logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 - dziwna ikonka po zamoczeniu, brak dźwięku w rozmowach

tymek_85 03 Sie 2009 09:23 1272 3
REKLAMA
  • #1 6851096
    tymek_85
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Włożyłem Nokie 6230 do kubka w którym było na dnie 1-2mm wody. Zorientowałem się oczywiście po jakimś czasie wyciągając go z tego kubka. Telefon wyglądał na ok, nie działała tylko klawiatura - wyciągnąłem baterie i suszyłem przez noc. Zamoczyło się gniazdo u dołu i kolejnego dnia pojawiła się dziwna ikonka - klawiatura działa bez problemu:
    Nokia 6230 - dziwna ikonka po zamoczeniu, brak dźwięku w rozmowach
    Przy rozmowach nie słychać co mówię i nie słychać rozmówcy - głucha cisza. Co to za ikonka? Czasami znika i można normalnie rozmawiać a czasami znowu się pojawia... Miał ktoś podobny problem? Do telefonu nie jest oczywiście nic podłączone
  • REKLAMA
  • #2 6851112
    cykada

Spec od GSM
    Ocena: 90
    tymek_85 napisał:
    Zamoczyło się gniazdo u dołu i kolejnego dnia pojawiła się dziwna ikonka - klawiatura działa bez problemu:

ikona to zestaw samochodowy podłaczony (prawdopodobnie) więc przekierowanie głosu idzie na ten zestaw, a że nie jest on podłaczony, to sam sobie już wytłumaczyłeś dlaczego :)
    Konto firmowe:
    JonTech.pl
    Hanowskiego 42, Olsztyn, Jonkowo, 11-042 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: JonTech.pl
  • REKLAMA
  • #3 6851122
    A_r_K
    Poziom 29  
    Ocena: 24
    Witam.
    Najprawdopodobnie masz zwarcie na gnieździe. Rozbierz telefon i obejrzyj płytę. Może samo przeczyszczenie pomoże.
  • #4 6851154
    eslodowy
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Nie widziałem takiej ikonki u siebie, ale jeżeli w momencie jej pojawienia się nie możesz rozmawiać to na mój gust korzysta ona ze złącza pop port (tego od słuchawek). Możliwe że to pętla indukcyjna, dla osób niedosłyszących lub zestaw samochodowy. Zasadniczo po zawilgoceniu należałoby telefon umyć w wanience ultradźwiękowej z izopropanolem. Jeżeli nie masz takich sprzętów, weź pędzelek, CZYSTY spirytus (nie salicylowy), ewe w ostateczności denaturat i przetrzyj dokładnie styki, tylko nie lej tam spirytusu, z umiarem, przed rozpoczęciem, wyjmij baterię, pozostaw do wyschnięcia, może zniknie.
REKLAMA