logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel DXP Altium - Jak wygenerować płytkę PCB z narysowanego schematu?

easychair 31 Maj 2004 18:17 1389 4
REKLAMA
  • #1 668704
    easychair
    Poziom 11  
    Dobra przyznam sie po 2 dniowych walkach skapitulowalem , narysowalem schemat ideowy ... i chcialbym zobaczyc plytke jaka protel mi zaproponuje do tego , napiszcie jak dla debila co mam robic krok po kroku bo juz mi rece opadaja... (protel dxp Altium)
  • REKLAMA
  • #2 668864
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    protel to nie jest inteligetna bestja wiec zadnej plytki ci sam z siebie nie zaproponuje a o exporcie schematu do pcb pod DXP bylo juz walkowane przegladnij wczesniejsze posty na tym forum
    a tak przy okazji protel 99se jest bardziej przyjazny dla srodowiska ;)
  • REKLAMA
  • #3 669270
    easychair
    Poziom 11  
    Tez tak slyszalem tylko lekko mnie to podirytowalo ze robilem schemat przez 5 godzin tylko po to zeby go sobie wydrukowac :| ,mam juz 99 ale zdeczko za pozno :| a jutro projekt do oddania omg :( okok cya i thnx of coz
  • REKLAMA
  • #4 669555
    nrob
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    jacur napisał:

a tak przy okazji protel 99se jest bardziej przyjazny dla srodowiska ;)

Też tak na początku uważałem kiedy po pierwszym starciu oprócz kupy wyzwisk w kierunku autorów nie miałem zadnej pozytywnej opinii na temat DXP, ale po dłuzszej współpracy i odrobinie uporu muszę stwierdzić że ma jednak kilka zalet i warto poświęcić chwilkę czasu na lepsze poznanie. względem 99 ma kilka zalet:
    - nie robi wielkich baz *.ddb które oprócz tego że zajmują kupe miejsca nic wielkiego nie wnoszą bo na koniec i tak trzeba wyeksportować sobie PCB i to najlepiej w wersji 3.0
    - ma lepszą kontrolę nad zmianami w projekcie, podobno w obie strony, narazie wykorzystuje to tylko w kierunku sch -> pcb)
    - jest wreszcie w czsie edycji elementy w bibliotece dostępna funkcja cofnij
    - wycinanie i wklejanie działa nareszcie po ludzku
    Główna wada to troszeczkę utrudnione kopiowanie własciwości dla obiektów.
    Zamiast GLOBAL trzeba troche poczarować za pomocą kwerend List i Inspectora alew mozna się przyzwyczaić.
    Autorutera jeszcze nie testowałem bo z zasady płytki robię ręcznie :D
  • #5 669908
    easychair
    Poziom 11  
    Ej ej ej panowie jestem juz bardzo blisko :), mam netliste dodaje ja do plytki tylko elementy mi sie nie pojawiaja :PP mhmm
REKLAMA