logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpłatne rozmowy na loginy VOIP w dwóch tel. stacjonarnych

8850 01 Lis 2009 09:25 1680 7
REKLAMA
  • #1 7200912
    8850
    Poziom 21  
    Ocena: 285
    Chcę podłączyć dwa nowe zwykłe tanie (ok. 40 PLN) telefony stacjonarne bezprzewodowe z wyświetlaczami do dwóch prostych i tanich bramek VOIP (używane za kilkanaście/kilkadziesiąt PLN) będących w różnych miastach. Planuję podłączyć obie bramki pod operatora VOIP Betamax (Voipdiscount lub 12voip). Chcę aby telefony podpięte pod bramki rozmawiały z sobą za darmo bez limitów na zasadzie dzwonienia po loginach w ramach tego samego operatora VOIP.

I teraz:
    1. Jak się wstukuje loginy z takich telefonów bezprzewodowych skoro można tylko wstukać zapewne numer telefonu?
    2. Czy te bramki muszą być specjalne czy wystarczą np. jakieś używane np. Zyxel Prestige serii 2000?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7202263
    Bencao
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    W ipfonie dostajesz do konta SIPowego numery stacjonarne od razu - nei wiem jak jest z oplatami ale mysle ze jesli bedziesz sie wdzwanial po tych numerach to i tak zostanie to rozpatrzone jako rozmowa VOIPowa wewnatrz sieci ipfona.
    Nie jest to do konca odpowiedz na pytanie ale moze mozliwosc ominiecia problemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7202443
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    8850 napisał:

I teraz:
    1. Jak się wstukuje loginy z takich telefonów bezprzewodowych skoro można tylko wstukać zapewne numer telefonu?
    po to są numery skrócone ...... tam wisujesz ip lub loginy .....
  • REKLAMA
  • #4 7203628
    8850
    Poziom 21  
    Acha, tak to wygla, wobec tego czy każda tania bramka VOIP do 30-40 PLN obsługuje te numery skrócone z panelu administracyjnego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7204419
    macmm
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Jeśli w tych lokalizacjach masz stale adresy IP to większość bramek można ustawić do dzwonienia P2P. Wówczas nie potrzebujesz żadnego operatora
  • Pomocny post
    #6 7204610
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    ..a jak nie masz stałych adresów to trzeba dynalias zrobic...
    I tez nikomu nie płacisz..
    Można nawet Hotline zrobić ze podniesienie słuchawki po jednej stronie powoduje dzwonienie po drugiej...
  • Pomocny post
    #7 7204630
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 746
    8850 napisał:
    Chcę aby telefony podpięte pod bramki rozmawiały z sobą za darmo bez limitów na zasadzie dzwonienia po loginach w ramach tego samego operatora VOIP.
    ?
    Proste - te dwa telefony rejestrujesz u jednego operatora Voip, otrzymujesz numery operatora i dzwonisz za friko, ale tylko wewnątrz sieci. I nie potrzeba do tego komputera - dzwonisz jak z normalnego telefonu.
    Oczywiście musisz bramki skonfigurować według wskazówek operatora.
    Ja mam tak zrobione w sieci T2.

http://www.siect2.pl/
  • #8 7204880
    8850
    Poziom 21  
    Dzieki chłopaki za konkretne odpowiedzi, klikam pomógł :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono możliwość podłączenia dwóch tanich bezprzewodowych telefonów stacjonarnych do prostych, używanych bramek VOIP w różnych lokalizacjach, z wykorzystaniem operatora VOIP Betamax (Voipdiscount lub 12voip). Rozmowy między telefonami mają być bezpłatne i nieograniczone, realizowane na zasadzie dzwonienia po loginach w ramach tej samej sieci VOIP. Wskazano, że loginy można zastąpić numerami skróconymi lub numerami stacjonarnymi przypisanymi do kont SIP, co umożliwia wybieranie ich z klawiatury telefonu. W przypadku stałych adresów IP bramki można skonfigurować do połączeń P2P, eliminując potrzebę operatora. Przy braku stałych IP zalecane jest użycie dynamicznego DNS (dynalias). Konieczne jest odpowiednie skonfigurowanie bramek według instrukcji operatora, co pozwala na bezkomputerowe dzwonienie jak z tradycyjnego telefonu. Pojawiła się sugestia, że tanie bramki, np. z serii Zyxel Prestige 2000, mogą być wystarczające, o ile obsługują numery skrócone i konfigurację SIP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA