logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fortron FSP Group INC model: FSP400-60PFN wyciek elektrolitu

romek 076 27 Lis 2009 05:22 3957 7
REKLAMA
  • #1 7313945
    romek 076
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam.

Na początku od razu określę, że nie mam pojęcia o wszelakich pomiarach i nie jestem chętny do dokładnej samodzielnej diagnostyki zasilacza (nawet nie chodzi o brak czasu, ale nie mam dostępu do części zamiennych z odzysku więc pewnie koszty przewyższyły by wartość samego zasilacza), który odmówił posłuszeństwa.
    Mimo to, pozwoliłem sobie napisać ten wątek, tylko po to, abyście rozwiali bądź też nie :) moje wątpliwości dotyczące zasadności wymiany kondensatorów.

Komputer wyłączył się (restart) i nie mógł ponownie się uruchomić (wyłączyłem go odpinając na listwie od sieci, poczułem tylko smrodek, który jak później zlokalizowałem wydobywał się z kondensatora), nie mniej wentylator karty graficznej i procesora kręcił się normalnie.
    Śledź w mojej płycie głównej posiada komunikację za pomocą diod sygnalizującą przyczynę awarii. Wg producenta płyty padł procesor.

Rozebrałem komputer, procesor cały, wszystkie gniazda i sprzęt podpięty do płyty bez zarzutu (podłączyłem inny zasilacz w celu sprawdzenia, test OK).
    Przyczyna awarii tkwi w zasilaczu.

Otóż jeden z głównych kondensatorów elektrolitycznych 470uF/200V/85C (Wy to określacie, że to bodaj po stronie pierwotnej znajduje się takowy) wyciekł, drugi jest ok. (wzrokowo).

I teraz pytanie do Was:
    Jakie są szanse na to, że wymieniając uszkodzony kondensator na nowy np. 470uF/250V/105°C zasilacz będzie działał?
    Innymi słowy, czy istnieją szanse, że tylko kondensator jest uszkodzony? Bądź też nie ma takiej możliwość, żeby padnięty kondensator nie spowodował innych uszkodzeń w zasilaczu.

Pozdrawiam
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 7313947
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Sprawdź, czy ten „wyciek” to nie jest wysuszony klej mocujący elektrolity (wyciek powinien być mokry).
    Sądzę, że przyczyna tkwi gdzie indziej, a z tym to możesz już sobie nie dać rady.
    Sugeruję jednak wymianę zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 7313967
    romek 076
    Poziom 11  
    Wyciek jest oczywiście świeży (po wlutowaniu kondensatora palce w elektrolitrze upaprane, kondensator jest częściowo otwarty), klej mocujący oczywiście jest przy kondensatorze ale to klej.
  • #4 7314230
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    Witam.
    Przypuszczalny obszar naprawy Twego zasilacza to ten zawarty na zdjęciu poniżej.
    Nawet zakładając tylko wymianę tych dużych elektrolitów na nowe, ale zaznaczam obu 470uF/200V/85C bo tylko taka wymiana ma sens.
    Stawia pod znakiem zapytania opłacalność naprawy przez Ciebie tego zasilacza i to zakładając, że nie będzie potrzeba pomiarów innych części zasilacza po stronie pierwotnej i ewentualnej ich wymianie.
    Jeśli masz dobre, ale używane takie elektrolity to ma to jeszcze sens, ale i tak musiałbyś mieć kolegę co się na tym zna coś więcej niż Ty i ma odpowiednie potrzebne do tego przybory.
    Pozdrawiam Brać lutującą. :D
  • #5 7318261
    romek 076
    Poziom 11  
    Elektrolitów nie mam, musiałbym kupić, z dostępnych na rynku mogę mieć jedynie 470uF/250V/85C lub 105C (innego wyboru nie mam).
    Rozumiem, że jeśli miałbym wymienić to oba kondensatory, ale moje pytanie to...

Czy zamiast 470uF/200V/85C mogę wstawić 470uF/250V/85°C lub 105°C?

Oraz drugie pytanie, na które w sumie nie udzieliliście mi odpowiedzi...

Czy mieliście chociaż jeden przypadek,w którym po wymianie tych dwóch kondensorów zasilacz był już sprawny?

Jeżeli mieliście chociaż jeden taki przypadek, że po wymianie tylko kondensatorów zasilacz był już sprawny to mogę zaryzykować i wymienić je (czy będzie podawać dobre napięcia po wymianie elektrolitów to już sobie poradzę jak to zmierzyć miernikiem).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7318858
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam
    Oczywiście, że możesz wstawić kondensator na 250V i nawet ten na 105°C były lepszy od 85°C - możliwość pracy kondensatora przy wyższej temperaturze.

W przypadku kondensatora na 250V musisz zwrócić uwagę na wymiary, żeby Ci się zmieścił w obudowie zasilacza.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 7320136
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    Ogólnie pisząc odpowiedzi na Twe pytania należałoby napisać trzy razy Tak!

Zresztą dziesiątki razy było to opisywane w postach naprawczych zasilaczy, które jednak zalecam przeczytać ponieważ naprawdę jest taka potrzeba w Twym wypadku.

Lecz nikt nigdy nie napisze Ci gwarancji, że właśnie Tobie będzie to sądzone i tę naprawę wykonasz...
    Taka naprawa to przy rozebranym zasilaczu, góra dziesięć minut wraz ze sprawdzeniem całej strony pierwotnej zasilacza, a właśnie Ty tego nie wykonasz i tu będzie ryzyko...

Poczytaj również o podłączaniu już po wymianie elektrolitów samego zasilacza poprzez szeregowo podłączoną żarówkę 40W czy 60W od strony sieci 230V.

Ponieważ pewne sformułowania są napisane mało spójnie i logiczne jak np. to zacytowane poniżej zawsze odpowiadający będzie miał wątpliwości co Ty masz na myśli i jak wykonasz to co zostało Ci napisane, a to jednak grozi porażeniem od sieci 230V.
    romek 076 napisał:
    ... (czy będzie podawać dobre napięcia po wymianie elektrolitów to już sobie poradzę jak to zmierzyć miernikiem).
  • REKLAMA
  • #8 7320221
    romek 076
    Poziom 11  
    Ok. Dzięki za odpowiedzi. Wstawię dwa nowe 470uF/250V/105C (wymiary oczywiście już wcześniej sobie sprawdziłem, że spokojne wejdą), a co do samych pomiarów, to kiedyś już miernikiem sprawdzałem wszystkie napięcia zasilacza, więc nie powinienem mieć problemów, zresztą forum elektroda przychodzi tutaj z pomocą opisując wszystko krok po kroku.
    Pozdrawiam wszystkich udzielających odpowiedzi :)

Podsumowanie tematu

✨ Wątek dotyczy problemu zasilacza Fortron FSP400-60PFN, który przestał działać z powodu wycieku elektrolitu z kondensatora. Użytkownik zauważył, że komputer się zrestartował i nie uruchomił ponownie, a przyczyną awarii według płyty głównej miał być uszkodzony procesor. Po rozebraniu komputera zidentyfikowano świeży wyciek elektrolitu. Uczestnicy dyskusji sugerują wymianę kondensatorów, zwracając uwagę na możliwość użycia kondensatorów o wyższej pojemności i napięciu (470uF/250V/105°C). Podkreślają również, że naprawa zasilacza może być ryzykowna, jeśli nie zostaną przeprowadzone odpowiednie pomiary. Użytkownik planuje wymienić kondensatory i ma doświadczenie w pomiarach napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA