logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simatic OP17 - Nie działają klawisze, jak przeprogramować lub naprawić?

botr 31 Maj 2004 16:00 8523 10
  • #1 668507
    botr
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Ma ktos doswiadczenie z tymi panelami OP17 Siemensa ..
    Mam jednnego co mu dwie linijki klawiszy nie dziala i trzeba by go na inne klawisze przeprogramować lub te naprawic .. Folie sprawdzalem omomierzem i wydaje sie dobra czyli by została elektoronika uszkodzona ..
    I jeszcze jakim kablem sie polaczyc z tym panelem ?? ..
    Mam kabel od S7 MPI-USB ale cos Protool Demo nie moze sie polączyc i go nie widzi .
    Bardzo prosze o jakies wzkazówki
  • #2 669539
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Opis kabelka znajdziesz w manualu. Generalnie mozna programować za pomocą zwykłego RS 232 ale po stronie panela jest nietypowe DB15. Z e zmianą klawiszy też nie powinno być problemów.
  • #3 670262
    botr
    Poziom 17  
    okey ..czyli mozna za pomoca przerobionego RS232 .. Ale czy mozna jeszcze innym od S7 MPI lub S5 TTY .. Takie mam czyli nie musiał bym robic
    I jak ktos ma pod reka schemacik tego przerobionego RS232 to bym prosił . Zawsze to troche szybciej
    Pozdrawiam
  • #4 671274
    arwit
    Poziom 27  
    To zależy od wersji OP (chodzi o posiadane złącza). RS232 mają wszystkie, MPI też powinno się dać S5 TTY raczej nie. Załaczam manual do OP7/17 jest tam opis okablowania.
    Załączniki:
    • Op717_e.pdf (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 673700
    botr
    Poziom 17  
    Z tego co sie doczytalem zrobilem konfiguracje

OP17DP---------------PC
    IF2 15PIN-------------COM1 9PIN
    3 RxD------------------3 TxD
    4 TxD--------------------2 Rxd

5 CTS-------------------7 RTS
    10 RTS------------------8 CTS
    12,15 GND--------------5 GND

ale dalej nie moge zrobic UPLOAD ani DOWNLOAD ..brak polaczenia z OP
  • #6 674003
    arwit
    Poziom 27  
    Kabelek jest OK. Zacznijmy więc od poczatku. Czy na panelu w momwncie próby wprowadzania progamu masz napis "READY FOR TRANSFER"?.Jeśli nie to w manualu zanjdziesz opis przygotowania OP do ładowania programu.
  • #7 4143265
    prawy
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Witam
    Mam podobny problem zrobilem sobie kabelek(zwykły kabel bez przejsciuwki mpi,ppi)
    po wlaczeniu panelu widze "ready for transfer) podczas ładowania wyswietlaja sie pod napisem dwa myslniki"--" protool wyswietla
    Establishing the serial connection at COM 1 with 38400 baud...
    E4021: Protocol error with serial connection for lines 1F802322H
    No connection to the OP!
    przy nastepnej probie na panelu wyswietla sie napis "protokoll error 0003"
    protool wyswietla
    Establishing the serial connection at COM 1 with 38400 baud...
    E4027: Synchronization faulty
    No connection to the OP!
    co jest przyczyna?
  • #8 4143591
    botr
    Poziom 17  
    Napisz dokladnie co robisz ? w jakim programie ? i jaki masz OP ?
    Czy kompiluje Ci sie projekt ?
  • #9 4143640
    prawy
    Poziom 14  
    mam op17 dostałem e mail ze przyczyna może by za duża prędkośc przesyłu
    danych i faktycznie po zmniejszeniu ruszyło (te dwie kreski"--"to był postęp wgrywania teraz idą do końca)
  • #11 4145604
    prawy
    Poziom 14  
    tak transfer ustawiłem na 9600.Wszystko działa ok!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z panelem operatorskim Siemens Simatic OP17, w którym nie działają dwie linijki klawiszy. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie elektroniki, gdyż folia klawiszy jest sprawna. Do komunikacji z panelem próbowano użyć kabla S7 MPI-USB, jednak Protool Demo nie wykrywa urządzenia. Zalecane jest programowanie przez port RS232 z nietypowym złączem DB15 na panelu. Możliwe jest użycie przerobionego kabla RS232, natomiast kable S7 MPI i S5 TTY mają ograniczoną kompatybilność w zależności od wersji panelu. Podano schemat połączenia pinów między OP17 a portem COM komputera. Kluczowe jest przygotowanie panelu do transferu programu, co sygnalizuje napis "READY FOR TRANSFER". Problemy z połączeniem często wynikają z nieprawidłowej konfiguracji prędkości transmisji; zmniejszenie prędkości do 9600 baud rozwiązało problem synchronizacji i umożliwiło poprawny upload i download programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA