logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć zewnętrzny wyświetlacz do radia i ukryć panel?

STax 20 Lip 2009 12:01 1038 9
  • #1 6800560
    STax
    Poziom 11  
    Mam takie pytanie - czy można pozbawić radio panelu i zamiast niego wyprowadzić inny zewnętrzny wyświetlacz (żeby go potem zabudować gdzieś w desce rozdzielczej a radio całkowicie ukryć)? Oczywiście radio było by sterowane z pilota, ale pytanie czy wogóle można tak zrobić z wyświetlaczem.
    I przepraszam jesli temat umiesciłem na niewłaściwym podforum.
  • #2 6800574
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 265
    Jeżeli wykorzystał byś do zabudowy zawartość panela to mogło by funkcjonować, w innym wypadku raczej mało prawdopodobne
  • #3 6800583
    STax
    Poziom 11  
    Mleczyk89 napisał:
    Jeżeli wykorzystał byś do zabudowy zawartość panela to mogło by funkcjonować

Tzn wykorzystać wyświetlacz który już był w radiu? A jak to połączyć z samym radiem? Można dorobić jakiś kabel/taśmę?
  • #4 6800736
    modelarz18
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    możesz do tego wykorzystać taśmę komputerową, najlepiej jeśli zamontujesz sobie gdzies całą płytkę panelu z wyświetlaczem, wtedy zamiast styków (wyjmowanego panelu) łączysz to przewodem w zaleznosci od ilosci styków skrętką, taśmą komputerowa itp...
  • #5 6800807
    STax
    Poziom 11  
    Ok...
    Czy dobrze myślę, że jeśli wykorzystam całą płytkę z panelu to odbiornik fal z pilota będzie na niej i powinien odbierać fale nawet jeśli go przesłonię plastikiem?
  • #6 6801216
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 265
    Jeżeli pilot działa na podczerwień to zapewne po zasłonięciu nie będzie funkcjonować.
  • #8 6802071
    STax
    Poziom 11  
    Nawigator napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1208185.html

Nawigator napisał:
    Tego się obawiałem, z/do panela idzie szybka transmisja cyfrowa KYDT/DPDT i bez wnikania w szczegóły każdy przewód powyżej 1 metra obetnie zbocza sygnałów

Hmm u mnie by to raczej max 20-30cm było, więc chyba była by szansa że zadziała?

Dodano po 8 [minuty]:

A nie dało by się dorobić jakiejś taśmy od samego panela do wyświetlacza żeby przenieść wyświetlacz a nie całą płytkę? Jest to realne?
  • #9 6802127
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 477
    Spróbuj kolego. Próbuj a pewnie się uda. O jakim wyświetlaczu ta mowa, jest lutowany do płytki, albo na jakiejś taśmie?
  • #10 6802140
    STax
    Poziom 11  
    ajpier napisał:
    Spróbuj kolego. Próbuj a pewnie się uda. O jakim wyświetlaczu ta mowa, jest lutowany do płytki, albo na jakiejś taśmie?

Heh, na razie jeszcze nie mam radia ;) Pytam, bo mam taki plan więc chciałem wiedzieć czy jest sens kombinować, czy może to zupełnie nierealne i nie ma się co produkować.
    Generalnie plan jest taki, zeby w aucie nie było wogóle widać radia ani głośników, a żeby grało. Dlatego potrzebuję radia z pilotem i obsługą zmieniarki (którego dopiero będę szukał, najlepiej używanego) i do niego chciałem wyprowadzić wyświetlacz i wmontować go w konsolę centralną w zaślepkę radia.
    "Samochód" - polonez :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia zewnętrznego wyświetlacza do radia samochodowego i ukrycia oryginalnego panelu przedniego. Rozwiązaniem jest wykorzystanie całej płytki panelu z wyświetlaczem, którą można połączyć z radiem za pomocą taśmy komputerowej lub skrętki, zastępując oryginalne styki. W ten sposób wyświetlacz można przenieść i zamontować w innym miejscu, np. w desce rozdzielczej. Odbiornik sygnału pilota jest zwykle umieszczony na tej płytce, jednak jeśli pilot działa na podczerwień, zasłonięcie go plastikiem może uniemożliwić odbiór sygnału. Przy niewielkiej odległości (20-30 cm) istnieje szansa na poprawne działanie pilota. Próba wykonania takiego połączenia wymaga rozlutowania lub wykorzystania taśmy łączącej wyświetlacz z płytką panelu, co jest technicznie wykonalne, choć wymaga precyzji. Plan obejmuje użycie radia z pilotem i obsługą zmieniarki, z wyświetlaczem zamontowanym w konsoli centralnej, a samym radiem i głośnikami całkowicie ukrytymi w samochodzie (Polonez).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA