logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować zestaw głośników w Volvo 850 GLT 1994?

Koniut 21 Lip 2009 01:29 3813 2
REKLAMA
  • #1 6803749
    Koniut
    Poziom 10  
    Moi drodzy posiadam Volvo 850 glt 1994r i chciałbym zamontować w nim jakis ciekawy zestaw głośników... Na chwilę obecną mam 2 głośniki 10cm, 2 sztuki 16cm średnicy i 2 elipsy 6x9. Chciałbym to jakoś tam upchać i nie wiem czy jest taka możliwość... Powiedzcie co będzie mi potrzebne do montażu tzn jakies dodatkowe przerobki czy pierscienie montazowe. Z gory dziekuje za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 6809681
    wit007
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Tak w ogóle to sedan czy kombi? Nie pchaj na siłę wszystkiego. W 850 w drzwi wchodzą 13 cm w miejsca fabryczne, tweetery na podszybiu. 16 cm wejdą w miejsca, gdzie fabrycznie są kieszenie, ale nie wiem czy chcesz z nich rezygnować. W swoim 850 zrobilem zamkniete komory na woofery w lekko zmodyfikowanych miejscach w drzwiach (nachyliłem membrany w stronę uszu), tweetery na słupkach. W bagażniku (miałem kombi) sub w malutkiej skrzynce (20 cm w 8 litrach). I dawało całkiem nieźle radę.
  • #3 6809985
    MrMsQ
    Poziom 10  
    Montaż tego wszystkiego naraz jest bez sensu. Jeżeli de facto chcesz mieć ładnie grający zestaw zadbaj o budowanie sceny, raczej bez zwrotnicy i wzmacniacza się nie obędzie. Wszystko zależy jakimi głośnikami dysponujesz i jak grającymi. Właściwie to nawet nie powiedziałeś co chcesz osiągnąć.

Co do montażu to spróbuj je poprzymierzać, na tylną półkę (co dla niektórych jest świętokractwem montażu głośnika) na elipsy przydatna jest podkładka w postaci pierścienia z mdf-u. W boczki drzwi wtedy kiedy głośnik wystaje również, bo musi na czymś osiąść.

Ogólnie najlepiej poczytaj lub ściągnij jakiś poradnik car-audio np. Polski Car Audio.
REKLAMA