logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 1996 1.6 - Czy można przyuczyć kluczyk z Allegro?

Killer.PL 27 Lip 2009 18:25 10963 10
REKLAMA
  • #1 6827635
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam
    Posiadam renault megane 1,6 1996r i kluczyk z pilotem na podczerwień. Problem w tym, że posiadam tylko 1 kluczyk. Mam zamiar kupić na allegro kluczyk od innego megane, zmienić grot i przyuczyć go do swojego. Czy jest możliwe wogóle przyuczenie innego kluczyka? próbował już ktoś? W ASO za dorobienie kluczyka chcą około 700zł co jest znacznie za dużo. Odrazu uprzedzam pytania, posiadam kod do immobilizera.
  • REKLAMA
  • #2 6828091
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3664
    Nie jest możliwe. W odbiorniku są wpisane fabrycznie dwa klucze i tego się nie da zmienić.
  • #3 6844293
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Ocena: 641
    Ja nie jestem tego tak do końca pewny i wydaje mi się że powinien się przyuczyć...
  • REKLAMA
  • #4 6844722
    balonika3
    Poziom 43  
    tomekromanik napisał:
    Ja nie jestem tego tak do końca pewny i wydaje mi się że powinien się przyuczyć...
    Poczytaj tutaj.
  • #5 6844833
    Solo
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Kolego, bez problemu możesz dorobić sobie kluczyk do tego autka, potrzebujesz "tylko" wydać troszkę $ na sprzęt do tego:
    http://codecard.lt/carprog/software/carprog-i...e/scenic-infrared-key-programmer/prod_96.html

Za te pieniądze za które serwis oferuję klucz bez problemu powinieneś znaleźć kogoś kto wywali Ci całkiem immo z tego autka, i może jeszcze dorzuci jakieś dodatkowe piloty do sterowania c.z. jak ładnie poprosisz :-)
  • REKLAMA
  • #6 6844864
    balonika3
    Poziom 43  
    Solo napisał:
    Kolego, bez problemu możesz dorobić sobie kluczyk do tego autka, potrzebujesz "tylko" wydać troszkę $ na sprzęt do tego:
    http://codecard.lt/carprog/software/carprog-i...e/scenic-infrared-key-programmer/prod_96.html

Za te pieniądze za które serwis oferuję klucz bez problemu powinieneś znaleźć kogoś kto wywali Ci całkiem immo z tego autka, i może jeszcze dorzuci jakieś dodatkowe piloty do sterowania c.z. jak ładnie poprosisz :-)
    Kolega pytał, czy da się przyuczyć inny kluczyk. A nie wywalać immo. Oczywiście, jakby się uparł, to wywalając pół bebechów i zakładając inne można przerobić go na pilota od telewizora, ale nie o to chyba chodzi. Przy standardowej procedurze przyuczania kluczyków przy pomocy kodu nie da się przyuczyć innego kluczyka.
  • REKLAMA
  • #7 6844900
    Solo
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    No to przecież napisałem że można przyuczyć inny kluczyk, tylko trzeba dysponować odpowiednim sprzętem za odpowiednią kasę.. A wywalenie immo to alternatywa dla oryginalnego klucza... Nie unoś się tak, balonik :-) Pozdrawiam :-)
  • #8 6845075
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Jest to możliwe ( przyuczenie innego plipa).
    Balonka, to co masz w linku niedokladnie przeczytałeś albo nie do końca zrozumialeś. Plip owszem wysylą sekwencję stałą i zmienną, przyuczasz dekoder na kolejną stałą.
    Chcesz nowe screeny? :lol:
  • #9 6845171
    balonika3
    Poziom 43  
    Jacek79 napisał:
    ... przyuczasz dekoder na kolejną stałą.
    W/g linku, dekoder można zaprogramować tylko jeden raz i jest to robione fabrycznie.
  • #10 6848147
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Jacek79 napisał:
    Balonka, to co masz w linku niedokladnie przeczytałeś albo nie do końca zrozumialeś. Plip owszem wysylą sekwencję stałą i zmienną, przyuczasz dekoder na kolejną stałą.

Jesteś pewien na 100% że można przyuczyć plipa z innego samochodu?
  • #11 6873436
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1050
    Killer.PL napisał:
    Jacek79 napisał:

Jesteś pewien na 100% że można przyuczyć plipa z innego samochodu?

No kolego Jacek79 . Jak z tym przyuczaniem innego plipa ? .
    Za dużo powiedzieliśmy , czy nie do końca zrozumieliśmy zasadę działania kodów kroczących :?:

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku Renault Megane 1.6 z 1996 roku z kluczykiem na podczerwień, dyskusja dotyczy możliwości przyuczenia kluczyka z innego egzemplarza. Większość opinii wskazuje, że fabrycznie w odbiorniku zaprogramowane są dwa klucze i nie ma standardowej procedury umożliwiającej przyuczenie dodatkowego kluczyka za pomocą kodu immobilizera. Jednakże istnieją specjalistyczne urządzenia i oprogramowanie (np. Carprog) pozwalające na programowanie kluczyków, co wymaga inwestycji w sprzęt i wiedzę techniczną. Alternatywą jest usunięcie immobilizera, co jest jednak ingerencją w system i nie jest zalecane. Dyskusja podkreśla, że standardowa procedura serwisowa jest kosztowna (około 700 zł), a samodzielne dorobienie kluczyka wymaga specjalistycznego sprzętu i znajomości działania kodów kroczących w pilocie na podczerwień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA