logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fortron FSP145-50NI - wymiana kondensatora 330µF/200V po zwarciu

mateuszj14 04 Sie 2009 17:32 2797 6
REKLAMA
  • #1 6856471
    mateuszj14
    Poziom 14  
    Ocena: 65
    Witam
    Mam uszkodzony zasilacz Fortron/Source Model No:FSP145-50NI.
    Trzy kondensatory elektrolityczne były wypukłe więc je wymieniłem, ale zamiast jednego (1650µF/16V) dałem 1500µF/16V.
    Gdy chciałem włączyć komputer nie włączał się.
    Dodam, że przed wymianą kondensatorów komputer włączał się na około 0.5sec i gasł.
    Po wymianie nawet się nie włączył, a myślałem że się powinien włączyć więc przełączyłem z tyłu na przełączniku 230/115V i włączyłem do prądu i nastąpiło „bum”.

Nie no nic się nie stało, strzeliło coś w zasilaczu i zaczęło się „kopcić" z niego.
    Po otwarciu obudowy zauważyłem, że kondensator elektrolityczny 330µF/200V jest do wyrzucenia (tego kondensatora nie zmieniałem).
    I właśnie nie wiem czy wymiana kondensatora elektrolitycznego cofnie mój błąd?
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6856612
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    Witam.
    Może tak, może nie. Jak włączyłeś go do sieci 230V ustawionego na 115V, w typowym stopniu wejściowym, kondensatory elektrolityczne na 200Volt dostały ponad 300V i musiały ulec uszkodzeniu.
    Niestety często uszkadzają się też tranzystory przetwornicy i czasami rezystor zabezpieczający lub bezpiecznik.
    Trudno wyrokować natomiast jak masz takie kondensatory elektrolityczne z demontażu spróbuj wymienić, pomierz stan tranzystorów przetwornicy.
    Oraz stan połączeń po stronie pierwotnej, ścieżek PCB, a potem bardzo ostrożnie włącz przy skręconej obudowie z odległości minimum 1 metra.
    Sprawdź duodiody prostownicze po stronie wtórnej bo ten uszkodzony kondensator elektrolityczny, który wymieniłeś prawdopodobnie uszkodził się przez przebite złącze w/w diody.
    Powodzenia, i pamiętaj ostrożnie. :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6856695
    winerek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam.
    Nigdy przenigdy nie podpinaj go do PC.
    Sprawdź go na sucho poza komputerem.
    W miejsce bezpiecznika daj żarówkę 40W/230V zaoszczędzisz sobie wrażeń wyskakujących korków i spustoszenia w Twoim PC.
    Gdy żarówka będzie świecić ciągłym światłem możesz być pewny, że awaria jest nadal.
    Poprawiłem TONI_2003
  • Pomocny post
    #4 6869319
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Miałem na myśli skręconą obudowę zasilacza. Eksplodujące kondensatory elektrolityczne mogą narobić naprawdę niezłego spustoszenia :cry:
    Takiego "umarlaka" nigdy nie testuje się podłączonego do komputera, jednie sztuczne obciążenie.
  • REKLAMA
  • #5 6869360
    mateuszj14
    Poziom 14  
    Po pierwsze muszę wam jeszcze dodać, że mam dopiero 15 lat.
    Poprawiłem TONI_2003
  • Pomocny post
    #6 6870568
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Napisz jakie masz pojęcie o podstawach elektroniki ?
    Co do tej pory zbudowałeś lub naprawiłeś ?
    Zasilacze impulsowe są niestety bardziej skomplikowane i niebezpieczne.
    Operujesz na napięciach niebezpiecznych dla zdrowia a czasami i życia.
    Jeśli nie rozumiesz podstaw lepiej daruj sobie naprawę tego zasilacza, poza tym jak pisałem można się pokusić o naprawę tego zasilacza jak dysponuje się częściami z demontażu, bo jeśli poszły kondensatory wejściowe, tranzystory przetwornicy, a do tego może coś jeszcze i jest to Twój pierwszy zasilacz impulsowy do naprawy to się po prostu nie opłaca - odpuść go sobie i kup nowy.
    Jak ja miałem 15 lat było prościej, bo zasilacze impulsowe w sprzęcie nazwijmy to umownie domowym jeszcze nie istniały :D
  • REKLAMA
  • #7 6894988
    mateuszj14
    Poziom 14  
    :arrow: PiotrRDiablo masz racje, a ja się za bardzo na tym nie znam zdemontuje zasilacz na części może się przydadzą...

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzony zasilacz impulsowy Fortron FSP145-50NI miał wypukłe kondensatory elektrolityczne, które zostały wymienione, jednak zastosowano kondensator 1500µF/16V zamiast oryginalnego 1650µF/16V. Po wymianie komputer nie uruchamiał się, a po przełączeniu zasilacza z 230V na 115V nastąpiła eksplozja i dymienie z kondensatora 330µF/200V, który nie był wcześniej wymieniany. Uszkodzenie kondensatora wynikało z podania zbyt wysokiego napięcia (230V przy ustawieniu 115V), co mogło również uszkodzić tranzystory przetwornicy, rezystory zabezpieczające, bezpiecznik oraz diody prostownicze po stronie wtórnej. Zaleca się wymianę uszkodzonych kondensatorów z demontażu, sprawdzenie stanu tranzystorów i ścieżek PCB, a także testowanie zasilacza poza komputerem z użyciem sztucznego obciążenia lub żarówki 40W/230V zamiast bezpiecznika, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Naprawa zasilacza impulsowego wymaga podstawowej wiedzy z elektroniki i ostrożności ze względu na wysokie napięcia i ryzyko uszkodzeń. W przypadku braku doświadczenia lepiej rozważyć zakup nowego zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA