logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP, Livebox TP – komputery w tej samej grupie roboczej się nie widzą

kongo 18 Gru 2007 12:46 2589 12
REKLAMA
  • #1 4600132
    kongo
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Mam dwa komputery połączone w sieć /w obu win.xp/ za pomocą urządzenia livebox tp .W obu jest internet ale siebie na wzajem nie widzą.
    Używałem konfigurowania sieci ,nazwy kom.są różne,grupa robocza jest ta sama .Jest komunikat "komputer 1" jest nie dostępny .Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego.Nie można odnależc siezki sieciowej.
  • REKLAMA
  • #2 4600480
    niebieski326
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    I raczej przez Liveboxa TP nie będą widzieć. Sam mam Liveboxa i nikomu nie polecam: potrafi się często zawiesić, jak uaktywnisz DynDNS to zawiesza się jeszcze częściej, słaby zasięg wifi i port USB który jest tylko do ozdoby (dobrze, że jest w nim zasilanie)
  • REKLAMA
  • #3 4600499
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    niebieski326 napisał:
    I raczej przez Liveboxa TP nie będą widzieć.

Niby dlaczego ma tak być - to router (prawie) taki jak inne.
    Pomijając stabilność, między komputerami jest tylko switch i/lub AP.

Cały problem jest w konfiguracji komputerów - zwykle problemem jest firewall lub brak uprawnień.
  • REKLAMA
  • #4 4600513
    niebieski326
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    mbo napisał:
    niebieski326 napisał:
    I raczej przez Liveboxa TP nie będą widzieć.

Niby dlaczego ma tak być - to router (prawie) taki jak inne.
    Pomijając stabilność, między komputerami jest tylko switch i/lub AP.

Cały problem jest w konfiguracji komputerów - zwykle problemem jest firewall lub brak uprawnień.

U mnie też się nie widzą a prawie robi dużą różnicę.
  • #5 4601097
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    U mnie się widzą, jeszcze nie stwierdziłem jakiegoś problemu w stylu zawieszania się. W opcjach sieciowych dla każdej karty trzeba włączyć udostępnianie plików. Jeżeli po tej operacji się nie widzą to daję "wyszukaj" -> komputer w sieci i podaję nazwę tego komputera, u mnie zawsze w ten sposób znajduje, później włączam "mapuj dysk" i jest ok.
  • #6 4604168
    kongo
    Poziom 14  
    Zgadza się jak sie da wyszukaj komputer w sieci to znajduje go ale jest komunikat Komputer 1 nie jest dostępny itd.jak cytowałem Udostępnienie plików i drukarek jest
  • #7 4605208
    Usako
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Sprawdź ustawienia zapory systemu windows. Może tam masz wyłączne udostępnianie plików. Jeżeli używasz innego firewalla np norton internet security sprawdź w ustawieniach czy nie jest blokowany protokół netbios i smb (domyślnie jest blokowany) generalnie robiłem takie rzeczy na liveboxach nawet lapa na wifi i komp na sieciówce i widzą sie bez problemu.
  • #8 4605936
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Kongo, na początek ustaw komputery na sztywnym IP. Potem wyłącz firewall. Powinno pomóc. Pozdrawiam
  • #9 4606084
    kongo
    Poziom 14  
    W obu komputerach mam zainstalowany program antywirusowy AVK internet security .Zrobiłem tak ,że na "chwilę" je ow obu komputerach odinstalowałem zupełnie/ programy antywir./ ,komputery w otoczeniu sieciowym widzą tylko same siebie,wyłączyłem w obu zaporę windows i nic.Uruchomiłem kreatora konfiguracji sieci ,nagrałem na dyskietkę wgrałem do drugiego komp.Co jeszcze można sprawdzić ?
  • REKLAMA
  • #10 4606144
    czech_w
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    1. Jak to masz podłączone tzn. o ile dobrze pamiętam to możesz mieć kabelek do czerwonego (komp1) i żółtego gniazdka (komp2) albo oba na WiFi :) nie napisałeś .
    2. Jak masz ustawiony firewall i NAT ?? w LiveBox to sztuka :D
  • #11 4607425
    kongo
    Poziom 14  
    Jeden komputer nr.1 jest na bezprzewodowym połączeniu z liveboxem drugi nr.2 poprzez kartę sieciową.Nie bardzo wiem o co chodzi ze sztywnym IP?
  • #12 4607453
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Wejdź w ustawienia karty sieciowej i odszukaj protokół TCP-IP. Ustawienie IP na jednym jako 192.168.1.1 a drugim 192.168.1.2. Brama 255.255.255.0 na obu. DNS na obu na 194.204.152.34 (podstawowy) i 194.204.159.1 (zastępczy). Pozdrawiam
  • #13 4626256
    kongo
    Poziom 14  
    Dzięki ! Pompgło.

Podsumowanie tematu

✨ Dwa komputery z systemem Windows XP podłączone do sieci za pomocą routera Livebox TP mają dostęp do internetu, lecz nie widzą się wzajemnie w sieci lokalnej. Pomimo ustawienia tej samej grupy roboczej i różnych nazw komputerów, pojawia się komunikat o braku dostępu do zasobów sieciowych i możliwych problemach z uprawnieniami. Przyczyną problemu mogą być ustawienia zapory systemu Windows lub zewnętrznego oprogramowania antywirusowego z funkcją firewall, które blokują protokoły NetBIOS i SMB. Zalecane jest wyłączenie zapory i antywirusa na czas testów oraz skonfigurowanie statycznych adresów IP w protokole TCP/IP (np. 192.168.1.1 i 192.168.1.2 z maską 255.255.255.0 i odpowiednimi serwerami DNS). Włączenie udostępniania plików i drukarek w opcjach sieciowych jest konieczne. Po tych działaniach komputery powinny się wzajemnie wykrywać i umożliwiać dostęp do zasobów sieciowych. Livebox TP działa jako standardowy router z funkcją switcha i punktu dostępowego Wi-Fi, a problem nie wynika z samego urządzenia, lecz z konfiguracji sieci i zabezpieczeń na komputerach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA