logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP Home niewidoczny w sieci lokalnej LiveBox NeoZdrady

basman123 30 Lip 2009 09:50 3323 20
REKLAMA
  • #1 6837576
    basman123
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam,

przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi rozwiązującej mój problem. Otóż: mam sobie sieć lokalną opartą na LiveBoxie NeoZdrady. Podpięte do niego są do niego przez kabel dwa komputery: stacjonarny z Windows 98 oraz laptop z Windows XP Home. Oprócz tego po Wi-Fi jest jeszcze jeden laptop z Windows Xp Prof. I sprawa wygląda tak. Win 98 i Xp Prof widzą się w obie strony, Win Xp Home widzi wszystkie, ale żaden z systemów go nie widzi. Zapora sieciowa wyłączona, zainstalowany oprócz tego jest NOD32 (również wyłączony). Komputer czasami, ale bardzo rzadko jest widoczny w otoczeniu sieciowym, ale wówczas jest odmowa dostępu. Co bardzo ciekawe w trybie awaryjnym z obsługą sieci działa bez najmniejszego problemu. Czy ktoś miał taki problem i udało mu się go rozwiązać?

Aha. Podczas prób pingowania odrzucane są wszelkie pakiety z ten numer IP
  • REKLAMA
  • #2 6837701
    Pentryt
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Wywal NOD-a. Na 90% on, mimo ustawień, blokuje połączenie.
  • #3 6837813
    basman123
    Poziom 23  
    Jak pisałem, NOD jest wyłączony
  • #4 6837949
    maverick5456
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Samo wyłączenie kolego nic nie daje. odinstaluj i sprawdz.
  • #5 6838013
    Pentryt
    Poziom 15  
    Antywirus wprowadza w systemie swoje ustawienia. Wyłączając go nie cofniesz ich. Aby sprawdzić, musisz odinstalować.
  • #6 6847852
    Petermechanic
    Poziom 11  
    1. We właściwościach karty sieciowej jest zaznaczony składnik Udostępnianie plików i drukarek w sieciach Microsoft Networks ?
    2. Spróbuj udostępnić jakiś katalog, być może nie masz udostępniania plików lub skorzystaj z Kreatora konfiguracji sieci
  • REKLAMA
  • #7 6851500
    Misiek213
    Poziom 11  
    Mam pomysł ;) a probowałeś może kreatorem sieci microsoft (konfiguruj siec w domu lub w małej firmie, gdy wejdziesz w połączenia sieciowe) ?? Zakładam że komputery się nie widzą ponieważ są w innych grupach roboczych. (dla win xp pro domyślna grupa robocza to "workgroup", dla xp home "mshome", natowmiast o ile dobrze pamietam dla 98se jest tak samo jak dla xp pro stąd ten problem ;p Mam nadzieję że coś pomogłem ;)
  • #8 6852038
    Ajkidu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    maverick5456 napisał:
    Samo wyłączenie kolego nic nie daje. odinstaluj i sprawdz.
    Pentryt napisał:
    Antywirus wprowadza w systemie swoje ustawienia. Wyłączając go nie cofniesz ich. Aby sprawdzić, musisz odinstalować.

NOD32 nie ma nic do sieci, to tylko antywirus bez firewalla. Wiem, bo sam go używam razem z Outpost Firewall. Więc nie ma sensu odinstalowywać go.

Też kiedyś miałem podobny problem.
    Zakładając, że masz wszytko dobrze skonfigurowane (IP, maski sieci, bramy, grupa robocza, firewall windowsowy etc...):

- wykonaj polecenie
    ipconfig /flushdns
    na wszystkich maszynach i zrestartuj je.

- a jeśli nie pomoże, to zainstaluj tymczasowo protokół IPX/SPX/NetBIOS. Ja tak kiedyś zrobiłem i zagrało. Potem odinstalowałem go i hula do dziś.

Pozdrawiam
  • #9 6852257
    basman123
    Poziom 23  
    W końcu jakaś sensowna odpowiedź. Głównie zależy mi na połączeniu WIN XP HE i Win98SE. Jutro będę przy kompach i sprawdzę do. Co ciekawe do pewnego momentu ta konfiguracja działała, aż pewnego słonecznego dnia po prostu przestała. Kreatora oczywiście używałem kilka razy. Sprawdzę Twoją podpowiedź i dam znać.
  • #10 6853538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 6854690
    Szpanbix
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Swojego czasu miałem dokładnie ten sam problem... Mimo zainstalowanego anty wirusa Kasperskiego miałem poważnego wirusa... Nie udało mi się go usunąć... Całość skończyła się formatem... Wyglądało to tak samo on widział wszystkie komputery lecz żaden nie widział go...
    Pingi były odrzucane... Powinieneś przeskanować komputer HiJackiem i jakimś AntyWirem...

Pozdro :D
    Szpanbix
  • #12 6854769
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    W sieci mieszanej jaką masz takie rzeczy mogą się zdarzać.

Sprawdź czy po IP szybciej wyskakuje komunikat o braku dostępu. Jeżeli tak to w katalogu windows/system32/drivers/etc masz plik hosts do którego dopisz ip komputera oraz nazwę pod jaką chcesz go widzieć. To spowoduje że rozpoznawanie nazw będzie szybsze bo nie będzie odbywało się netbiosem i broadcastami.

A na koniec jak już będzie działać to jak pisał kolega wyżej - włącz konto gościa, albo lepiej (tylko nie wiem czy w home zadziała) utwórz usera ze znanym hasłem jako administratora i w pozostałych 2 komputerach przy monicie o login i hasło zaptaszkuj "zapamiętaj hasło".

A tak wogóle na wszystkie problemy z takimi środowiskami zaradzi samba z włączonym serwerem WINS. Nie trzeba wówczas nic kombinować, skonfigurować tylko ip serwera wins i otoczenie sieciowe zawsze będzie widoczne i szybko działające.
  • REKLAMA
  • #13 6856495
    hakersharp
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Musisz mieć tą samą grupę roboczą na każdym z komputerów
  • #14 6856510
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Na różnych grupach roboczych wogóle by się nie pokazywał a autor pisze że od czasu do czasu się pojawia.
  • #15 6856526
    hakersharp
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    czyli musisz usztywnić IP. We właściwościach protokłu TCP/IP musisz wpisać: IP komputera przypisane przez router, maske podsieci i brame domyślną. I ustawić regułę dla antywirusa albo dla zapory systemu windows żeby nie blokowała połączenia.
  • #16 6858530
    basman123
    Poziom 23  
    Mam przypisane na stałe adresy IP z puli nierutowalnej przez LiveBoxa (tz. powyzej xx.xx.xx.51 bodajże). I oczywiście grupy robocze to była pierwsza rzecz która zrobiłem.
  • #17 6858760
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Co ma do rzeczy ip przypisane na stałe albo pobrane z DHCP? Jest właściwe ip i to wystarczy.

A co z wchodzeniem na zasoby tego home po ip? Jest szybciej?
  • #18 6859229
    basman123
    Poziom 23  
    Właśnie w tym rzecz. Inne komputery nie widzą także IP tego kompa z Home :)
  • #19 6859648
    dardarww
    Poziom 10  
    w XP jest jeszcze opcja "szukaj komputerów" i spróbój wyszukać nazwę kompa z którym chcesz się połączyć. Czasami w otoczeniu sieciowym kompy się nie widzą a jak je się wyszuka to wszystko jest ok. Trzeba wówczas tylko wchodzić do kompa poprzez link.
    Może to również być spowodowane niewłaczeniem użytkownika "gość" na komputerach z którymi chcesz się połączyć. Wówczas domyślnie jest ustawione, że nie można się połączyć z tym kompem.
  • #20 6859707
    basman123
    Poziom 23  
    Jest HOME EDITION !!!! Czytaj cały post. W tej wersji konto Gość jest zawsze włączone.
  • #21 6859780
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Skoro więc firewall mamy wyłączony, w ustawieniach karty sieciowej mamy włączonego klienta ms networks, udostępnianie plików i TCP/IP i nadal są problemy to chyba pozostaje jeszcze opcja reinstalacji podsystemu sieciowego.

We właściwościach połączenia sieciowego pousuwaj wszystkie zainstalowane składniki (głównie te wyżej wymienione). Zrestartuj kompa i zainstaluj je ponownie (poprzez przycisk "zainstaluj").
    Dla pewności można spróbować raz jeszcze zainstalować kartę sieciową.

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sieci lokalnej opartej na LiveBox NeoZdrady, gdzie komputer z Windows XP Home jest niewidoczny dla innych urządzeń w sieci, mimo że sam widzi pozostałe komputery (Windows 98 i Windows XP Professional). Zapora sieciowa i antywirus NOD32 są wyłączone, jednak problem nadal występuje, a pingowanie adresu IP XP Home jest odrzucane. W trybie awaryjnym z obsługą sieci komputer działa poprawnie. Proponowane rozwiązania obejmują całkowite odinstalowanie NOD32, sprawdzenie i włączenie składników sieciowych takich jak „Udostępnianie plików i drukarek” oraz klient Microsoft Networks, użycie Kreatora konfiguracji sieci Microsoft, ujednolicenie grup roboczych (np. „WORKGROUP” lub „MSHOME”), przypisanie statycznych adresów IP, wyczyszczenie cache DNS (ipconfig /flushdns), a także tymczasową instalację protokołu IPX/SPX/NetBIOS. Dodatkowo zalecane jest włączenie konta gościa z hasłem lub utworzenie użytkownika z uprawnieniami administratora, a także modyfikacja pliku hosts w celu szybszego rozpoznawania nazw komputerów. Wskazano również możliwość infekcji wirusowej jako przyczynę problemu, sugerując skanowanie narzędziami HiJack i AntyWire. W ostateczności rekomendowana jest reinstalacja podsystemu sieciowego i karty sieciowej w Windows XP Home. Problem może wynikać z konfiguracji sieci mieszanej i różnic w ustawieniach systemów operacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA