logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja elementów infrastruktury kablowej TP SA na słupach

ADEK1000 09 Sie 2009 15:32 2900 6
REKLAMA
  • #1 6873374
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam.

Jeżdżąc ostatnio po okolicy w celach turystycznych natknąłem się w niektórych miejscach na nieco zaniedbaną, acz chyba w części nadal aktywną część infrastruktury TPSA.

Pytanie moje brzmi:

Co dokładnie wisi na tych słupach tel. TP SA.

Proszę odpowiedzieć na moje pytanie oznaczając (coś w formie legendy) poszczególne elementy tejże infrastruktury TP SA pisząc jednoczesnie jaką rolę spełnia każdy element tej infrastruktury kablowej TP SA.

Pytam z czystej mojej ciekawości oraz przez moje hobby telekomunikacyjne i elektroniczne.

Oto linki do fotek, o które mają posłużyć Państwu pomocą w odpowiedziach na moje pytania.

Oto one :

https://obrazki.elektroda.pl/53_1249824732.jpg

https://obrazki.elektroda.pl/7_1249825954.jpg

Czekam na Państwa odpowiedzi.

Pozdrawiam.

-Adam-
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6873462
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1233
    Oj Adek... nudzisz się.....

Pierwszy to typowy SK na II klasie czyli słup kablowy zakończający siec rozdzielczą, na moje oko trzy kable po 10 par każdy - lub nieco więcej.
    Drugi to zakończenie kablowe na słupie, instalacja gdzieś z połowy lat osiemdziesiątych z zamocowaną obok skrzynka w której jest najprawdopodobniej PCMka 10ka...
    To tak na oko....
  • REKLAMA
  • #3 6873632
    ADEK1000
    Poziom 24  
    irekr napisał:
    Oj Adek... nudzisz się.....

Pierwszy to typowy SK na II klasie czyli słup kablowy zakończający siec rozdzielczą, na moje oko trzy kable po 10 par każdy - lub nieco więcej.
    Drugi to zakończenie kablowe na słupie, instalacja gdzieś z połowy lat osiemdziesiątych z zamocowaną obok skrzynka w której jest najprawdopodobniej PCMka 10ka...
    To tak na oko....

Witam Ponownie.

Nie, nie nudzę się, tylko skrupulatnie poszerzam swoją wiedzę, na tematy, które mnie interesują.

Dziękuję Panu za odzew (odpowiedź).

Jednocześnie Proszę Państwa o kolejne odpowiedzi.
    O dalsze odpowiedzi i szczegóły na temat tego zagadnienia zamieszczonego np. na fotkach.

Poniżej, dla ułatwienia odpowiedzi Państwu na moje pytania wstawiam jeszcze jeden link do kolejnej fotki.

https://obrazki.elektroda.pl/61_1249838965.jpg

Proszę o dalsze Państwa odpowiedzi na postawione przeze mnie pytania.
    Czekam na nie.

Pozdrawiam.

-Adam-
  • REKLAMA
  • #4 6877526
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Witam.

W dalszym ciągu czekam na Państwa kolejne odpowiedzi na powyższy temat, na pytania zamieszczone powyżej.
    Proszę np. o wypowiedź jakichś byłych lub obecnych monterów
    liniowych lub innych pracowników (obecnych lub byłych) TPSA, choć nie tylko.
    Czekam na dalsze Państwa odpowieedzi.
    Proszę o nie bardzo.

Pozdrawiam.

Adam
  • Pomocny post
    #5 6878064
    kaczanov
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    hehehe, nie wiedziałem, że takie atrakcje jeszcze gdzieś w polsce są.

kolega irekr wyjasnił sprawę dobitnie

druga fotka to stary komunistyczny słup betoniak, z ziemi przychodzi kabel rozdzielczy z szafy kablowej (10par chyba), pod czapeczką tej górnej skrzynki łączy się z kablami dwuparowymi, które odchodzą do abonentów. poniżej PCM-ka, jako że pewnie kiedyś brakowało par w rozdzielczym. no i ten zajebisty podest:)
  • Pomocny post
    #6 6878453
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    oj adek ja rozumię że okres ogórkowy ale takie cuda techniki to mozna już zobaczyć w muzeum. Tak więc moze w ramach turystycznych wojaży wakacyjnych warto udać sie do muzeum techniki :D
  • REKLAMA
  • #7 6878660
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Janusz.P napisał:
    oj adek ja rozumię że okres ogórkowy ale takie cuda techniki to mozna już zobaczyć w muzeum. Tak więc moze w ramach turystycznych wojaży wakacyjnych warto udać sie do muzeum techniki :D

Witam.

Może i też do Muzeum Techniki, ale również ze swej strony zapraszam na polskie wsie, zwłaszcza poPGR-owskie, tam się wychowawałem przez pierwsze 12 lat swego życia i tam czuję się najlepiej, tam czas jakby biegł troszkę wolniej a poprzez to, można m.in. na żywo podziwiać też takie widoki ...

A wracając do tematu...

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Proszę o kolejne. Jednocześnie Proszę Państwa o poszanowanie infrastruktury TPSA, bo światłowody jescze długo nie będą wszędzie, a dzięki np. takim PCM-kom pracującym jeszcze w dość wielu miejscach w Polsce wielu abonentów (Polaków) ma stworzone możliwości techniczne na posiadanie i użytkowanie linii telefonicznej, stacjonarnej, choć oczywiście Neostrada potrzebuje toru naturalnego linii , a tym samym "nie lubi PCM-ek". Ale trudno... - przeto wiem przecież dlaczego ...

W tym miejscu pragnę jednocześnie podziękować Opatrzności, TPSA, oraz Technikom i Monterom pracującym dla TPSA, o to,że mieszkając na wsi jestem szczęśliwym posiadaczem Neostardy i że nie mam linii zwielokrotnionej np. po PCM-ce, tylko, że mam linię pod Neostradę, po torze naturalnym Dzięki Państwu za TO. Jestem Państwu za TO bardzo wzdzięczny. :-).

Czekam na dalsze Państwa odpowiedzi na ten temat.

Pozdrawiam Wszystkich Państwa.

-Adam-

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji elementów infrastruktury kablowej Telekomunikacji Polskiej SA (TPSA) umieszczonych na słupach, ze szczególnym uwzględnieniem starszych, częściowo zaniedbanych instalacji. Na podstawie zdjęć wskazano, że na słupach znajdują się m.in. słupy kablowe (SK) klasy II, które pełnią funkcję zakończenia sieci rozdzielczej i zawierają kable wieloparowe (około 10 par). W infrastrukturze widoczne są także skrzynki zakończeniowe z lat 80., w których umieszczone są urządzenia PCM (np. PCM 10), służące do multipleksacji sygnałów i rozszerzania liczby dostępnych par telefonicznych. Kable rozdzielcze łączą się z kablami dwuparowymi prowadzącymi do abonentów. Wskazano, że mimo postępu technologicznego i rozwoju światłowodów, takie rozwiązania nadal funkcjonują na obszarach wiejskich, umożliwiając dostęp do tradycyjnej telefonii stacjonarnej oraz usług Neostrada, choć PCM nie jest optymalny dla tej usługi. Elementy infrastruktury są często umieszczone na betonowych słupach, typowych dla okresu PRL. Dyskusja podkreśla znaczenie zachowania i poszanowania tej infrastruktury ze względu na jej rolę w zapewnieniu łączności na terenach mniej zurbanizowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA