logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Siemens XL528 - grzanie wody do 90°C, brak płukania po wymianie czujnika

mariobig 20 Lip 2009 12:15 2297 3
REKLAMA
  • #1 6800612
    mariobig
    Poziom 10  
    Witajcie.
    Mam problem z pralką Siemens 528 - w trakcie prania w niskiej temperaturze np.30°C nie przestaje grzać wody i po skończeniu cyklu prania nie włącza się płukanie, tylko zaczynać migać dioda kontrolki pracy, woda w bębnie osiąga temp . ok 80-90°C , wymieniłem czujnik temperatury, umieszczony w obudowie grzałki, ale to nie pomogło. Ma może ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 6800880
    zetfa
    Poziom 20  
    Ocena: 116
    Może być sklejony przekaźnik grzałki,lub w obwodzie cewki tego przekaźnika jest zwarcie(triak).
  • REKLAMA
  • #3 6812211
    mariobig
    Poziom 10  
    Witaj , mam jeszcze pytanie ,w którym miejscu znajduje się przekaźnik grzałki , nie mogę go namierzyć
  • #4 6812522
    zetfa
    Poziom 20  
    Ocena: 116
    Przekaźniki są na płytce modułu: zazwyczaj 2 od silnika, 1 od grzałki.Który to dokładnie możesz ustalić ze schematu jak masz, albo pracowicie "jadąc" palcami po przewodach od grzałki aż do wtyczki modułu i dalej po płytce.Być może tu na elektrodzie jest gdzieś schemat Twojej pralki.Poszukaj bo b.się śpieszę i nie znajdę Ci.
REKLAMA