logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik temperatury sprawny, a Siemens WM52801BY/27 nadal nie grzeje wody

musculus 21 Lis 2019 13:44 990 10
REKLAMA
  • #1 18291844
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Witam,
    Kolega z pracy ma pralkę jak w temacie. Jest z nią problem - przestała grzać wodę. Jakiś fachowiec stwierdził, że trzeba wymienić elektronikę, że przekracza to wartość pralki i nie opłaca się jej naprawiać. Kolega postanowił wziąć sprawy w swoje ręce, kupił używaną elektronikę (podobno sprawną), wymienił samodzielnie, ale to nie pomogło. Dalej nie ma grzania wody. Cykl prania idzie, ale grzałka nie grzeje.
    Przyniósł mi obie płytki elektroniki i czujnik temperatury, żebym mu to na biurku sprawdził. Czujnik raczej działa (ma około 5kΩ i rezystancja spada przy ogrzewaniu go ciepłem ręki), grzałki ja nie sprawdzałem, bo jej nie przyniósł, ale właściciel pralki sprawdzał we własnym zakresie i mówi, że jest sprawna.
    Nie bardzo mam pomysł, w którym obszarze szukać uszkodzenia (nie mam dostępu do pralki żeby coś samodzielnie pomierzyć, ani nie mam schematu połączeń elektroniki). Zastanawiam się natomiast, czy jeśli cykl prania idzie mimo braku grzania to znaczy, że pralka uznaje, że ma właściwą temperaturę i nie czeka na nagrzanie wody (czyli że uszkodzenia należałoby szukać w torze pomiaru temperatury), czy też to normalne, że brak grzania wody nie blokuje cyklu prania (a wtedy usterki można szukać w torze załączania grzałki)?
    Możecie mi jakoś pomóc w zdalnym (to znaczy u mnie na biurku, bo nie bardzo chcę iść do niego i kombinować z pomiarami "na żywym organizmie") zidentyfikowaniu i usunięciu usterki?
  • REKLAMA
  • #2 18291965
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1474
    Sprawdź w jakim obwodzie pracuje grzała, co ją załącza, czy ten element jest sprawny (prawdopodobnie jest to przekaźnik), co jest pomiędzy grzałką a płytą sterującą, ciągłość przewodów.
  • REKLAMA
  • #3 18292005
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Po pierwsze - prosimy o zdjęcia elektroniki.

Po drugie - skoro na dwóch różnych modułach grzałka nie grzeje, to raczej coś nie tak z grzałką/termistorem, a nie z elektroniką, nieprawdaż? ;) Choć oczywiście mogło się trafić, że obie elektroniki uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #4 18292070
    musculus
    Poziom 17  
    Też nie przypuszczam, żeby to była elektronika, bo żeby obie były tak samo uszkodzone to byłby dziwny zbieg okoliczności. Odnośnie przewodów - coś może być z nimi nie tak. Właściciel pralki to mechanik, ale z multimetrem jest trochę obeznany i mogę mu wytłumaczyć, co ma zmierzyć. Tylko nie wiem, czy raczej szukać w obwodzie termistora czy grzałki. Dlatego bardzo jestem ciekaw, czy jeśli czujnik stwierdzi, że grzałka nie grzeje (czyli temperatura wody nie rośnie) to pralka będzie czekać w nieskończoność na nagrzanie, czy też wykona cykl prania przy za zimnej wodzie?

Poniżej zamieszczam zdjęcia elektroniki ze zbliżeniem na część mocową. Przypuszczam, że grzałkę załącza ten przekaźnik w rogu płytki, ale sprawdziłem wszystkie trzy i wszystkie trzy działają dobrze (sprawdziłem omomierzem, że styki przełączają się po podaniu napięcia na cewkę).

Czujnik temperatury sprawny, a Siemens WM52801BY/27 nadal nie grzeje wody Czujnik temperatury sprawny, a Siemens WM52801BY/27 nadal nie grzeje wody Czujnik temperatury sprawny, a Siemens WM52801BY/27 nadal nie grzeje wody Czujnik temperatury sprawny, a Siemens WM52801BY/27 nadal nie grzeje wody Czujnik temperatury sprawny, a Siemens WM52801BY/27 nadal nie grzeje wody
  • #5 18292181
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Zwykle pralka czeka na nagrzanie wody, czyli w przypadku uszkodzonej grzałki czekałaby w nieskończoność - aczkolwiek ciężko wyczuć, jak to jest rozwiązane w tej konkretnej pralce.
    Przekaźnik od grzałki to ten, o którym wspomniałeś. Mam nadzieję, że do testów wylutowałeś przekaźnik - elektronika nie lubie, kiedy podaje jej się napięcie "od środka".
    Zdjęcia niewyraźne, ale co najmniej dwa luty na ścieżkach prowadzących do złącza grzałki wyglądają dziwnie. Co prawda, gdyby był tam słaby lut to po laminacie byłoby widać, że w tym miejscu się grzeje.
  • #6 18292243
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18292893
    musculus
    Poziom 17  
    Loker napisał:
    Przekaźnik od grzałki to ten, o którym wspomniałeś. Mam nadzieję, że do testów wylutowałeś przekaźnik - elektronika nie lubie, kiedy podaje jej się napięcie "od środka".
    Przed testem zastanawiałem się, czy mogę bezpiecznie zasilić przekaźniki wprost w układzie. Oglądałem połączenia ścieżek i wygląda na to, że przekaźniki mają wspólny plus, każdy ma swoją diodę rozładowczą (katodą do plusa, anodą do minusa) i wygląda na to, że są sterowane poprzez załączenie jakimś kluczem (tranzystorem) do masy. Doszedłem do wniosku, że w tej sytuacji podanie napięcia wprost na cewkę bez wylutowania jest bezpieczne i tak zrobiłem. Napięcie podałem z zasilacza laboratoryjnego z ograniczeniem prądowym (ograniczenie dałem na 50mA - czyli tyle, ile pobiera przekaźnik +10mA) i tak zrobiłem test. Myślę, że nic nie upaliłem...

skryn napisał:
    Prosta piłka, a szukacie Realu Madryt w grze podwórkowej.
    Przecież tam grzałka wyzionęła ducha, a Wy od tyłka strony zajmujecie się jakimiś czujnikami NTC i elektroniką...
    Ręce opadają... :(
    Co prawda ja osobiście grzałki nie sprawdzałem, ale właściciel pralki mówił mi, że sprawdzał (z tego co zrozumiałem, zasilił ją wprost z sieci i zaczęła grzać). Jutro się z nim zobaczę to będę mógł go wypytać o szczegóły testu grzałki.
  • #8 18292952
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    musculus napisał:
    ale właściciel pralki mówił mi, że sprawdzał (z tego co zrozumiałem, zasilił ją wprost z sieci i zaczęła grzać).

Ciekawe czy przy okazji jej nie puscił z dymem :) Grzałkę się po prostu mierzy.
    Wierzyć mi się nie chce, by w tej pralce trafić na dwa moduły które nie będą grzać, większa szansa już na szóstkę w totka.
    Zdarzały się uszkodzenia przekaźników, ale w późniejszych modułach, gdzie stosowano białe przekaźniki.

Loker napisał:
    Zwykle pralka czeka na nagrzanie wody, czyli w przypadku uszkodzonej grzałki czekałaby w nieskończoność - aczkolwiek ciężko wyczuć, jak to jest rozwiązane w tej konkretnej pralce.

W tej konkretnej jest to zrobione tak, że pralka 3x cofnie się do etapu rozpoczęcia grzania, po trzeciej nieudanej próbie osiągnięcia temperatury program zostanie uwolniony i kontynuowany, efekt jest taki, że program syntetyki czy bawełna zostanie wydłużony o około godzinę.

Ogólnie moduł z zdjęcia zdało by sie nieco przelutować, bo zimne luty tu i ówdzie powstają.
  • #9 18293040
    musculus
    Poziom 17  
    mrice napisał:
    musculus napisał:
    ale właściciel pralki mówił mi, że sprawdzał (z tego co zrozumiałem, zasilił ją wprost z sieci i zaczęła grzać).

Ciekawe czy przy okazji jej nie puscił z dymem :) Grzałkę się po prostu mierzy.
    Tak, wiem, że wystarczy zmierzyć, ale on to zrobił jeszcze przed rozmową ze mną...

mrice napisał:
    Wierzyć mi się nie chce, by w tej pralce trafić na dwa moduły które nie będą grzać, większa szansa już na szóstkę w totka.
    Zdarzały się uszkodzenia przekaźników, ale w późniejszych modułach, gdzie stosowano białe przekaźniki.
    Też mi to wydaje się bardzo mało prawdopodobne.

mrice napisał:
    Loker napisał:

W tej konkretnej jest to zrobione tak, że pralka 3x cofnie się do etapu rozpoczęcia grzania, po trzeciej nieudanej próbie osiągnięcia temperatury program zostanie uwolniony i kontynuowany, efekt jest taki, że program syntetyki czy bawełna zostanie wydłużony o około godzinę.
    OK, dzięki. Coś mówił mi, że pranie trwa długo, więc to może sugerować nieudane oczekiwania na nagrzanie wody, czyli że układ pomiaru temperatury działałby prawidłowo. Jutro go wypytam o szczegóły - czy to wydłużenie może być rzędu godziny.

Mam też taki pomysł, żeby w szereg z cewką przekaźnika dać jasną diodę świecącą wytrzymującą 40mA - jeśli się zapali to jej światło powinno prześwitywać przez obudowę i po zgaszeniu światła w pomieszczeniu powinno dać się zobaczyć poświatę wewnątrz pralki i w ten sposób będzie mógł sprawdzić, że układ sterowania chce załączyć grzałkę. Co prawda napięcie cewki przekaźnika będzie niższe o spadek napięcia na diodzie, ale myślę, że jego margines zadziałania jest taki, że i tak złapie.
  • REKLAMA
  • #10 18293100
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    musculus napisał:
    Tak, wiem, że wystarczy zmierzyć, ale on to zrobił jeszcze przed rozmową ze mną...

To sugerował bym po tym zrobić jeszcze pomiary, te grzałki muszą pracować pod wodą, inaczej szybko idzie je uszkodzić.

musculus napisał:
    Też mi to wydaje się bardzo mało prawdopodobne.

Rzekł bym mega mało prawdopodobne, choć w totka ludzie też wygrywają. Sprawdził bym pro forma jeszcze wiązki elektryczne grzałki i czujnika NTC.

musculus napisał:
    Coś mówił mi, że pranie trwa długo, więc to może sugerować nieudane oczekiwania na nagrzanie wody

W tej pralce łatwo wyłapać moment gdzie rozpoczyna się grzanie. Po włączeniu pralki bęben będzie obracał się "anemicznie" w momencie gdzie jego obroty "ożywią się" rozpoczyna się grzanie.

musculus napisał:
    Co prawda napięcie cewki przekaźnika będzie niższe o spadek napięcia na diodzie, ale myślę, że jego margines zadziałania jest taki, że i tak złapie.

Winien sobie poradzić bez bólu, ale to na raz do testu, później wywalić ją. Nie mniej panelu może nie prześwietlić, w tej pralce nie żałowali jeszcze materiałów.
  • #11 18294093
    musculus
    Poziom 17  
    Dzisiaj tego kolegi nie było w pracy - ma być w poniedziałek. Tak że dalsze działania będę podejmować w przyszłym tygodniu. W każdym razie dziękuję za porady i jak coś nowego się urodzi to napiszę znowu.
    Edit:
    Rozmawiałem dzisiaj z tym kolegą - nie jest pewien, czy pierze dłużej, ale grzałkę sprawdzał w wiadrze z wodą - czyli jej nie uszkodził. No nic, spróbuje zamontować tą LED-ę w szereg z cewką przekaźnika i zobaczymy, co dalej.

Podsumowanie tematu

✨ Kolega z pracy ma problem z pralką Siemens WM52801BY/27, która przestała grzać wodę. Po wymianie elektroniki na używaną, problem nie został rozwiązany. Czujnik temperatury działa, ale grzałka nie grzeje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie obwodu grzałki, przekaźników oraz przewodów. Istnieje możliwość, że grzałka jest uszkodzona, mimo zapewnień właściciela. Pralka może kontynuować cykl prania bez grzania, co wydłuża czas prania. Proponowane są różne metody diagnostyczne, w tym testy przekaźników i grzałki, a także sprawdzenie lutów na płytce elektronicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA