Pozdrawiam pytającego i czytających.
"Molestuję" ten temat 2 lata i na różne sposoby i...
Uwaga wstępna:
Posiadanie numer stacjonarnego nie musi mieć nic wspólnego z ceną rozmów wychodzących, pod warunkiem kupienia odpowiedniego sprzętu.
Zakup dobrej bramki (osobiście polecam Fritza - ATA 1020, a nawet Fona w trybie klienta sieci LAN, lub vigora, ale nie pap2...) daje możliwość ustawienia w bramce 10 operatorów voipowych.
Nb.: są w nich 2 porty Rj11 - z funkcją minicentralki, a ustawienia są genialne (np. jeden aparat reaguje na a, b, c, numer a drugi na x,y; jednak rozmowy domyślnie z obu telefonów mogą być wykonywane przez tego samego operatora).
Numerów stacjonarnych voip używałem 3 szt. (w zasadzie darmowo) - wszystkie w sieci darmowerozmowy.pl ale po przejęciu ich sieci przez freeconet.pl, miesiąc kosztuje już 1,22zł.
Jednak utrzymanie numerów przenoszonych np. z TP.sa ostatnio wynosiło po 5zł.
Co do betamaxów.
Używałem około 10 numerów voip w różnych klonach betamax i...
- do dzwonienia tylko na stacjonarne (dla mieszczących się w limicie 300min/tydzień) - rzeczywiście voipdiscount jest OK
- do dzwonienia j/w oraz na komórki w PL - nonoh.net
Osobiście z betamaxów używam: voipcheap.com (komórki do Francji), voipdiscount.com (stacjonarne w PL), ale preferuję
nonoh.net (i komórki i stacjonarne w PL i FR)
Nie wiem jak jest obecnie, ale jeszcze niedawno wpłata na konto (bez pośrednictwa resellera) dawała w nonohu 120 dni free (jednak minimalna wpłata wynosi 10 euro netto).
Wpłata visą electron z mbanku, wbrew niektórym opiniom, jest darmowa - oczywiście nie przelewem
(choć do niedawna tylko ekarta [przezroczysta] umożliwiała wpłatę za free)
Więc jeśli, zamierzasz trochę dzwonić na komórki - tak, że pieniądze będą w znacznej mierze zużyte przed końcem ważności konta to polecam
NONOH.NET
Jednak jeśli 5 euro do zużycia na komórki to za dużo - polecałbym - jak i inni - voipdiscount.
Co do 12voip.
Sam byłem zainteresowany (najtaniej na komórki do FR).
12voip nie ma opcji (na razie?) użycia bramki - jedynie aplikacja w PC lub phone-to-phone (zestawienie połączenia 2 numerów przez www)
Reasumując:
BRAMKA:
- fritz (w zależności od sposobu dostarczania internetu - są nawet fritze z funkcją klienta WiFi!)
- lub vigor
BETAMAX:
- nonoh.net - jeśli rozmów na komórki będzie "dużo"
- voipdiscount.com jeśli potrzeba dzwonić głównie na stacjonarne
NUMER STACJONARNY:
- freeconet.pl
- lub easycall.pl
Co do konfiguracji voipa we Fritzach - nie jest trudna, choć niektóre z nich mają menu po DE. Nie są też "niezniszczalne" - ostatnio 2 sztuki zniszczyło wyładowanie.