Witam wszystkich forumowiczów. Właśnie przerobiłem Unitrę AT9100. Zamiast bc307 wstawiłem bc556, BC337 na bc546, bd139 i bd140 tez wymienione, bf457 na bf459, 2n6488 na bd249, 2n6491 na bd250, emiterowe zamiast 0,47Ω dałem 0,22Ω 5W, zmieniłem tez rezystory 220Ω i 68Ω na nowe. I teraz mam pytanie. Nie odpalałem jeszcze wzmacniacza, bo nie mam wyregulowanego prądu spoczynkowego. Według wyliczeń wychodzi mi spadek 11mV dla prądu 25mA i 12mV dla prądu 27mA, który lepiej ustawic i w która stronę przekręcic potencjometry regulujące prąd spoczynkowy żeby nic nie spalic przy uruchamianiu (chciałem ustawic minimum a później wyregulowac, tylko nie wiem w którą stronę kręcic pr-kiem żeby zwiększyc spadek, a w którą zeby zmniejszyc, podejrzewam ze zmniejszam w lewo a zwiększam w prawo - zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ naprawa wyniosła mnie ponad 50 zł i nie chciałbym czegoś od razu spalic.
PS. Mam problem z pisaniem "ci" na klawiaturze (alt+c), więc proszę o nie zwracanie mi uwagi ze względu na tą małą niedogodnośc.
PS. Mam problem z pisaniem "ci" na klawiaturze (alt+c), więc proszę o nie zwracanie mi uwagi ze względu na tą małą niedogodnośc.