logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zgrać program z paneli OP7/17 za pomocą ProTool V6 SP2 i kabla RS232/TTY?

mprefeta 29 Paź 2005 12:48 16665 19
  • #1 1937544
    mprefeta
    Poziom 11  
    Witam!

Potrzebuję zgrać programy z panel pracujących w moim zakładzie, w celu
    przetłumaczenia komunikatów na nasz rodzimy język. Niestety narazie
    nie mogę sobie z tym poradzić.
    Posiadam ProTool'a V6 SP2, oraz orginalny kabel SIemensa RS232/TTY
    do komunkacji z tymi panelami.
    Podpinam się do panela, załączam Protoola, ustawiam COM'a i transmisję serial, daję START UPLOAD i nic, dostaję komunikat o błędzie transmisji.

Jeśli ktoś może pomóc, z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam
    Marek
  • #2 1938816
    slawecki
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Myślę, że najskuteczniej i najszybciej załatwisz tą sprawę dzwoniąc do Siemensa w Warszawie na ul Żupniczą (nie mam teraz pod ręką do nich nr tel) poproś z działem automatyki. Od nich uzyskasz konkretne informacje.
  • #3 1938864
    jacusm
    Poziom 15  
    Ocena: 254
    Witam

Zgranie programu to nie taka prosta sprawa. Generalnie z ProTool'a można tylko program załadować do panelu. Jednak w pakiecie Protool jest aplikacja ProSave i przy jej pomocy można zgrać program z panelu (nie ze wszystkich paneli).Program ProSave jest jeśli dobrze pamiętam w katalogu Protool, jest programem otwieranym w okienko dosowym.
    Pozdrawiam
  • #4 1939055
    mirek_sos
    Poziom 12  
    zgranie programu z paneli OP możliwe jest jedynie w przypadku gdy te panele wyposażone są w dodatkową pamięć jeżeli tej pamięci nie ma to plik przechowywany jest w formie binarnej
  • #5 1942629
    b.krzysiek
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Nie jestem do końca pewien, ale wydaje mi się,że nawet
    jesli zgrasz ten projekt to edytowac sie go juz nie da.
    Szacuneczek
  • #6 1943190
    phonemaniac
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Witam :)

Mozna zgrac z OP7 projekt, ale bedzie on w postaci binarnej i niestety nie do edycji, a najlepiej do tego just uzyc programu ProSave. Jakby cos sluze instrukcja jak to zrobic :) bo mozna latwo wykasowac projekt w OP uruchamiajac tryb transmisji (jak ja to kiedys uczynilem robiac to pierwszy raz :P )
  • #7 1946678
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Z paneli operatorskich OP7/OP17 można zgrać oprogramowanie za pomocą bezpłatnego programu Siemensa "ProSave".
    Potrzebny jest przewód komunikacyjny RS232 tzw. nullmodem, przewód podłącza się do gniazda Printer panela oraz do COM-a w PC.
    Przed zgraniem oprogramowania należy panel przygotować do transmisji, tzn.:
    1. Wyłączyć zasilanie panela
    2. Trzymając naciśnięte przyciski "strzałka-góra + ESC" włącz zasilanie
    panela
    3. Po chwili powinien pojawić się komunikat o gotowości do transmisji
    z lub do PC-ta

Uwaga:
    Wykonanie identycznej operacji, ale z klawiszami "strzałka-prawo+strzałka-dół+ESC" usunie bezpowrotnie całe oprogramowanie
    robocze z panela - pozostanie tylko BIOS
    Uwaga: Zgrany plik jest "niestrawny" i może służyć tylko do wgrania do innego OP(lub tego samego).
  • #8 1948385
    UFO_79
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jeśli chodzi o przetłumczenie/dodanie języka do paneli OP7/17 bez konfiguracji lub też projektu nic Ci nie wyjdzie. Sam miałem niedawno podobny przypadek z tłumaczeniem komunikatów i alarmów w panelu.
    Musiałem dzwonić do firmy, która instalowała urządzenie o udostępnienie ostatniej, aktualnej kopii projektu, która była wgrana do CPU oraz OP.

Jak wiem z mojego krótkiego doświadczenia, firmy niechętnie to robią (chodzi o danie softu).

A co do kabla to zgadzam się z powyższym postem, potrzeba użyć kabla RS232 do tych paneli.
  • #9 2451490
    hondaa
    Poziom 12  
    Czy mógłbym prosić o schemat kabla RS232 tzw. nullmodem .Chciałem zgrać oprogramowani ale kabel który wykonałem według niesprawdzonego schematu powoduje wyłączewnie wyświetlacza,po podłączenie sterownika z pc.Dziękuję
  • #10 2455792
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Oto piny jakie musisz połaczyć w obu wtyczkach

15-pin-----------9-pin
    op 7/17------------PC

3 ----------- 3
    4 ----------- 2
    5 ----------- 8
    10 ----------- 7
    12 ----------- 5

Po takim połaczeniu musi hulać.
    Acha no i oczywiście musisz przejsc w tryb "Download" dla panela
  • #11 2461817
    hondaa
    Poziom 12  
    Jeszcze jedno pytanko czy powinno działać na Win Xp ,bo niechce program to oczywiście Pro Save.Dziękuję

Dodano po 2 [godziny] 46 [minuty]:

Zadziałało, Prosave 1.1 pod dos i wszystko chula .Dziękuję za podpowiedzi

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

Po wgraniu do nowego sterownika programu zgranego ze starego wyświetla S 545 DB 31B1 L1 Nie Istnieje .Czy wie ktoś co to może być

Dodano po 33 [sekundy]:

Po wgraniu do nowego sterownika programu zgranego ze starego wyświetla S 545 DB 31B1 L1 Nie Istnieje .Czy wie ktoś co to może być
  • #12 2463949
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Troszke enigmatycznie napisane :)
    Rozumiem ze ten tekst pojawia sie na OP, ale czy ty podłączyłeś to nowe OP do nowego sterownika i do sterownika i OP wgrałeś soft? Czy też do starego sterownika z softem istniejącym podpiąłeś nowe OP z wgranym backupem ściagniętym wcześniej ze starego OP. Hihi ja dopiero enigmatycznie pisze.... To info sugerowałoby ze w jednostce do której jest podłaczone OP nie istnieje "zmienna" do ktorej odwołuje sie jakies pole w OP. Ale bez dokładniejszych info danych trudno o odp.
  • #13 2465925
    hondaa
    Poziom 12  
    Dziękuję za zainteresowanie.Awięc dostałem podajnik napędzany silnikiem krokowym sterowany masterdrivewm 6se7016-0ep87-ofb1 z podpiętym op7, zaprogramowany i działający.Oraz drugi do złożenia nieco inny z napędem 6se7021-2ep87-0fbo i również op7(sterowniki takie same),a wraz z tym garść informacji.Po złożeniu zgrałem ze starego op7 oprogramowanie i wrzuciłem do nowego z efektem o którym wcześniej pisałem.Parametry oprogramowania op7 będą wrazie potrzeby zmienione
  • #14 2466168
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam!
    Kolego hondaa gdybyś zadał sobie trud zajrzenia do manuala OP7 (dostępny za darmo na stronach Siemens’a) to dostałbyś precyzyjna odpowiedz na swoje pytanie.
    Błędy grupy 541 do 550 (u ciebie 545) oznaczają brak określonej zmiennej w PLC dalej jest informacja czego brakuje: zmiennych w bloku danych DB31 lub wręcz całego bloku danych.
    Ponieważ używałeś ProSave to rozumiem, iż nie masz wersji nie skompilowanej projektu pod OP więc teraz musisz porównać programy w PLC i znaleźć czym się różnią i odpowiednio jeden z nich zmodyfikować.
  • #15 2466470
    hondaa
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedż,problem jest w oprogramowaniu plc w nowym sterowniku nie jest sparametryzowane ,Czy można je zgrać ze starego sterownika i wrzucić do nowego (silniki są te same ) korzystając ze złącza x103 przy użyciu kabla rs232 i jakim programem.Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedż.
  • #16 2466646
    arwit
    Poziom 27  
    Jeśli PLC są takie same to „teoretycznie” można zmienić program (nie piszesz jednak jakie to PLC). Problem jednak może leżeć nie w silniku ale w obszyciu sterownika PLC (wejść/ wyjść). Tylko w przypadku jeśli całe obszycie PLC jest identyczne to można spróbować zamienić programy. W innym przypadku efekt może być wręcz niebezpieczny.
  • #17 2466757
    hondaa
    Poziom 12  
    Plc to siemens masterdrive mc 6se7015-0ep50
  • #18 2467347
    arwit
    Poziom 27  
    Po pierwsze masterdrive nie jest sterownikiem PLC a jedynie czymś co można by nazwać „inteligentnym kontrolerem napędu”
    Po drugie do parametryzacji (również wgrywania i ściągania parametrów) służy program Drive Monitor lub Drive ES.
    Po trzecie zamiana ma sens tylko jeśli całość od strony sterowania jest identyczna, inaczej trzeba się liczyć z koniecznością modyfikacji.
    Po czwarte poniżej linki z instrukcjami i informacjami o masterdrive.
    http://support.automation.siemens.com/WW/llis...arch&searchinprim=0&nodeid0=10805150&x=19&y=9
  • #19 2469866
    hondaa
    Poziom 12  
    Za wszystko dziękuję ,chciałem uruchomić to sam ale niestety sprzęt wraca do niemiec do parametryzacji.
  • #20 18406692
    plcsystem
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Odkopuje stary temat, ale ma związek właśnie z uploadem/downloadem programu do paneli OP7.
    Dostałem od klienta "czysty" panel bez programu oraz aplikacje do wgrania. Jest to plik z rozszrzeniem ".dat".

Czy to jest własnie ten plik w formie binarnej, o któym była wcześniej mowa?
    Jak teraz to wgrać do panelu? Mam oprogramowanie ProTool oraz ProSave.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zgranie programu z paneli operatorskich Siemens OP7/OP17 za pomocą ProTool V6 SP2 i kabla RS232/TTY jest możliwe, lecz wymaga użycia dodatkowego narzędzia ProSave, które pozwala na pobranie programu z panelu, jednak najczęściej w formie binarnej, nieedytowalnej. Do komunikacji potrzebny jest kabel RS232 typu nullmodem, podłączany do gniazda Printer panela oraz portu COM w komputerze. Panel należy przygotować do transmisji przez uruchomienie w trybie download (przytrzymanie odpowiednich klawiszy podczas włączania zasilania). Należy zachować ostrożność, aby nie uruchomić trybu kasowania oprogramowania. Zgrany plik służy jedynie do wgrania do innego panelu OP. Edycja komunikatów wymaga dostępu do oryginalnego projektu, który często jest niedostępny. W przypadku integracji z napędami Siemens Masterdrive (np. 6SE7016, 6SE7021) programowanie i parametryzacja odbywa się za pomocą dedykowanych narzędzi Drive Monitor lub Drive ES, a nie ProTool. Zamiana oprogramowania między sterownikami jest możliwa tylko przy identycznej konfiguracji sprzętowej. Problemy z błędami typu "S 545 DB 31B1 L1 Nie Istnieje" wskazują na brak odpowiednich zmiennych w PLC, co wymaga synchronizacji programów PLC i panelu. System działa pod DOS (ProSave 1.1) i może być używany na Windows XP w trybie zgodności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA