Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Polar PDN885 - nie wiruje

dre123 06 Aug 2009 17:20 4886 2
Wago
    dre123
    Level 11  
    Dzień dobry, od jakiegoś czas pralka nie wiruje lub słabo wiruje. Poza tym wszystko jest ok. Wirowanie albo w ogólnie nie załącza się, albo wiruje bardzo wolno, albo ma takie zrywy na wyższe obroty. Problem jest ten sam niezależnie czy w pralce są jakieś rzeczy.

Było dwoje fachowców oglądać tą pralkę i jeden stwierdził, że do przewinięcia jest silnik za co chciał 400zł, a drugi powiedział, że do wymiany jest jakiś czujnik i moduł. Oboje mówili, że naprawa jest nie opłacalna, ale wzięli swoje za przegląd - jeden 69 drugi 100zł.

Nie wiem co w tej sytuacji zrobić, pralka wygląda bardzo dobrze na zewnątrz i w środku, żadnej rdzy, wszystkie przewody i węże w dobrym stanie, na co zwrócili uwagę.

Dlaczego silnik miałby być do przewinięcia skoro kręci bębnem w obie strony podczas całego prania? Może poszły jakieś podzespoły jak np kondensator? Nie znam się za bardzo na elektronice, ale może ktoś podsunąłby jakiś pomysł i pomógł zlokalizować mniej więcej miejsce usterki..

Dziękuję
  • Wago
    SŁAWEKWW
    Level 17  
    Spróbuj zdjąć wężyk z hydrostatu i ustaw na wirówkę. Jak hydrostat nie odbije to nie będzie wirować. Ewentualnie kondensator spróbuj podstawić kosztuje około 15 zł
    dre123
    Level 11  
    Wyciągnąłem wężyk z hydro statu u góry, wirowało tak samo. Zmieniłem kondensator i też to samo. Wygląda to tak jakby silnik nie miał siły wskoczyć na wyższe obroty. Czasem pomaga wciśnięcie i wyciśnięcie przycisku wyłączenia wirowania. Gdy jest wciśnięty bęben zatrzymuje się a gdy znów włączam wirowanie silnik gwałtownie zrywa się i albo zatrzymuję się od razu albo wolno obraca się. Czasem udaję się utrzymać wirowanie dłużej. Nie jest to jednak wirowanie na pełnych obrotach, jednak wystarcza by odwirować wodę z ubrań..

Trochę pospieszyłem się z napisaniem tego powyżej. Wcześniej próbowałem bez niczego na samym wirowaniu. Teraz pościłem całe pranie i pralka chodzi normalnie. Nie wiem co pomogło przedmuchanie tego wężyka od hydro statu czy nowy kondensator. Chciałem jeszcze sprawdzić szczotki, ale teraz jak już dobrze pierze to boję się ja ruszać..