logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SHARP DV-21081S – biały ekran, brak obrazu, tylko niebieski kolor i słabe mrowienie

tomik 30 Maj 2004 09:51 2885 11
REKLAMA
  • #1 666625
    tomik
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam!!

TV SHARP DV-21081S Problem jest następujący. Na ekranie widać biały obraz a tak dokładniej to jasno szary. Menu ekranowe jest wyraźne wszystkie funkcje działają prawidłowo. Sprawdziłem już wszystko na płycie kineskopu. Napięcia są prawidłowe. Czasami w obraz wchodzi jakiś kolor (tylko niebieski), ale obrazu jako tako nie widać. Jeśli odłączę antenę widać mrowienie, ale bardzo słabe. Co może być przyczyną takiego stanu? Gdzie mam szukać?

Dziękuję i pozdrawiam
    Tomasz
  • REKLAMA
  • #2 666694
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6552
    Wygląda to na usterkę w torze p.cz. Nic nie piszesz o fonii ale domyślam się, ze też brak. Może być jeszcze to w okolicy na Euro (któryś z kluczy). Czy TV stroi programy :?: , czy czuje antenę :?: Jeżeli nie czuje anteny to tor p.cz. lub sam tuner w.cz. pod warunkiem, że do tunera dochodzą napięcia. Ten TV to chassis D3000 a schemat znajdziesz tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16761.html#87643
  • #3 666706
    tomik
    Poziom 17  
    Przepraszam zapomnaiłem napisać - fonia jest, TV stroi się prawidłowo. Na AV jest to samo. Normalnie mam ustawioną TVP1 i 2 tylko brak obrazu. Dziękuję za link do schematu może dzięki niemu coś wyczaję.
  • #4 666718
    DiZMar
    Poziom 43  
    Jeżeli fonia jest i programy też to szukałby w przełącznikach (kluczach) RGB z p.cz lub może dekoder czy matryca. Najlepiej prześledzić oscyloskopem czy wychodzi sygnał wizji z p.cz. i dalej R-Y, B-Y aż do klucza RGB z p.cz/RGB z procesora/RGB txt. Usterka musi być między p.cz a WE na PK. Będziesz miał schemat to prześledź.
  • REKLAMA
  • #5 666735
    tomik
    Poziom 17  
    Tak tylko oscyloskopu się jeszcze nie dorobiłem ech :(
  • #6 666757
    DiZMar
    Poziom 43  
    Dopóki nie dorobiłem stosowałem metodę śrubokręta i palca a mianowicie. Dotykałem określonego pktu śrubokrętem trzymając palec na jego ostrzu. Jeżeli była jakakolwiek reakcja na obrazie w momencie dotykania to stwierdzałem, że od tego pktu do kinola jest dobrze. Oczywiście im "dalej" od kinola tym ta reakcja powinna być bardziej widoczna. Spróbój zaczynając od WE RGB na PK. Tam powinno być dobrze czyli moment dotknięcia powinien być zauważalny na obrazie.
  • REKLAMA
  • #7 666767
    tomik
    Poziom 17  
    Dzieki spórbuję tak zorbić :)
  • #8 666814
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    Dobrze jest na początek sprawdzić prawą stronę przetwornicy, a następnie podstawić NVM-bardzo często na tym kończymy naprawę
    pozdr $$
  • #9 667377
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Prosze podstawić /wymienić / VCU .Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • #10 671947
    zxcf
    Poziom 13  
    Podłącz przez euro na drugi tv, jeżeli obraz będzie prawidłowy to możesz wyelminować w. i p.cz., a wtedy musisz się zająć modulem cyfrowym. Czy osd wyswietla prawidłowo we wszystkich kolorach? Jeżeli tak i na drugim tv przez euro będzie dobry obraz to prawdopodobnie VCU, poza tym przy prawidłowym wyświtlaniu osd możesz wykluczyć wzmacniacze wizyjne. A jak wygląda txt?
  • #11 671966
    tomik
    Poziom 17  
    Już odpowiadam. Podłączyłem przez euro i obraz jest. OSD jest prawidłowe w 100%. Telegazeta włącza się, ale widać tylko czarny pasek na samej górze i można tylko wpisać numerek, ale nic nie wyszukuje. Kurcze wychodzi, że to ten VCU, ale drogie to jak nie wiem:( Pozdrawiam!
  • #12 671972
    zxcf
    Poziom 13  
    50 zeta własnie teraz kupowalem w 'Wimelu", taniej nie znalazłem, i mi tv śmiga. Posprawdzaj jeszcze moduł cyfrowy pod względem zimnych lutów.(bardzo dokladnie najlepiej pomierz przejścia między ukladami, na drodze sygnału wizji)

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor SHARP DV-21081S wyświetla biały (jasnoszary) obraz z prawidłowo działającym menu ekranowym i dźwiękiem, jednak brak jest właściwego obrazu, czasami pojawia się tylko niebieski kolor. Po odłączeniu anteny widoczne jest słabe mrowienie. Napięcia na płycie kineskopu są prawidłowe. Problem nie dotyczy tunera ani toru p.cz., gdyż telewizor stroi programy i fonia działa. Podejrzewa się usterkę w przełącznikach (kluczach) RGB, dekoderze lub matrycy, czyli w torze sygnału wizji między p.cz. a wejściem kineskopu. Brak oscyloskopu utrudnia diagnostykę, ale można stosować metodę dotykania śrubokrętem punktów sygnałowych, aby lokalizować uszkodzenie. Zalecane jest sprawdzenie prawej strony przetwornicy oraz wymiana modułu VCU, który często jest przyczyną podobnych usterek. Podłączenie telewizora do innego odbiornika przez euro potwierdziło prawidłowy sygnał wideo, co wskazuje na uszkodzenie modułu cyfrowego VCU. Wymiana VCU rozwiązuje problem, a koszt części jest stosunkowo niski. Dodatkowo warto sprawdzić moduł cyfrowy pod kątem zimnych lutów i ciągłości ścieżek sygnału wizji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA