logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Rav4 2.0 D4D 2003 - silnik przerywa i gaśnie po kilku minutach pracy

martin a4 05 Sie 2009 12:23 24424 14
REKLAMA
  • #1 6859250
    martin a4
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam mam problem z silnikiem w mojej toyocie rav4 silnik d4d ciężko zapala po zapaleniu pracuje równo bez zastrzeżeń jednak po 2-3 minutach zaczyna przerywać głośniej pracuje i nie wchodzi na obr i w końcu zgaśnie proszę o pomoc .po diagnozie brak błędów
  • REKLAMA
  • #3 6901429
    martin a4
    Poziom 11  
    panowie zostal podlaczony cdif i jest blad p1215 bład Obwodu EDU o co chodzi ???
  • #4 6905413
    martin a4
    Poziom 11  
    niewierze panowie ze nikt z was nie wie nic na ten temat ew prosze zostawiac nr to zadzwonie i zaplace .pozde
  • #5 9285079
    adamwajda
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam Martin czy zrobiłes te toyote rav 4 co ci gasła na ciepłym silniku podaj tel. bo mam taki sam problem Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 9285226
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    Ocena: 666
    A jakie jest ładowanie na rozgrzanym silniku?
    W tych samochodach jest to dość częsty błąd. sprawdź okablowanie od tego sterownika!
  • REKLAMA
  • #7 9285315
    adamwajda
    Poziom 11  
    witam jest taki problem dokładnie jak zapali na zimnym silniku jest OK jak sie zagrzeje do ok 75 stopni wyskakuje check i jest błąd P1226 obwód paliwa i pedał gazu nie działa oraz gasnie jak troszeczke ostygnie to jest ok do puki sie znowu nie nagrzeje ściągnąłem kostke z czujnika temperatury paliwa na pompie wysokiego cisnienia i chodzi tylko cieższko pali oraz swieci sie check sprawdziłem cisnienie na szynie jest ok30MPa
  • #8 9285490
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    Ocena: 666
    Co do p1226 mogą być zaworki w pompie, a równie dobrze może być okablowanie edu - wtryskiwacze!
  • #9 9285664
    adamwajda
    Poziom 11  
    ale jest taki problem ze jak ściągne przwód z czujnika temperatury paliwa to samochód jezdzi i jest ok tylko ciezko pali na ciepłym
  • REKLAMA
  • #10 9286017
    Kagetora
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Jaka korekcja wtrysków? Czy były opiłki w filtrze paliwa? Zdarza się że pompa siada na ciepłym i przy okazji ma to związek z temperaturą/gęstością paliwa.
  • #11 10020180
    marcinks2
    Poziom 12  
    Ocena: 102
    Witam
    Pozwolę się podłączyć do tematu by nie zakładać nowego .
    Sprawa ma się tak.
    Toyota Previa 2.0 d4d zapala normalnie bez jakiegoś dłuższego kręcenia (zarówno zimna czy ciepła ),chodzi przez kilka, kilkanaście, czasem 1min. czasem 2min. i sama nagle gaśnie.
    Przed tym jak zgaśnie delikatnie zaczyna szarpać i po momencie gaśnie .
    Diagnozowałem auto Kts 540 i wywala błąd P1215 Elektroniczny moduł zasilający Edu (błędny) .
    Błąd raz daje się kasować raz nie, auto za każdym razem jak zgaśnie zapala od tyknięcia i tak w koło .
    Podmieniałem czujniki na pompie zielony i czerwony ale jest to samo .Podpowiedzcie cos czy miał ktoś podobne objaw ,czy może wtrysk pada lub pompa wysokiego cisnienia czy ten nieszczęsny sterownik wtrysków EDU.
  • #12 10068276
    mk-tronic
    Poziom 17  
    Ocena: 187
    witam,dołączam do tematu,kolego marcink jak poradziłeś sobie z tym błędem p1215 ?
  • #13 10073714
    marcinks2
    Poziom 12  
    Ocena: 102
    No autko od wtorku smiga aż miło.
    Napisz co sie dzieje u Ciebie i jaka to toyota Rav .Ave Pre.
  • #14 15102428
    stasiek81
    Poziom 10  
    Ocena: 42
    Witam. Marcinks2 A co było przyczyną powodowania błędu
  • #15 20666169
    blibus1
    Poziom 1  
    Co za glupi polski naród żadnego konkretnego wpisu odnosnie usterek jakie podają ludzie glupi polak wredny polak za grosz pomocy każdy tylko by chciał zarabiać na pierdach najlepiej przyjedź 1000km to co zrobię jak zapłacisz!!!! Ludzie wy sie nie nauczycie że jeden drugiemu powinien pomagać jeśli macie takie możliwości. Jeden drugiemu wrogiem co za kraj co za ludzie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy silnika Toyota RAV4 2.0 D4D z 2003 roku, który po uruchomieniu pracuje prawidłowo, lecz po kilku minutach zaczyna przerywać, głośniej pracować, nie wchodzi na obroty i w końcu gaśnie. Diagnostyka komputerowa nie wykazuje błędów na początku, jednak po podłączeniu urządzenia CDIF pojawia się błąd P1215 dotyczący obwodu EDU (Elektronicznego Modułu Zasilającego). W trakcie dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny takie jak: filtr paliwa, szczelność przewodów paliwowych, uszkodzone zaworki w pompie wysokiego ciśnienia, problemy z okablowaniem sterownika EDU, czujnik temperatury paliwa na pompie, a także wtryskiwacze. W jednym z przypadków pojawił się także błąd P1226 związany z obwodem paliwa i pedałem gazu, który powodował gaśnięcie silnika po nagrzaniu do około 75 stopni Celsjusza. Odnotowano, że odłączenie przewodu od czujnika temperatury paliwa pozwala na pracę silnika, choć z trudnościami w zapłonie na ciepło. Wskazano na częste awarie sterownika EDU i konieczność sprawdzenia okablowania oraz elementów pompy wysokiego ciśnienia. Dyskusja nie przyniosła jednoznacznego rozwiązania, ale podkreślono znaczenie diagnostyki modułu EDU, układu paliwowego oraz czujników temperatury i ciśnienia paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA