logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór operatora VOIP z tanimi połączeniami do Polski i pre-paid

HaPe 05 Sie 2009 20:33 11665 35
Najlepsze odpowiedzi

Jakiego operatora VoIP wybrać do tanich połączeń na komórki w Polsce i zakupu taniego numeru miejskiego, jeśli oferta ma być w 100% pre-paid?

Jeśli chcesz pre-paid, własny numer miejski i możliwie proste użycie, w wątku najlepiej wypada HappyCall: numer jest darmowy, jest pełne naliczanie sekundowe, minimalne doładowanie to 5 zł, a konto nie ma opłaty za utrzymanie [#6866876] [#7214385] Jeżeli priorytetem są najtańsze połączenia na komórki w Polsce, polecano klony Betamax, zwłaszcza nonoh.net; voipdiscount uznano za sensowniejszy głównie do stacjonarnych [#6905714] Voipdiscount miał dawać 5 godzin tygodniowo darmowych rozmów na stacjonarne przez 4 miesiące po doładowaniu 5 euro, ale na komórki nie był już tak konkurencyjny [#6905714] Freeconet był wspomniany jako opcja numeru miejskiego, ale z opłatą 1,22 zł miesięcznie, więc przy Twoich wymaganiach mniej atrakcyjny od HappyCall [#6872512] [#6905714]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 6860994
    HaPe
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam,

Zamierzam w najbliższym czasie zakupić bramkę VOIP.

Jakiego operatora tej usługi byście mi polecili?

Zależy mi na w miarę tanich połączeniach na telefony komórkowe do Polski (najczęściej tu dzwonię) i możliwości taniego zakupu numeru telefonu.
    Oferta w 100% musi być pre-paid.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6861054
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    12voip.com ma 3 euro cent /min.
  • REKLAMA
  • #3 6862445
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    A nie wiesz jak to jest z dzwonieniem na stacjonarki?

Domyślam się, że stacjonarki to - "Landline" - przy nich jest napisane FREE* i nie ma wytłumaczenia.
    Potem koło "Landline" piszą SuperDeal!**
    ** - 12VoIP reserves the right after a certain amount of calls to start charging the default rate. FREE CALLS are available for users with Freedays
    co też nie wiem jak mam rozumieć?
    Mógłbyś opisać mniej więcej jak to wygląda?

O ile tam nie cyganią to pisze, że 9 gr za min na komórkę, a to super oferta :)
  • #4 6864002
    11111olo
    Poziom 42  
    3 euro centy na komórki do polski, a na stacjonarne przez pierwsze 60 dni za darmo, a potem 1 euro cent za minutę.
    Na allegro za ok. 30 zł można nabyć tą usługę.
  • #5 6865092
    alvaro99
    Poziom 22  
    A to na koncie masz kasę cąły czas, czy przepada po jakimś okresie?
    Co powiesz na Betamax i HaloIP, bo na allegro jest pełno doładowań?
  • #6 6865313
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Freeconet - tylko i wyłącznie.
    Wejdź na ich stronkę, zacznij korzystać ( sprawdzić możesz gratis) a sam się przekonasz.

Korzystam z ich usług od dawna, a testowałem wielu operatorów.

To nie jest reklama, a pełne zadowolenie klienta.
  • #7 6865370
    alvaro99
    Poziom 22  
    Janusz napisał:
    Freeconet - tylko i wyłącznie.
    Wejdź na ich stronkę, zacznij korzystać ( sprawdzić możesz gratis) a sam się przekonasz.

Korzystam z ich usług od dawna, a testowałem wielu operatorów.

To nie jest reklama, a pełne zadowolenie klienta.

Nie jest to takie tanie:
    stacjonarne - od 0.05 zł - za 5 gr - to ja mam za tyle rozmowy do play i na stacjonarne w Play Fresh bez żadnej łaski w pakiecie 100 min za 5 zł ;)
    komórki - od 0.30 zł - a 0.29 zł w Play Fresh do wszystkich sieci komórkowych to standard :)

Więc po co VoIP w takim przypadku?

na 12voip.com wychodzi:
    komórki - 3 euro centy, czyli 0.09 zł
    stacjonarki - 1 euro cent, czyli koło 0.03 zł
    https://www.12voip.com/en/calling-rates.html#letp

Ale do dzwonienia stacjonarnego w PL to pewnie najlepszy VoipDiscount:
    http://www.voipdiscount.com.pl/
    na 4 miesiące dajemy 33 zł brutto i mamy:
    stacjonarki za free (5h tygodniowo)
    komórki - 0.29 zł (tutaj brak rewelacji)
  • #8 6865383
    Janusz
    Poziom 26  
    Nie wszystko co najtańsze jest najlepsze, niestety... Cena często nie ma nic wspólnego z jakością.
    Nie sugeruj się kolego jedynie kosztami połączeń a możliwościami i obsługą klienta.
    Każdy ma prawo wybrać. Kolega prosił o radę - sam musi dokonać wyboru.

Poza tym bardzo ważne - czy chcesz mieć stacjonarny numer miejski w dowolnej strefie w PL i mieć go w każdym miejscu na świecie czy też nie.
    Czy chcesz przenieść swój dotychczasowy numer np. z TPS-y do Niemiec, Anglii czy na Florydę czy też nie... itd, itp.
  • REKLAMA
  • #9 6865441
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Betamaxy biją wszystkich operatorów ceną, ale jakoś obsługi pozostawia dużo do życzenia. Zasada jest prosta, jeśli znasz się na sieciach i VOIP możesz kupić jakiegoś klona betamax, ale jeśli liczysz że jak coś padnie i będziesz chciał żeby ktoś za Ciebie coś zrobił, to niestety musisz zapłacić nawet 40zł/miesiąc u jakiegoś innego operatora.
  • #10 6865458
    alvaro99
    Poziom 22  
    Tylko że ja nie chcę nic robić.. tylo dzwonić, żadnego dbierania telefonu, więc ryzyko raczej małe ;) Jak mi cos padnie na koncie to założę nowe.
  • #11 6865473
    Janusz
    Poziom 26  
    Autor tematu pytał o mozliwość zakupu taniego numeru telefonu.
    Od tego zaczyna się w ogóle taki temat - czy chcesz mieć numer tak jak w normalnej telefonii stacjonarnej czy też nie.
    Jezeli nie - zupełnie inna gadka.
  • #12 6866020
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 260
    Witam

12voip to klon z Betamaxa, czytajcie proszę dokładnie ofertę, bo 12voip ma teraz po obniżce 2,2centa brutto na komórkę. Ale ma też 3,9 centa za rozpoczęcie rozmowy na kom i na stacjonarny (na stac. oczywiście po okresie darmowym). W okresie darmowym nie pobierają za rozpoczęcie na stacjonarne.
    http://www.12voip.com/en/calling-rates.html

Na samym dole przy taryfach pisze:

Cytat:
    "All 12VoIP calls are subject to a 0.039 EURO connection fee. Connection fees only apply to calls made using 12VoIP Credit. "

tutaj jest zestawienie wszystkich klonów betamax:
    http://backsla.sh/betamax

Kolejna rzecz to nie należy bezpośrednio po kursie przeliczać ze złotych na euro i odwrotnie. Bo przecież doładowanie to 33zł.
    Nawet jak odejmiemy VAT niemiecki 19% to i tak widać że zostaje nam 27,50zł netto, a faktycznie mamy na koncie 5 euro netto.
    5 euro x 4,20 = 21zł - czyli te 6,50zł to różne prowizje (czasami da się kupić doładowanie za 30zł to mniej prowizji wtedy)

Jeżeli netto (27,50) podzielimy przez ilośc euro na koncie to wyjdzie nam że każde euro na koncie warta 5,5zł (netto).
    Czyli jak rozmowa na kom kosztuje 2,2 centa (netto) to daje 11gr x 19%VAT daje to 21gr

Ale rozpoczęcie rozmowy to 3,9 centa czyli 21 gr (netto) x 19%VAT to daje 25 groszy brutto

Czyli widzicie że za pierwszą minutę na komórkę macie 25 groszy za rozpoczęcie + 21 groszy za każdą minutę.

Jeżeli ktoś wybierze Voipdiscount to tam jest 7 centów na komórki, czyli 7 x 0,055 to daje 38,5 gr x 19 % VAT czyli 45,8 gr za minutę - czyli betamax jest droższy niż TP

Oczywiście powyższe wyliczenia są dla doładowania wartości 33zł, czyli jedno euro netto warta wtedy 5,5 złotego (razem z prowizjami)

A teraz w TP po obniżkach minuta na komórki kosztuje 40 groszy !!!!!!!!!!

W chwili obecnej uważam że Betamax ma sens tylko na stacjonarne - bo jest praktycznie bez ograniczeń
  • #13 6866083
    alvaro99
    Poziom 22  
    tata1 napisał:
    Witam
    12voip to klon z Betamaxa, czytajcie proszę dokładnie ofertę, bo 3centy na komórkę to się zgadza, ale ma też 3,9 centa za rozpoczęcie rozmowy na kom i na stacjonarny (na stac. oczywiście po okresie darmowym). W okresie darmowym nie pobierają za rozpoczęcie na stacjonarne.

Ale przyznasz, że i tak się opłaca w porównaniu do easycall - stacjonarki 0.08 zł brutto, a o komórkach nie mówię jak sie rozmawia chociażby po 4 min za każdym razem :)
    Cytat:
    "All 12VoIP calls are subject to a 0.039 EURO connection fee. Connection fees only apply to calls made using 12VoIP Credit. "

No i właśnie tego nie rozumiałem, w ogóle mało na tej stronie pisze (12voip.com). Też nie mogę znaleźć, że pierwsze 60 dni jest darmowe na stacjonarne. Pewnie jest "za darmo" ale limit dzienny/tygodniowy też narzucili?

Czy wszyscy operatorzy VoIP mają zazwyczaj naliczanie minutowe? Czy sekundowe?
    Cytat:
    tutaj jest zestawienie wszystkich klonów betamax:
    http://backsla.sh/betamax

Strasznie pogmatwane tutaj, niby ceny są ale nie uwzględnione w nich nic.
    Niby 0 zł ale przez jaki okres itp.
  • #14 6866345
    HaPe
    Poziom 17  
    Chodzi mi oczywiście o numer miejski (nie będę przenosił żadnego numeru).

Koledzy, niektórzy operatorzy telefoni komórkowej dorównują operatorom VoIP, ale nie chodzi mi oto kto jest tańszy. Posiadam telefon komórkowy, ale chcę też skorzystać z telefoni internetowej.

A moje oczkiwania to:
    -w miarę niskie stawki
    -niezawodność
    -dobry HelpDesk i fachowa obsługa
    -możliwość podpięcia bramki (czyli Skype odpada)
    -własny numer miejski
    -brak umów, oferta pre-paid

Co sądzicie o HappyCall?
  • #15 6866537
    tata1
    Poziom 20  
    12voip ma 90 dni, czytaj FAQ.
    Cytat:
    What's the deal with the Freedays?^ top

Buying credits entitles you to 90 Freedays (unless stated otherwise). This means you can call all countries in the free* destinations list for 90 days at no costs. When the 90 days are over, you will keep your credit, and the normal rate will be charged for these destinations.
  • REKLAMA
  • #16 6866779
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ja juz dokumentnie się w tym zagubiłem... każdy mówi co innego :D
    A i na dodatek znalazłem taką stronkę:
    http://www.12voip.pl/
    i tutaj pisze, że połączenie na komórkę w 12voip to 42 gr a nie 9 jak podawałem wcześniej :|
    Właśnie dostałem maila od resellera doładowań na Polskę:
    We wszystkich usługach Betamax oprócz www.voipmax.pl jest naliczanie minutowe,

Sekundowe jest tylko w www.voipmax.pl

Jeśli zależy Panu na darmowych dniach, polecam www.voipdiscount.com.pl
  • #17 6866876
    11111olo
    Poziom 42  
    Dexter063 napisał:
    Chodzi mi oczywiście o numer miejski (nie będę przenosił żadnego numeru).

Koledzy, niektórzy operatorzy telefoni komórkowej dorównują operatorom VoIP, ale nie chodzi mi oto kto jest tańszy. Posiadam telefon komórkowy, ale chcę też skorzystać z telefoni internetowej.

A moje oczkiwania to:
    -w miarę niskie stawki
    -niezawodność
    -dobry HelpDesk i fachowa obsługa
    -możliwość podpięcia bramki (czyli Skype odpada)
    -własny numer miejski
    -brak umów, oferta pre-paid

Co sądzicie o HappyCall?

Używam m. in. tego operatora i jestem zadowolony. Nr tel. jest za darmo a kwota doładowania prawie dowolna ( nie mniejsza niż 5 zł i nie więcej niż 1000). Poza tym PEŁNE naliczanie sekundowe.
  • #18 6866909
    HaPe
    Poziom 17  
    11111olo napisał:
    Używam m. in. tego operatora i jestem zadowolony. Nr tel. jest za darmo a kwota doładowania prawie dowolna ( nie mniejsza niż 5 zł i nie więcej niż 1000). Poza tym PEŁNE naliczanie sekundowe.

Chodzi mi oto, czy jest możliwość ustawienia u nich swojego własnego nagrania, podczas gdy ktoś do nas dzwoni?
    Czy jest obsługa krótkich kodów, czyli np. wyłączenie prezentacji numeru z poziomu klawiatury telefonu, czy trzeba robić to z poziomu panelu WWW?
  • #19 6868408
    tata1
    Poziom 20  
    Alvaro, 42gr na 12voip.pl to stawka za pierwszą minutę (rozpoczęcie i połączenie) policzona według kursu euro około 4zł

Ja liczyłem po 4,20 i wychodzi mi około 46groszy za pierwszą minutę - zobacz parę postów wyżej moje wyliczenia.

Wszystkie klony betamax mają polskie (.pl) aliasy, ale jak sprawdzisz IP to s a to te same klony co oryginały.brać za orentacyjne
    A wszystkie one mają kursy na złotówki przeliczane według euro około 4zł i nie są często akualizowane, więc należy je brać za orentacyjne.

Przeanalizuj moje wyliczenia w/w to zrozumiesz (netto/brutto/prowizjia/itp)
  • #20 6868611
    alvaro99
    Poziom 22  
    tata1 napisał:
    doładowanie to 33zł.
    Nawet jak odejmiemy VAT niemiecki 19% to i tak widać że zostaje nam 27,50zł netto, a faktycznie mamy na koncie 5 euro netto.

No to nieźle zdzierają, nie powiem 8-O
    Cytat:
    Czyli jak rozmowa na kom kosztuje 2,2 centa (netto) to daje 11gr x 19%VAT daje to 21gr

A to dziwne, bo na stronie:
    https://www.12voip.com/en/calling-rates.html
    w przeliczeniu na złote wychodzi minuta brutto (z Vat) na komórki 9 gr!

Kurcze, dalej mało rozumiem... to nasze stawki zależą od tego za ile doładujemy?
  • #21 6869874
    HaPe
    Poziom 17  
    A co powiecie na freeconet.pl?
  • #22 6870114
    11111olo
    Poziom 42  
    alvaro99 napisał:

A to dziwne, bo na stronie:
    https://www.12voip.com/en/calling-rates.html
    w przeliczeniu na złote wychodzi minuta brutto (z Vat) na komórki 9 gr!

Kurcze, dalej mało rozumiem... to nasze stawki zależą od tego za ile doładujemy?

Czego nie rozumiesz?
    Faktycznie jest 9gr ale trzeba zapłacić albo kartą VISA albo przez MONEYBOOKERS albo jeszcze w inny sposób, a te serwisy pobierają prowizję. Sprzedający na allegro też nie mogą wyjść na minus stąd 33 zł.
  • #23 6871177
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    Ja korzystam z polskiego operatora voip: http://www.siect2.pl/
    Można sobie poczytać i językowych problemów nie ma... :)
  • #24 6871246
    11111olo
    Poziom 42  
    To już lepiej HAPPYCALL. I tańszy na stacjonarne i na komórki i tez po polsku ;)
  • #25 6872301
    HaPe
    Poziom 17  
    Ponawiam moje pytanie, Co sądzicie o freeconet.pl?
  • #26 6872512
    11111olo
    Poziom 42  
    Niższe stawki masz a HAPPYCALL i dodatkowo nr tel. za darmo, a tu trzeba płacić 1,22 zł miesięcznie.
  • #27 6876062
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    ja mam IPFON. Nie pamiętam ile, chyba już z 2 lata. Na stacjonarke 9 gr/min, na komórki nie wiem nawet, można znaleźć cennik w necie. Nie ma żadnych promocji, cudów, haczyków itp. Numer można sobie wybrać w polskiej strefie numeracyjnej. Bramka działa bez zarzutu, jakość połączeń moim zdaniem dobra. Pomoc od nich dobra, odpisują szybko na maile.
    Pozdrawiam
  • #28 6905714
    as66
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Pozdrawiam pytającego i czytających.

"Molestuję" ten temat 2 lata i na różne sposoby i...

Uwaga wstępna:
    Posiadanie numer stacjonarnego nie musi mieć nic wspólnego z ceną rozmów wychodzących, pod warunkiem kupienia odpowiedniego sprzętu.

Zakup dobrej bramki (osobiście polecam Fritza - ATA 1020, a nawet Fona w trybie klienta sieci LAN, lub vigora, ale nie pap2...) daje możliwość ustawienia w bramce 10 operatorów voipowych.
    Nb.: są w nich 2 porty Rj11 - z funkcją minicentralki, a ustawienia są genialne (np. jeden aparat reaguje na a, b, c, numer a drugi na x,y; jednak rozmowy domyślnie z obu telefonów mogą być wykonywane przez tego samego operatora).

Numerów stacjonarnych voip używałem 3 szt. (w zasadzie darmowo) - wszystkie w sieci darmowerozmowy.pl ale po przejęciu ich sieci przez freeconet.pl, miesiąc kosztuje już 1,22zł.
    Jednak utrzymanie numerów przenoszonych np. z TP.sa ostatnio wynosiło po 5zł.

Co do betamaxów.

Używałem około 10 numerów voip w różnych klonach betamax i...

- do dzwonienia tylko na stacjonarne (dla mieszczących się w limicie 300min/tydzień) - rzeczywiście voipdiscount jest OK
    - do dzwonienia j/w oraz na komórki w PL - nonoh.net

Osobiście z betamaxów używam: voipcheap.com (komórki do Francji), voipdiscount.com (stacjonarne w PL), ale preferuję nonoh.net (i komórki i stacjonarne w PL i FR)

Nie wiem jak jest obecnie, ale jeszcze niedawno wpłata na konto (bez pośrednictwa resellera) dawała w nonohu 120 dni free (jednak minimalna wpłata wynosi 10 euro netto).

Wpłata visą electron z mbanku, wbrew niektórym opiniom, jest darmowa - oczywiście nie przelewem :)
    (choć do niedawna tylko ekarta [przezroczysta] umożliwiała wpłatę za free)

Więc jeśli, zamierzasz trochę dzwonić na komórki - tak, że pieniądze będą w znacznej mierze zużyte przed końcem ważności konta to polecam NONOH.NET

Jednak jeśli 5 euro do zużycia na komórki to za dużo - polecałbym - jak i inni - voipdiscount.

Co do 12voip.
    Sam byłem zainteresowany (najtaniej na komórki do FR).
    12voip nie ma opcji (na razie?) użycia bramki - jedynie aplikacja w PC lub phone-to-phone (zestawienie połączenia 2 numerów przez www)

Reasumując:

BRAMKA:
    - fritz (w zależności od sposobu dostarczania internetu - są nawet fritze z funkcją klienta WiFi!)
    - lub vigor

BETAMAX:
    - nonoh.net - jeśli rozmów na komórki będzie "dużo"
    - voipdiscount.com jeśli potrzeba dzwonić głównie na stacjonarne

NUMER STACJONARNY:
    - freeconet.pl
    - lub easycall.pl

Co do konfiguracji voipa we Fritzach - nie jest trudna, choć niektóre z nich mają menu po DE. Nie są też "niezniszczalne" - ostatnio 2 sztuki zniszczyło wyładowanie.
  • #29 6905857
    piter3
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jeżeli chcesz kupić zainstalować i zapomnieć to tlenofon lub ipfon.
    Ten pierwszy daje darmowy numer, oferty drugiego dokładnie nie znam ale wiem, że jakość połączeń jest u nich na dobrym poziomie.
    Jesli chcesz troszkę się pobawić polecam betamaxa a dokładniej voipdiscount - 5 godzin tygodniowo na stacjonarne za free przez 4 miesiące przy doładowaniu 5euro.
    Ja z tego korzystam + numer z tlenofonu i sobie chwalę ale na komórki z betamaxa nie polecam ze względu na jakość połączeń.
  • #30 6908809
    as66
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    W kwestii jakości rozmów z numerem komórkowym.

Dawniej rzeczywiście bywały problemy z jakością rozmów na komórkę - czasem nie można było nawet zrozumieć rozmówcy.

Jednak już od jakiegoś czasu (roku?) jakość rozmów z gsm jest dobra - nieodróżnialna od stacjonarnych.

Jeszcze słowo w kwestii bramki: dlaczego - moim zdaniem - nie kupować PAP2?

Otóż w bramce PAP konta voip/porty w aparacie są autonomiczne.
    Wstawiając 2 operatorów voip do bramki (np. nr stacjonarny + betamax) rozmowy będą realizowane aparatami:
    - 1 port/telefon będzie do rozmów wychodzących,
    - 2 port/telefon do przychodzących

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru operatora VoIP oferującego tanie połączenia pre-paid do Polski, ze szczególnym uwzględnieniem połączeń na telefony komórkowe oraz możliwości zakupu własnego numeru miejskiego. Wskazywane są różne oferty operatorów, takich jak 12voip, Betamax i jego klony (np. voipdiscount), Freeconet, HappyCall, IPFON, Tlenofon, Voipmax, Siect2, IPCall oraz VoipDiscount. Ceny połączeń na komórki wahają się od około 2,2 do 9 euro centów za minutę, a na stacjonarne od 0 do 1 euro centa, często z promocjami na darmowe minuty lub okresy próbne (np. 60-90 dni darmowych połączeń na stacjonarne). Wiele operatorów stosuje taryfikację sekundową, co jest istotne dla efektywności kosztowej. Dyskutowano także o jakości usług, obsłudze klienta, dostępności numerów miejskich, braku umów oraz możliwości konfiguracji bramek VoIP. Wśród polecanych urządzeń do obsługi VoIP wymieniono bramki Fritz!box (np. ATA 1020), Fona, Vigora oraz krytykowano PAP2 za autonomiczność portów. Użytkownicy podkreślają znaczenie stabilności, wsparcia technicznego i czytelnych paneli administracyjnych. Niektórzy operatorzy wymagają doładowań o minimalnej wartości (np. 5 zł), a prowizje przy płatnościach kartą lub przez serwisy typu Moneybookers wpływają na ostateczny koszt rozmów. Wskazano także na możliwość korzystania z wielu operatorów jednocześnie dzięki funkcjom bramek VoIP oraz na różnice w naliczaniu opłat za rozpoczęcie połączenia. Podsumowując, wybór operatora zależy od preferencji dotyczących ceny, jakości, obsługi, dostępności numeru miejskiego oraz funkcji dodatkowych, takich jak nagrania powitalne czy obsługa kodów USSD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA