logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka BEKO WM 2508L - jaki rozmiar łożysk i simeringa?

gixer 06 Sie 2009 15:28 18770 8
REKLAMA
  • #1 6863503
    gixer
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie.
    Nosze sie z zamiarem wymiany lozysk w BECO 2508L, pralka zaczyna halasowac ale jeszcze dziala;) wiem ze najprosciej wyjac stare pomierzyc badz odczytac symbol i zamowic takie same ale nie chce sie blokowac z "praniem" na kilka dni, wiec wielka prosba - moze ktorys z Kolegow wie jaki nr badz rozmiar lozysk i simeringa tam siedzi? bylbym bardzo wdzieczny za podpowiedz.
    Z gory dziekuje i pozdrawiam.
    Gix
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6869268
    ramzesbb
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Hej takie łożyska-6203, 6204 , oraz simering 25-50-10, ale przed wymianą doradzał bym o sprawdzenie bieżni krzyżaka na bębnie, jeśli się okaże że jest uszkodzona to wymiana nie ma sensu, bo po pewnym czasie będzie to samo , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 6879228
    gixer
    Poziom 10  
    Dziekuje Kolegom za pomoc, dzis kupilem lozyska(polskie+simering) - calosc 18zl, rozebralem pralke, zlozylem ponownie i wszystko gra a nawet pierze:)
    Okazalo sie ze padl simering i zniszczyl pierwsze lozysko, co ciekawe pralka ta rozbierana byla pierwszy raz, nikt sie do niej wczesniej nie dotykal a padniete lozysko bylo made in Turkey... nie dziwiloby mnie to, bo wiadomo jakiej jest produkcji ta pralka ale drugie lozysko(to od strony kola pasowego) to oryginalny SKF.Czemu nie oba SKF? - oszczednosc?

Pozdrawiam.
  • #5 8432505
    Sadamlolek
    Poziom 2  
    Witam. Też mam z tym problem wie ktoś jak wymienić te łożyska?
  • Pomocny post
    #6 8434387
    gixer
    Poziom 10  
    bez wyciagniecia bebna nic nie zrobisz - wiec wszytsko od gory po kolei (pasek silnik , przeciwwage, amortyzator, przewody, weze... jest troszke roboty ale spokojnie da sie to bez problemu zrobic samemu.
  • REKLAMA
  • #7 8754639
    adrian.g
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Dziekuje Kolegom za pomoc, dzis kupilem lozyska(polskie+simering) - calosc 18zl, rozebralem pralke, zlozylem ponownie i wszystko gra a nawet pierze:)
    Okazalo sie ze padl simering i zniszczyl pierwsze lozysko, co ciekawe pralka ta rozbierana byla pierwszy raz, nikt sie do niej wczesniej nie dotykal a padniete lozysko bylo made in Turkey... nie dziwiloby mnie to, bo wiadomo jakiej jest produkcji ta pralka ale drugie lozysko(to od strony kola pasowego) to oryginalny SKF.Czemu nie oba SKF? - oszczednosc?

Pozdrawiam.

Jeżeli można zaytać gdzie kupiłeś w takiej cenie i z jakiej firmy ??

Pozdrawiam,
  • #8 11193925
    marceli212
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam...
    Potrzebuje pilnie pomocy, chce wymienic łozysko w pralce beko 25080 ,rozebralem cala pralke wyciagnalem beben, i problem jest taki ze nie potrafie wykrecic z tylu bebna kola trzymajacego beben gdzie znajduje sie lozysko.. Wie ktos jak to zrobic??i czy wogole da sie to odkrecic??Prosze o pomoc

Dodano po 5 [minuty]:

gixer napisał:

Pozdrawiam.

Witam mozesz napisac jak odkreciles z tylu te kolo trzymajace beben gdzie w srodku jest lozysko bo ja sie mecze i za cholere nie wiem jak to zrobic??kombinuje i nic nie daje efektu.. bardzo dziekuje za pomoc

Dodano po 3 [minuty]:

andrzej1959 napisał:

Mozesz jeszcze raz podac linka jak wszystko dokladnie zrobic zeby wymienic lozysko... chodzi mi konkretnie o wyciagniecie kola trzymajacego beben i wymienic w nim lozyska.. Bede wdzieczny i Dziekuje z Gory za Pomoc
  • Pomocny post
    #9 11196412
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    marceli212 napisał:
    problem jest taki ze nie potrafie wykrecic z tylu bebna kola trzymajacego beben gdzie znajduje sie lozysko
    Odpowiedni klucz, wykręcić śrubę i koło zejdzie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany łożysk i simeringa w pralce BEKO WM 2508L. Podano, że stosowane łożyska to typy 6203 i 6204, a simering ma wymiary 25-50-10. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia bieżni krzyżaka na bębnie przed wymianą, gdyż uszkodzenie tego elementu może powodować ponowne problemy. Wymiana wymaga wyjęcia bębna, co wiąże się z demontażem paska silnika, przeciwwagi, amortyzatorów, przewodów i węży. Do zdjęcia koła trzymającego bęben potrzebny jest odpowiedni klucz do odkręcenia śruby. Autor potwierdził, że simering uległ uszkodzeniu i zniszczył pierwsze łożysko, które było produkcji tureckiej, natomiast drugie łożysko pochodziło od oryginalnego producenta SKF. Koszt części zamiennych (łożyska polskie i simering) wyniósł około 18 zł. Wskazano również link do szczegółowego opisu wymiany na forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA