logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór termostatyczny, który otwierałby się powyżej zadanej temperatury.

franek42 22 Lis 2020 23:42 3186 14
  • #1 19062275
    franek42
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Poszukuję zaworu termostatycznego dwudrożnego, który otwierałby się powyżej zadanej (ustawionej) temperatury. Chcę go zamontować pomiędzy kotłem na paliwo stałe a zasobnikiem cwu. Chodzi o to, że mam za mocny kocioł i po nagrzaniu pomieszczeń i wyłączeniu grzejników przez termostaty zaczyna mi rosnąć temperatura na kotle i czasami prowadzi to do zagotowania wody. Chciałbym aby po osiągnięciu pewnej temperatury otwierał się zawór na bojler i w ten sposób obniżył temperaturę kotła. Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 19062656
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3284
    Można zastosować termostat czy regulator temperatury i sterować zaworem kulowym z siłownikiem (np na 230V). Można nawet cały układ zrobić na 12V zastosować akumulator i zasilacz buforowy.
  • #3 19062686
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3188
    Jeśli kocioł za duży bojler mały to za wiele nie pomoże, a po 2 będziesz miał w bojlerze prawie wrzątek ktoś się poparzy, jak się upierasz to załóż zawór 3 drożny z siłownikiem i regulatorem temperatury jak to jest wykonane w piecach gazowych .
  • #4 19062807
    franek42
    Poziom 10  
    Bojler ma 300 litrów. Chciałbym jednak pozostać przy moim pomyślę, chciałbym taki zwykły zawór na którym mógłbym nastawić, że otworzy się gdy temperatura wody przekroczyć dajmy na to 65 stopni. Próbowałem znaleźć taki w sieci, ale nie bardzo się na tym znam. Czy moglibyście podać jakiś link? Będę ogromnie wdzięczny.
  • #6 19062925
    franek42
    Poziom 10  
    Dzięki 78db78. O to dokładnie mi chodziło, tylko nie wiedziałem, że taki zawór nazywa się zaworem termostatycznym odwrotnym, brakowało mi podczas wyszukiwania tego trzeciego słowa 😀
  • #8 19062999
    franek42
    Poziom 10  
    Aha... Czyli sam zawór nie będzie działał? A może są takie zawory odwrotne na wzór tych montowanych do kaloryferów, lub takie zasilane elektrycznie, które wystarczy wstawić i ustawić żądaną temperaturę otwarcia?
  • Pomocny post
    #10 19063744
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    A nie lepiej zamiast zaworu zastosować pompę cyrkulacyjną miedzy bojlerem uruchamianą po przekroczeniu określonej temperatury.
    U mnie bufor bezpieczeństwa pełni cała instalacja CO która pracuje na grawitacji, a pompa CO załącza się po przekroczeniu 78 stopni. Taki stan zdarza się bardzo rzadko.
  • #11 19063776
    franek42
    Poziom 10  
    Dzięki Sstalone to też jest niezły pomysł, pomyślę nad tym.
  • #12 19063954
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1068
    franek42 napisał:
    Chodzi o to, że mam za mocny kocioł i po nagrzaniu pomieszczeń i wyłączeniu grzejników przez termostaty zaczyna mi rosnąć temperatura na kotle i czasami prowadzi to do zagotowania wody.
    A jak masz sterowany kocioł i co to za kocioł? Ja też mam kocioł zasypowy, mocno przewymiarowany, ale jak ustawię na miarkowniku 60°C, to nawet bez obiegu (przy zamkniętych zaworach przy piecu) temperatura nie przekroczy 70°.
  • #13 19064282
    franek42
    Poziom 10  
    Dziesięcioleci SAS UWT że sterownikiem i dmuchawą. Temperaturę nabija mi przedmuch, który włącza się co jakiś czas nawet wtedy gdy na piecu temperatura jest większa niż zadana.
  • #14 19064485
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 585
    To może trzeba zmienić nastawy sterownika lub może jest uszkodzony ?
  • #15 19064906
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1068
    Wydaje mi się że dodatkowy zawór do bojlera nic nie da poza brakiem grzania wody w bojlerze w czasie normalnych temperatur pieca bo ten zawór otwierałby się dopiero gdy woda w piecu zostanie przegrzana. W takim układzie oscylacje temperatury na piecu byłyby jeszcze większe. Myślę że masz pompę obiegową, a nie obieg grawitacyjny, chociaż to bez znaczenia bo tak w 1 jak i 2 przypadku obecnie wodę w bojlerze masz cały czas podgrzewaną. Myślę że pomoże wyregulowanie sterownika nadmuchu. Być może za często się włącza przedmuch i być może za długo pracuje wentylator. Taki zawór o jakim myślisz byłby dobry jako ostateczne rozwiązanie po dobrym wyregulowaniu sterownika gdyby jeszcze zdarzały się sporadyczne sytuacje zagotowania wody w piecu ale umieszczony na spuście wody z pieca, aby zapewnić awaryjny zrzut wody kotłowej przy jednoczesnym jej uzupełnianiu np przez zawór pływakowy umieszczony w naczyniu wzbiorczym przelewowym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje dwudrożnego zaworu termostatycznego, który otwierałby się powyżej zadanej temperatury, aby zainstalować go pomiędzy kotłem na paliwo stałe a zasobnikiem cwu. Problemem jest zbyt wysoka temperatura kotła po wyłączeniu grzejników, co prowadzi do zagotowania wody. Użytkownik preferuje prosty zawór, który można ustawić na otwarcie przy temperaturze 65°C. W odpowiedziach zasugerowano zastosowanie zaworu termostatycznego odwrotnego oraz elektrozaworów hydraulicznych, które wymagają regulatora temperatury. Inna propozycja dotyczyła użycia pompy cyrkulacyjnej, która mogłaby być uruchamiana po przekroczeniu określonej temperatury. Użytkownik został również poinformowany o konieczności posiadania głowicy z kapilarą do zaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA