logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić prąd spoczynkowy w kicie AVT2762? Szczegółowe instrukcje krok po kroku

radek310 26 Lip 2009 18:10 1197 11
  • #1 6823922
    radek310
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Witam. Z góry proszę o nieusuwanie tego postu przez panów modelatorów. A teraz przechodzę do sedna sprawy, otóż po dwóch nieudanych próbach ustawienia prądu spoczynkowego wg opisu: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany postanowiłem poprosić osoby które to robiły o dokładne wytłumaczenie jak i co po kolei trzeba robić. Z góry dziękuję wszystkim co się zainteresują i napiszą co wiedzą.
  • #2 6823999
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Ja nie uruchamiałem tego wzmacniacza ale w czym masz problem? Bo na początku trzeba ostawić P1 na maksymalny opór.
    Co pokazuje amperomierz?
  • #3 6824045
    radek310
    Poziom 15  
    Wzmacniacz mam podpięty na dwóch rezystorach 47 ohm na szynie dodatniej i ujemnej. Na ujemnej mam amperomierz. Wzmacniacz włącza się i wyłącza a amperomierz skacze od 0 do 10mA a gdy skręcę w prawo to gra cały czas. A właściwie ten prąd reguluje się na rezystorach czy bez.
  • #4 6824122
    jony
    Specjalista elektronik
    Rezystory mają być.
    I bez sygnału (wejście zwarte do masy) prąd nie powinien gwałtownie się zmieniać.
    Może sprawdź oscyloskopem czy się wzmacniacz nie wzbudził
  • #5 6824147
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    To chyba bez znaczenia, bo dla małego prądu (50mA) spadek na rezystorach to będzie 2 do 3V.
    Może miernik wpiąłeś tak że przerywa, a wzmacniacz ma chyba coś w rodzaju opóźnionego załączania, i dla tego tak ci skacze?
  • #6 6824245
    radek310
    Poziom 15  
    Oscyloskopu niestety nie mam. Zrobiłem tak jak mówisz ale prąd nie uległ płynnej regulacji. Podkręciłem potencjometrem i na początku było 0,03 na zakresie 200mA potem zakręciłem dalej jak za połowę obrotu i dopiero wyskoczyło 0,69. Rezystor zrobił się czerwony i szybko odkręciłem w lewo do końca i chyba zjarałem tranzystory bo teraz po włączeniu rezystor dodatniego napięcia robi się czerwony. Głośnik podczas tej operacji powinien być podłączony? Czy na rezystorach zabezpieczających można zjarać tranzystory?

Dodano po 57 [sekundy]:

Rezystory 2W

Dodano po 1 [minuty]:

Miernik na 100% nie przerywa.
  • #7 6824290
    jony
    Specjalista elektronik
    Jak widzisz można spalić tranzystory.
    I potencjometru nie kręć tak szybko tylko bardzo powili i potem chwile trzeba odczekać trochę czasu by się warunki ustabilizowały. A nie kręcić na "pałę'.
    I głośniki odłącz od wzmacniacza przy regulacji prądu.
    Choć teraz czeka cie wymiana tranzystora.
  • #8 6824297
    radek310
    Poziom 15  
    Wszystkich czy tylko irf?

Dodano po 2 [minuty]:

Bo do tej pory wymieniałem wszystkie
  • #9 6824335
    jony
    Specjalista elektronik
    Wystarczyło tylko IRF zeszytą zawsze to można sprawdzić multimetrem.
  • #10 6825433
    radek310
    Poziom 15  
    Zmieniłem irfy i działa. Jutro kupię nowy multimetr bo ten jest już po przejściach i będę kontynuował moje próby z waszym instruktarzem.
  • #11 6832577
    radek310
    Poziom 15  
    Ustawiłem prąd na 50mA wg powyższych postów, odłączyłem rezystory zabezpieczające, podłączyłem mp3 pograło 5 sekund i BUM spaliły się dwa rezystory (R28, R33) i 3 lekko się uszkodziły(R35, R36, R37) no i pewnie tranzystory. Co mogło być przyczyną tych awarii?
  • #12 6832850
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Najpierw zmontuj prawidłowo układ wzmacniacza (i ze sprawnych części - wszystkich!), kilkakrotnie sprawdź montaż i przejścia obwodów, a dopiero potem bierz się za podłączanie i regulacje.
    A sposób regulacji prądu spoczynkowego był wielokrotnie opisywany na forum.

Pisząc - unikaj błędów ortograficznych i innych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy szczegółowego ustawienia prądu spoczynkowego w wzmacniaczu z kitem AVT2762. Zalecane jest rozpoczęcie regulacji od ustawienia potencjometru P1 na maksymalny opór oraz stosowanie rezystorów zabezpieczających (47 Ω na szynach zasilania). Prąd spoczynkowy powinien być mierzony na rezystorze po stronie ujemnej, a wejście wzmacniacza należy zwierać do masy, aby uniknąć wzbudzeń. Regulacja prądu powinna być wykonywana powoli, z odczekaniem na ustabilizowanie się warunków, bez podłączonego głośnika. Zbyt szybkie kręcenie potencjometrem może spowodować przegrzanie i uszkodzenie tranzystorów, zwłaszcza typu IRF, które w razie awarii należy wymienić. Wskazane jest używanie sprawnego multimetru i dokładne sprawdzenie poprawności montażu całego układu przed regulacją. Po ustawieniu prądu na około 50 mA i odłączeniu rezystorów zabezpieczających, podłączenie sygnału może prowadzić do uszkodzenia rezystorów i tranzystorów, co sugeruje konieczność poprawnej i ostrożnej procedury regulacji oraz kontroli elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA