ode mnie oddalone o 100 km. Na radiotelefonach w straży nie słychać tych jednostek chociaż są na tym samym kanale, słychać tylko powiat i tak samo chce abym mógł słyszeć tylko mój powiat tak jak w straży.

Mam jeszcze jedno pytanie. Dużo jeżdżę autem i chciałem do tego radiotelefonu zrobić antenę samochodową żeby w aucie wystawał kabel a jak chce to odkręcam oryginalną antenę a wkręcam kabel. Czy będzie pasowała antena od CB. W rachubę wchodzi ze sam sobie mogę ją zrobić tylko niewidem jak. Proszę pomoc Pozdrawiam Stachu

PS: Jest to mój pierwszy post w dziale radiotechnika, więc jak źle umieściłem post to proszę Admina o przeniesienie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6795729
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    Witaj, słychać dalsze (inne) jednostki bo masz odbiornik nie zablokowany CTCSSem, to taki ton nadawany razem z transmisją, który pozwala jakby identyfikować swoje stacje. Te dalsze stacje używają innego tonu, ale Ty masz radio nie zablokowane i je odbierasz, radio w strażnicy też je odbiera, ale blokada CTCSS nie pozwala, żebyś je słyszał.

Antena od CB nie nadaje się na to pasmo, potrzebujesz anteny na 149 Mhz, np taka:

http://www.merx.com.pl/index.php/start/index/prod/1144/kat/1105

po delikatnym przycięciu celem dostrojenia

albo możesz wykorzystać instalację od CB i zamiast anteny do CB przykręć zwykły kawałek sztywnego drutu o długości 48 cm. Tu masz takie rozwiązanie fabryczne:

http://www.merx.com.pl/index.php/start/index/prod/1140/kat/1105

Marcin
  • REKLAMA
  • #3 6796109
    stachuMce
    Poziom 10  
    A czy da się zablokować mój odbiornik. Tylko nie wiem jaki ten ton;/ W OSP się pytałem nikt nie orientuje się nawet konserwator. W PSP też się pytałem to też niewiedzą. Nie ma gdzieś tych tonów w internecie??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6796137
    SQ4O
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Najpierw musisz wiedzieć "czy" i z jakim "tonem" nadają w twoim powiecie.

Najłatwiej by było odczytać te info z radiotelefonu już działającego :)
  • REKLAMA
  • #6 6796278
    stachuMce
    Poziom 10  
    A skąd mam wiedzieć który to subton dla straży??
  • Pomocny post
    #7 6796462
    krzychu.84
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    W/g strefy polskiej Myślenice mają M- 103,3 Hz lecz nie jest powiedziane że takiej będą używać.
    Jeżeli nie spasuje to musisz dowiedzieć się od kolegów po fachu, przecież to logiczne że jeżeli jest stosowany CTCSS to ktoś go ustawił.
    Możesz spróbować popytać także tutaj: http://www.radioscannerpolska.pl/strony/sluzby/psp.html
  • #8 6796693
    stachuMce
    Poziom 10  
    W moim inteku można ustawić tylko 103.5 Hz więc chyba nie spasuje
  • #9 6796781
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6797640
    stachuMce
    Poziom 10  
    ustawiłem na 103,5 i jak miałem wyłączone sub tony, to jak naciskałem nadawanie to przez chwile miałem szum (ok 1 sek) tak jak by odzew zawsze jak nacisnąłem, a teraz nie ma tego szumu
  • #11 6799488
    SQ4O
    Poziom 18  
    "stachuMce" - z twojej wypowiedzi wnioskuję, że masz ustawiony nie ten ton co trzeba :(

Rób tak jak ci to napisał kol. "rock90" - wciśnij nadawanie w radiotelefonie, który pracuje w systemie i przełączaj tony w INTEK'u :) Jeżeli trafisz na odpowiedni ton to blokada SQL powinna ci się otworzyć - tzn. powinieneś słyszeć transmisję z 2 radiotelefonu.
  • #12 6803890
    stachuMce
    Poziom 10  
    w tym inteku nie dam rady zmieniać tonów i nadawać jednocześnie
  • Pomocny post
    #13 6804370
    tumeks
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    ale musisz w jednym radiu słuchać i przełączać a w drugim nadawanie;p
  • Pomocny post
    #14 6808100
    SQ4O
    Poziom 18  
    "stachuMce" - nie zrozumiałeś mnie :( :)

Nadawać masz z radia, które już działa w systemie.

W INTEK'u musisz wówczas zmieniać wartości kodów do momentu, gdy blokada ci się otworzy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbioru dalekich stacji na radiotelefonie Intek KT-380, które nie są słyszalne na radiotelefonach strażackich mimo tej samej częstotliwości. Przyczyną jest brak blokady CTCSS (subtonu) w Inteku, co powoduje odbiór wszystkich stacji na kanale, podczas gdy radiotelefony strażackie mają aktywną blokadę CTCSS, filtrującą sygnały spoza powiatu. Aby słyszeć tylko lokalne jednostki, należy ustawić odpowiedni subton CTCSS, który jest nadawany przez radiotelefony w danym powiecie. Informacje o tonach można znaleźć w internecie lub odczytać z radiotelefonów działających w systemie. W Inteku KT-380 można ustawić subton 103,5 Hz, jednak może on nie pasować do tonu stosowanego w straży. Najlepszą metodą jest nadawanie z radiotelefonu strażackiego i jednoczesne przełączanie subtonów w Inteku, aż do uzyskania poprawnego odbioru.

W kwestii anteny samochodowej do Inteka KT-380, antena CB nie jest odpowiednia ze względu na inne pasmo pracy (149 MHz). Zalecane jest użycie anteny dedykowanej na 149 MHz lub wykonanie własnej anteny z drutu o długości około 48 cm, która może być podłączana zamiast oryginalnej anteny.

Podsumowując, kluczowe jest prawidłowe ustawienie subtonu CTCSS dla selektywnego odbioru oraz zastosowanie anteny dostosowanej do pasma 149 MHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA