logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka joysticka - podłączenie przekaźników

marcin_l85 08 Sie 2009 16:48 1949 3
  • #1 6870461
    marcin_l85
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam szanownych kolegów. Moje pytanie i prośba zarazem jest tej treści: mianowicie czy można przerobić tak najzwyklejszy joystick do grania aby można było do kazdej jego funkcji np.: góra, dół, fire itp podłączyć jakiś przekaźnik. dajmy na to joy ma cztery pozycje kierunkowe plus jakiś fire czyli będzie 5 przekaźników. Nie wiem jakie jest napięcie na tym sterowniku ani na jakiej zasadzie działa więc pytam Was jako ludzi " obcykanych " w temacie

z góry dzięki za pomoc
  • #2 6870505
    robi667
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Co masz na myśli pisząc "najzwyklejszy joystick"? Najzwyklejszy joystick jaki mam w domu ma po prostu styki przełączników wyprowadzone na wtyczkę - podłączenie przekaźników nie stanowi tu żadnej filozofii. Co innego jeśli to joystick z czasów podłączania pod port MIDI na karcie dźwiękowej albo współczesny na USB. Jeśli jednak urządzenie spisujesz już na straty, możesz po prostu wybebeszyć elektronikę i puścić wyprowadzenia na przyciski.
  • #3 6870508
    Mato3
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Wydaje mi się, że można. Ewentualnie można dodać jakiegoś tranzystorka . A może powiedz w jakim celu podłączać do niego przekaźniki ?
  • #4 6870535
    mrowaa
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    jeżeli jest to joystick od starych gier (chyba np commodore) to wystarczy odpowiednio polaczyc cewki przekaznikow z tymi stykami w srodku. kiedys jak bylem maly to metodą prób i błędów sobie rozrysowałem wszystkie piny na wtyczce i kombinowalem. teraz proponuje znalezc to na necie lub rozkrecic urządzenie.
    jesli jest to joystick analogowy USB lub do karty muzycznej to napotkasz problemy....

http://pl.wikipedia.org/wiki/Joystick
    tu jest dużo wyjaśnione
REKLAMA