logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć niechcianą stronę startową z przeglądarki?

PiterAnia 29 Maj 2004 09:16 1493 11
REKLAMA
  • #1 665346
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Od tygodnia walczę z tym problemem: cały czas ładuje mi się strona (ttp://%68%6F%6D%65%70%61%67%65%2E%63%6F%6D%00@%77%77%77%2E%65%2D%66%69%6E%64%65%72%2E%63%63/%68%70/) co wykasyje tę stronę w rejestrach, skasuje cockie, pliki internetowe, wyczyszczę historie potem skanuje komputer adware, mks po ponownym włączeniu internetu spowrotem się ładuje ta sama strona po ponownym uruchomieniu przeglądarki. W msconfig sprawdzałem nie ma tam nic podejżanego, gdzie tego dziadostwa szukać. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 665444
    XeON
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Przeskanuj aplikacją CWShreder.exe być może pomoże :)
  • REKLAMA
  • #3 665452
    PiterAnia
    CWShreder.exe - też robiłem i nic to samo.
  • #4 665474
    XeON
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    A czy zmiana w opcjach internetowych jest możliwa ? Czy zablokowana ?
  • #5 665484
    PiterAnia
    Jest możliwa, mogę skasować pliki internetowe wyczyścić historie i cockie,zmienić adres.
    Jeśli wykona te wszystkie czynności łącznie z pr.antyw. to za pierwszym wejściem do internetu jest ok po zamknięciu przeglądarki i uruchomieniu jej ponownie już łączy się z podanym wyżej adresem (Panda wykrywa Exploit/URL Spoof - ale go neutralizuje)
  • #6 665517
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    przeskanuj kompa mks-em pod dosem
    (start/zamkniju/uruchom w trybie ms-dos/), ściągnij sobie 7-dniowe demo mks pod dos, usuwa to czego nie może usunąć pod win,
    inna sprawa: uruchom msconfig i w autostarcie wyłącz wszystko po za internat.exe i systemtray.exe
    uruchom ponownie i przeskanuj tym czym masz
    sorry: nie przyczytałem uważnie o msconfig... ale wyłączyć możesz wszystko, po za tym co napisałem i przeskanować...
    niektórych rzeczy programy skanujące nie ruszają bo są uruchomione i ani im zmienić nazwę ani usunąć
  • #7 665524
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    może jeszcze system.ini?
  • REKLAMA
  • #8 665555
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Pewnie sie w rejestrach cos dopisało.
    Podpatrz i wywal -> regedit
  • #9 666347
    noellee
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A może antywirus AVG- ostatnio na forum był podobny problem i on pomógł.
  • #10 666505
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    odkąd zszedłem z IExplorer nie mam już takich problemów, to samo się tyczy Outlook expres te dwie aplikacje sa kluczowe jesli chodzi o rynek. To znaczy na te dwie aplikacje najbardziej się uwezmą hakerzy zatem lepiej zapobiegac niż leczyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 669737
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Tez kiedys miałem cos podobnego. Jak uruchumiłem IE to po chwili otwierało się małe okienko reklamowe (jakes ze Stanów) i wciąż wywalało się na wierzch, strasznie uporczywe dziadostwo. Też wszystko skanowałem, pliki, rejestry, przeszukanie wszystkich plików systemowych po tekscie (adres skąd okienko się otwierało), znalazłem usunąłem uruchamian na nowo kompa i dalej to samo. W końcu postanowiłem wywalić WINde, zainstalowałem na nowo i już, SZYBCIEJ poszło niz walka z tym czymś.

PS. Od jakiegos czasu robie sobie po prostu kopie na CD-RW całego katalogu WINDOWS (wtedy kiedy chodzi OK) oraz PROGRAM FILES. Jak cos nawali to usuwam niedziałającego (lub szwankującego) WINDOWSa i nagrywam tego z płytki. Dodatkowo na dysku mam jednoszcześnie WIN98 i WIN95. Przełączam sie między nimi za pomocą plików BAT któe sam spreparowałem (zamaian nazwy katalogów).
  • #12 670440
    PiterAnia
    Tak też będę musiał zrobić bo nic nie pomaga, dodatkowo po moich kombinacjach częściowo wywalił mi się system. Dzieki wszystkim za zainteresowanie i pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niechcianej strony startowej ładującej się automatycznie w przeglądarce mimo czyszczenia plików tymczasowych, historii, ciasteczek oraz skanowania komputera programami antywirusowymi i antyadware. Zmiana ustawień strony startowej jest możliwa, jednak po ponownym uruchomieniu przeglądarki strona powraca. Sugerowano użycie narzędzia CWShreder.exe, skanowanie systemu w trybie DOS za pomocą programu MKS, wyłączenie zbędnych procesów w autostarcie przez msconfig oraz ręczną edycję rejestru (regedit) i pliku system.ini. Wskazano również na możliwość infekcji wpisami w rejestrze lub obecność ukrytych procesów, które blokują usunięcie złośliwego oprogramowania. Jeden z użytkowników zasugerował zmianę przeglądarki na inną niż Internet Explorer, gdyż jest ona częstym celem ataków. Ostatecznie, ze względu na uporczywość problemu, rozważane jest przeinstalowanie systemu operacyjnego jako skuteczne rozwiązanie. Wskazano także na tworzenie kopii zapasowych katalogów systemowych i programów dla szybkiego przywracania systemu w przyszłości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA