logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive Kingston 4GB - brak możliwości otwarcia i formatowania, komunikat błędu

automatyk120 20 Lip 2009 10:04 3400 10
REKLAMA
  • #1 6800149
    automatyk120
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    Proszę o pomoc ponieważ uszkodził się nowy pendriv Kingston 4GB. po włożeniu widzę do jako kolejny dysk ale niestety nie można go otworzyć, nie można nawet sformatować, jednym słowem nic nie da się zrobić. Przy próbie otwierania wyskakuje komunikat: napędu nie znaleziono.Proszę wybrać inny.
    dodam jeszcze, że nie użyłem ikony do bezpiecznego usuwania sprzętu.
    Jeżeli można naprawić jakimś programikiem to proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6800189
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    krakus741 napisał:
    Może spróbuj odinstalować sterowniki podłącz potem pena z powrotem i zainstaluj stery ...

Sterowniki do pendrive? Albo ja o czymś jeszcze nie wiem albo kolega wynalazł coś zupełnie nowego w dziedzinie sprzętu komputerowego....
  • REKLAMA
  • #5 6800213
    trzaska456
    Poziom 17  
    Ocena: 133
    Nie da się sformatować bo masz wirusy zainstaluje Total Commander i zobacz pliki ukryte bo z eksploatatora Windows ich nie zobaczysz. Na każdym dysku będziesz miał autorun.inf i do tego podczepiony pliczek. Zrób format z Linuxa. Jak masz system NTFS na dysku to się pożegnaj z usunięciem ich dlatego FAT32 jest o niebo lepszy, i wyłącz sonie auto odtwarzanie
    PS:Windows jest dziwny i te pomysły Microsoft...
  • REKLAMA
  • #6 6800459
    automatyk120
    Poziom 11  
    Trzaska ja nie mogę podejrzeć pliki ukryte ponieważ jest to po prostu nie możliwe. ustawiłem sobie w total comanderze tak jak pisałeś ale pendriva i tak nie podglądnę. wyskakuje komunikat: napędu nie znaleziono.
    szkoda wydanych pieniędzy na taki sprzęt.
  • #7 6804399
    HTq
    Poziom 11  
    Sprawdz w panel sterowania, narzedzia administracyjne, zarzadzanie dyskami czy urzadzenie jest zainicjowane, jezeli nie to zainicjuj i bedzie git. pozdrawiam
  • #8 6804593
    automatyk120
    Poziom 11  
    Ale jest problem. Otwieram zarządzanie dyskami i przy pozycji dysk wymienny (pendriv oznaczony jako dysk wymienny F) jest informacja brak nośnika. czy w takim przypadku można zainicjować?
    przypomnę, że w total comanderze widzi dysk F.
  • #9 6804641
    ZOLTAR36
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Spróbuj użyć tego programu: HDD Low Level Format Tool Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #10 6804725
    jankol-el
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Podejrzeć ukryte pliki można w łatwy sposób choćby WinRARem :) jeśli znajduje się tam plik autorun.ini to można go usunąć, bo najprawdopodobniej to rozkaz do uruchomienia wirusa, bo próbie dostębu do pendrivea :)
  • #11 6804744
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    automatyk120 napisał:
    Ale jest problem. Otwieram zarządzanie dyskami i przy pozycji dysk wymienny (pendriv oznaczony jako dysk wymienny F) jest informacja brak nośnika. czy w takim przypadku można zainicjować?
    przypomnę, że w total comanderze widzi dysk F.

jeśli program HDD Low Level Format Tool nie pomoże, to sprawdź jeszcze jakimś Live CD z linuxem czy pen działa

Jak nie , to po prostu się popsuł, daj go na gwarancję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym pendrivem Kingston 4GB, który jest wykrywany jako dysk wymienny, lecz nie można go otworzyć ani sformatować. Przy próbie dostępu pojawia się komunikat "napędu nie znaleziono". Nie użyto bezpiecznego usuwania sprzętu. W dyskach systemowych widoczny jest brak nośnika, co uniemożliwia inicjalizację. Proponowano odinstalowanie i ponowną instalację sterowników, jednak pendrive jest automatycznie obsługiwany przez system. Sugerowano sprawdzenie ukrytych plików (np. autorun.inf) za pomocą Total Commandera lub WinRAR, aby wykluczyć wirusy. Zalecano formatowanie niskopoziomowe przy pomocy programu HDD Low Level Format Tool oraz testowanie urządzenia z użyciem Live CD Linuxa. W przypadku braku efektów wskazano na możliwość uszkodzenia sprzętu i konieczność skorzystania z gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA