logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najtańsze darmowe rozmowy VOIP do Polski - jaki usługodawca?

11111olo 01 Lis 2008 19:39 14618 30
REKLAMA
  • #1 5690987
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Witam.
    Mam bramkę VOIP i interesuje mnie oferta jak najtańszych (darmowych) rozmów do polski - tylko.
    Proszę coś doradzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5691234
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Załóż sobie konto np w TeleVoice albo IpFone. Dostaniesz polski numer i będziesz dzwonić za 9gr za minutę po całej PL.
    Ponadto jesli ktoś z twoich znajomych będzie miał tez bramke u tego samego operatora to sobie pogadacie za free :)
  • #3 5691241
    11111olo
    Poziom 42  
    9 gr to prawie jak w TPSA. Nie ma nic tańszego? W internecie wszędzie piszą że da radę dzwonić za darmo - tylko jak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5691249
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    No to jest ta 2ga opcja. Twój rozmówca tez musi mieć voipa u tego samego dostawcy.

nie tak samo jak w tepsie bo tepsa za połaczenia do innego miasta kasuje ok 25gr/min a tu masz 9 gr/min to kazdego.
  • Pomocny post
    #5 5693208
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 5693253
    Hesar
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    proponuje zainteresowac sie betamaxem i takimi jego 'uslugami' jak poivy nonoh etc do polski na stacjonarne 0gr po jednorazowym wykupieniu doladowania na alegro za 22.50zl na okres 60-120dni bodajze,
    do tego na komorki mozna zejsc do 0.04 euro/min

tutaj rozpiska wszystkich betamaxow i ich ceny w eurocentach

jedyna wada to wystepujace czasem znaczne opoznienia podczas rozmowy co niezwykle irytuje, no ale w koncu polaczenie za darmo albo bezczelnie tanio :)
  • Pomocny post
    #7 5694631
    macmm
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Za darmo to tak naprawdę nie ma nic. A cena 8gr za minutę to dobra cena bo w TP to chyba tylko w biznesie można dostać. I nie tylko w TP. Za darmo można rozmawiać tylko w ramach sieci operatora, choć słyszałem że już się pojawiają w tej sprawie porozumienia między nimi aby zwiększyć pulę numerów dla połączeń bezpłatnych
  • Pomocny post
    #8 5694671
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    6gr/minutę netto w kraju, brak abonamentu, numer w Twojej strefie - możesz mieć w innej jeżeli większość rozmówców masz w innej - to operator SiteCom. Sprawdź na stronie www.voip.sitecom.pl

Pozdrawiam
  • #9 5695191
    11111olo
    Poziom 42  
    Dzięki wszystkim za info. Z jednej strony na allegro 300 min/tydzień za darmo jest fajne, ale z drugiej brak własnego nr tel. :/
    6 gr netto i własny nr też jest fajne, tylko czy to już NAJTANIEJ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 5697777
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Jak dzwonisz tylko na stacjonarne to polecam skypa, sam korzystam i jestem bardzo zadowolony, place 10 euro co 3 miesiące, w tym mam juz numer no i nie ma limitów co do długości połączeń. Pozdrawiam
  • #11 5697797
    11111olo
    Poziom 42  
    ghambit napisał:
    Jak dzwonisz tylko na stacjonarne to polecam skypa, sam korzystam i jestem bardzo zadowolony, place 10 euro co 3 miesiące, w tym mam juz numer no i nie ma limitów co do długości połączeń. Pozdrawiam

A czy mogę normalnie dzwonić z bramki?
    Czy muszę jakąś specjalną do Skype kupić?
  • Pomocny post
    #12 5697840
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5697895
    11111olo
    Poziom 42  
    No właśnie.
    A coś innego na SIP?
  • Pomocny post
    #14 5698188
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Faktycznie z tego co się na szybko zorientowałem najtańsza bramka do skypa to wydatek ponad 300zł

U mnie skypa mam na telefonie (omnia), połączenie z gprsem praktycznie cały czas mam włączone (kolejne 10 euro na miesiąc ale nie mam limitu transferu) i mogą do mnie dzwonić zarówno znajomi z polski, jak i z holandii i nie muszę być w domu co daje mi olbrzymią swobodę.

Przed skypem korzystałem również z easycall, aczkolwiek nie polecam, mam wiele zastrzeżeń co do jakości połączeń.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #15 5698270
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    11111olo napisał:
    No właśnie.
    A coś innego na SIP?

Telefon VoIP s protokołem SIP mozna uruchomic na np Nokii N80.
    Czyli ten sam numer operatora Voip mozna mieć w domu lub pracy na bramce VoIP i na komórce ;)
    Ja np jak sie znajdę w zasiegu jakiegos darmowego hotspota WiFi to dzwonie z komórki przez VoIPa jak z domu ;)
  • Pomocny post
    #16 5699776
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #17 5700176
    fantomek
    Poziom 10  
    Ocena: 154
    wydaje mi sie ze Actio.pl uzywam i jakos super i konkurencyjny bardziej od wypowiedzi mojego poprzednika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #18 5700313
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 7722329
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    Witam

Sorry, że odgrzebuję dosyć stary temat - ale chyba jest wciąż aktualny?
    Jak wygląda sprawa dostawców/cen VOIP obecnie, który się najbardziej "opłaca"?
    W tej chwili wciąż z pewnych względów posiadam telefon z TP, niemniej rozważam rezygnację. Ponieważ pozostanę z bezprzewodowymi aparatem, z dwoma nienajgorszymi słuchawkami, rozważam zakup bramki VOIP, do której będę mógł podłaczyć bazę. Dzwonię głównie po kraju lokalnie, niemniej czasem za granicę, głównie do Niemiec.

Pozdrawiam -

Stanley
  • #20 7722347
    11111olo
    Poziom 42  
    Obecnie używam HAPPYCALL. Maja bardzo niskie ceny, darmowy nr tel. i nieograniczony czas na wykorzystanie środków.
  • #21 8093598
    marszal12321
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Freeconet ;) Uzywam od kilki lat ;)
  • #22 8146487
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    Witam

Trochę z innej beczki: IMO ciekawie zapowiada się

http://www.darmodzwon.eu/

Umożliwia darmowe (no może nie całkiem - za oglądanie reklam i kilikanięcie w przycisk co około 2 minuty) zestawianie połączeń pomiędzy telefonami stacjonarnymi, komórkowymi, z komórek z stacjonarne i na odwrót, itp., po Polsce i za granicę.
    Z zauważonych niedogodności: połączenia mimo wszystko są zrywane po nieco ponad 4 minutach (ale jest to zgodne z regulaminem), czyli z dłuższych pogaduszek za friko raczej nici.

Pozdrawiam -

Stanley
  • #23 8151216
    szejqszejk
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    A może warto zamiast bawić się w bramki poznać ofertę Netii w planie 500 minut a po przekroczeniu 10 gr na lokalne i międzymiastowe albo plan non stop za 59 zł dzwonimy do woli a na komórki tylko 23 gr ja z tego korzystam i jestem super zadowolony.
  • #24 8151251
    11111olo
    Poziom 42  
    W happy call mam za 59 zł tylko 1209 minut i nie mam obowiązku płacić co miesiąc abonamentu. Minuta kosztuje 4,88 gr/min.
  • #25 8151334
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 8151351
    11111olo
    Poziom 42  
    Niestety nie raczej wieczorami ale dość długo i bez zastrzeżeń.
  • #27 8152073
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 8235350
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Myślę, że pytanie o usługodawcę VOIP to tak naprawdę pytanie o porównywalną jakość o każdej porze dnia i nocy ze "sztywnym łączem" - niekoniecznie szukając kilka złotych oszczędności miesięcznie.
    Po wielu testach Freeconet wydaje mi się najlepszą alternatywą dla takiego łącza.
    Proszę o kontynuowanie tematu - może ktoś ma jednak inne doświadczenia?
  • #29 8235668
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 8238332
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Za darmo nic nie ma - chodzi tylko o stosunek jakości do ceny.
    Pytam o Freeconet, bo wydaje mi się profesjonalnym operatorem.
    Koszt przeniesionego numeru to 5 zł + opłata za prowadzenie konta to jednak ponad 6 zł.
    Za 20 zł operatorzy komórkowi oferują już wliczone minuty w abonament, ba nawet numer stacjonarny na jednej karcie SIM z komórkowym...
    Problem pojawia się jak masz np. dwa numery stacjonarne czy kilka...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła poszukiwania najtańszych lub darmowych rozmów VOIP do Polski z wykorzystaniem bramki VOIP. Wskazano, że całkowicie darmowe rozmowy są możliwe jedynie w ramach sieci tego samego operatora, np. TeleVoice, IpFone, Freeconet czy Actio.pl, gdzie połączenia między użytkownikami są bezpłatne. Ceny połączeń do numerów stacjonarnych zaczynają się od około 4,88 gr do 9 gr za minutę, przy czym najtańsze oferty to SiteCom (6 gr netto/min) oraz alternatywni operatorzy jak Mediatel czy Crowley (około 7,32 gr). Wspomniano także o usługach Betamax i Poivy Nonoh oferujących darmowe połączenia po jednorazowym doładowaniu, choć z możliwymi opóźnieniami. Skype jest polecany do rozmów na stacjonarne, ale wymaga specjalistycznej bramki, która jest droższa i mniej kompatybilna z typowymi centralami PABX. Jakość połączeń VOIP bywa problematyczna w godzinach szczytu, co wpływa na stabilność i komfort rozmów. Wskazano, że wybór operatora VOIP powinien uwzględniać nie tylko cenę, ale i jakość usług oraz dostępność numerów lokalnych. Freeconet jest często wymieniany jako profesjonalny operator z możliwością wielu równoczesnych połączeń, choć z abonamentem i pewnymi ograniczeniami w prezentacji numeru. Alternatywą są oferty Netii z pakietami minut i stałymi abonamentami. Ogólnie, całkowicie darmowe rozmowy VOIP do Polski są rzadkością, a najtańsze połączenia oferują operatorzy alternatywni z niskimi stawkami minutowymi i możliwością posiadania własnego numeru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA