logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amatorskie zastosowania radiotelefonu Intek KT-380 EE VHF 2m 5W 80 kanałów

przemek1820 09 Lut 2012 00:14 2583 6
REKLAMA
  • #1 10517027
    przemek1820
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Intek KT-380 EE VHF ?
    https://obrazki.elektroda.pl/1646075600_1328742382.jpg
    Radiotelefon Intek KT-380 EE to propozycja dla radioamatorów którzy poszukują taniego radiotelefonu na pasmo 2m do pracy w każdych warunkach terenowych.
    Są po prostu sytuacje kiedy żal nam jest zabrać wysokiej klasy markowy radiotelefon w miejsca gdzie może zostać uszkodzony. Taki sprzęt jest po prostu zbyt cenny dla wielu osób.

W tej sytuacji KT-380 posiadając najważniejsze funkcje dla radioamatora, 5W mocy dostępnej z pojemnego litowo-jonowego akumulatora, jest idealny aby zabrać go w trudny teren lub gdy potrzebujemy po prostu sprawnego narzędzia do komunikacji w czasie prac antenowych.

Dzięki swej atrakcyjnej cenie jest także znakomita propozycją dla harcerzy, klubów łączności i osób rozpoczynających swoja przygodę radioamatorską.

Możliwości radiotelefonu:

80 komórek pamięci, dostrajane VFO 144-146 (możliwość rozszerzenia na 136-172 MHz)
    podświetlany LCD,
    praca SIMPLEX i Semi-DUPLEX - do pracy przez przemienniki,
    odstęp międzykanałowy 5/6,25/10/12,5/25kHz,
    moc przełączana 5W/1W pozwala maksymalizować zasięg lub oszczędzać akumulator na krótkich dystansach dzięki koncówce mocy MOSFET,
    wbudowane 38 tonów CTCSS (encoder/dekoder)/ 83 tony DCS (encoder/decoder)
    VOX z regulacją czułości,
    mozliwośc programowania z klawiatury lub z PC (opjonalny kabel)
    złącze akcesoriów zgodnie z Kenwood,
    złącze antenowe SMA,
    bateria Li-ION 1200mAh,
    wymiary: wys. 120mm (bez anteny) x szer. 58 mm x gr. 35mm
    waga 240 gr. z baterią i anteną,
    I tu mam pytanie na jakiej częstotliwości mogę nadawać sobie bezpiecznie ustawiając na 5W Wiem ze to profesjonalne radio ale kuzyn mieszka 3 km ode mnie i ma tez radio i czasami mamy trochę do pogadania i chcemy je jakoś wykorzystać czy da rade bez licencji nadawać ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10549455
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    przemek1820 napisał:
    ... mam problemy z ustawieniem częstotliwości bo w języku angielskim

Translatory w necie Działają.

Pozdrawiam.
  • #5 10554874
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    przemek1820 napisał:
    Witam czy ma ktoś lub miał taki sam radiotelefon mam problemy z ustawieniem częstotliwości bo w języku angielskim

Nie rozumiem pytania. Zarówno w języku polskim jak i angielskim, liczby zapisujemy cyframi arabskimi, częstotliwości także. Na wyświetlaczu i klawiaturze masz cyfry arabskie (to znaczy "po polsku"). Więc w czym problem?
  • #6 10575729
    harnas_ns
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    c2h5oh napisał:
    Odpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1632731.html
    Najlepiej to sprzedać to radio i kupić sobie CB lub PMR.

dlaczego sprzedać ? kolega chce się tylko dowiedzieć jak go używać ? więc w czym problem ? Jak dla mnie jest to bardzo dobry radiotelefon .
  • REKLAMA
  • #7 10575924
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    harnas_ns napisał:
    dlaczego sprzedać ? kolega chce się tylko dowiedzieć jak go używać ? więc w czym problem ? Jak dla mnie jest to bardzo dobry radiotelefon .

przemek1820 napisał:
    ... I tu mam pytanie na jakiej częstotliwości mogę nadawać sobie bezpiecznie ustawiając na 5W Wiem ze to profesjonalne radio ale kuzyn mieszka 3 km ode mnie i ma tez radio i czasami mamy trochę do pogadania i chcemy je jakoś wykorzystać czy da rade bez licencji nadawać ?

W tym problem, że nie może go legalnie używać.
    Po tym pytaniu widać, że autor nie ma uprawnień do nadawania w cytowanym wcześniej zakresie częstotliwości więc najlepszym rozwiązaniem jest sprzedanie tego radiotelefonu i zakup CB lub PMR.
    Przykro mi ale na elektrodzie nie promujemy ani nie pomagamy w piractwie radiowym.

Podsumowanie tematu

✨ Radiotelefon Intek KT-380 EE VHF to ekonomiczne rozwiązanie dla radioamatorów, oferujące 5W mocy i 80 kanałów na paśmie 2m. Użytkownicy podkreślają jego przydatność w trudnych warunkach terenowych oraz jako alternatywę dla droższych modeli. Pojawiają się pytania dotyczące ustawienia częstotliwości, szczególnie w kontekście języka angielskiego. W odpowiedziach sugerowane jest korzystanie z translacji oraz zwrócenie uwagi na legalność użytkowania radiotelefonu, z zaleceniem sprzedaży urządzenia w przypadku braku odpowiednich uprawnień do nadawania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA