logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór mieszający Honeywell - jak ustawić pokrętło i skala?

nokian79 05 Sie 2009 09:12 12632 1
REKLAMA
  • #1 6858562
    nokian79
    Poziom 11  
    Witam Mam pytanie. Instalator zalozyl mi wczoraj zawój mieszający-http://europe.hbc.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_v5433a.html . Chcialem go bo dowiedzialem sie ze moj kociol (tradycyjny węglowy) musi miec temp pracy min 55-60 st. a przy małych mrozach aby obnizyc temp na grzejnikach on rozwiąże problem poprzez pobieranie wody z powrotu. Został on założony zaraz za piecem na "wyjściu".I jest wszystko niby ok. ale mam pytanie o jego zasade dzialanie a raczej ustawienia na pokrętle.Jest na nim skala "jadąc od dołu" od 1 poprzez 3;5;7;9 i dalej w dół 7;5;3;1. I nie wiem czy dobrze rozumuje bo niestety w instrukcji nic nie pisze- przy ustawieniu na 1 u góry- całe ciepło idzie w obieg; i dalej analogocznie 5- miesza po połowie (z kotła i z powrotu), 9- zamyka całkowicie wyjscie z pieca? a co z skalą poniżej 7;5;3;1? I jeszcz jedno pytanie: czy jesli ustawienie na 9 zamyka całkowicie wyjscie wody z kotła to czy wtedy można spalać cokolwiek w kotle czy trzeba cos wody na obieg wpuszczać (np. ustawic na 7 i wtedy tak jakby na obwód szło by 1/4 z kotła i 3/4 z powrotu). z góry dzieki za pomoc fachowcom .
    ponizej obrazek z sposobem podlaczenia
    Zawór mieszający Honeywell - jak ustawić pokrętło i skala?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6859932
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA