logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie widzi komputerów w sieci po nazwie, ping nie działa

kocyl 17 Cze 2011 09:30 1890 6
REKLAMA
  • #1 9621989
    kocyl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Komputer z systemem Windows XP proffesional
    Problem wygląda tak że komputer nie widzi innych komputerów w sieci po nazwie, po IP widzi. Nie działa również ping do żadnego adresu ani w sieci wewnętrznej ani zewnętrznej. Internet działa, strony wyświetlają się normalnie.
    Adres ip , brama, maska i dns-y poprawne (działa internet).
    Problem znika po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu klienta sieci microsoft windows. Niestety po ponownym włączeniu kompa problem wraca jak bumerang.
    Zauważyłem również że w trakcie logowania do systemu komp długo myśli. Po wciśnieciu alt + tab widać usługę przywracanie połączeń sieciowych. Jeżeli kliknę enter (alt + tab na to przywracanie połączeń sieciowych ) to przez chwilę działają pingi a zaraz potem przestaje (host docelowy nieosiągalny..)

Próbowałem już chyba wszystkiego (odinstalowanie karty, protokołów, dezynsekcja itd) i nie mogę sobie z tym poradzić.

Ma ktoś jakiś pomysł?

z góry dzięki za pomoc.

Dodano po 2 [minuty]:

zawartość hosts i lmhost prawidłowa

Dodano po 11 [minuty]:

firewall wyłączony
  • REKLAMA
  • #2 9622035
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    spróbuj komendy w cmd:
    netsh winsock reset
  • REKLAMA
  • #3 9622039
    kocyl
    Poziom 11  
    próbowałem, bez rezultatu
  • REKLAMA
  • #4 9622054
    hermes-80
    Poziom 43  
    Netbios masz włączony we właściwościach protokołu TCP/IP ??
  • #5 9622059
    kocyl
    Poziom 11  
    tak
  • REKLAMA
  • #6 9622119
    hermes-80
    Poziom 43  
    Zmapuj dyski - to też jakieś rozwiązanie.
  • #7 9622292
    kocyl
    Poziom 11  
    no tak ale nie dzialaja tez inneo uslugi np. msde.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem działającym na systemie Windows XP Professional, który nie widzi innych komputerów w sieci po nazwie, a ping do żadnego adresu (ani wewnętrznego, ani zewnętrznego) nie działa, mimo że internet działa poprawnie. Adres IP, brama, maska i DNS są poprawne. Problem ustępuje po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu klienta sieci Microsoft Windows, ale powraca po restarcie komputera. Użytkownik zauważa długie czasy logowania oraz aktywność usługi przywracania połączeń sieciowych. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak resetowanie winsock oraz sprawdzenie ustawień NetBIOS, jednak nie przynoszą one rezultatów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA