logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak możliwości technicznych, a podłączenie kabla tp.

radomiak.wojtek 12 Lis 2012 14:26 1068 8
REKLAMA
  • #1 11519712
    radomiak.wojtek
    Poziom 10  
    Witam.
    Ostatnio słyszałem, że tp ma 10 miesięcy na podłączenie kabla, jeśli jest brak możliwości technicznych na podłączenie go w danym momencie.
    Ja się na tym nie znam i chciałem się dowiedzieć ile jest w tym prawdy, bo jestem w takiej sytuacji, że mam brak możliwości technicznych.
  • REKLAMA
  • #2 11519748
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Dotyczy tylko usługi telefonicznej, jak cię nie podłączą (a mogą ci dać telefon przez PCM-kę lub radiówkę) to cię będą płacić co miesiąć paredziesiąt złotych rekompensatę.
  • #3 11519911
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Należy pamiętać że wtedy będzie problem z internetem ADSL-owym przy zastosowaniu radiówki lub PCM-ki.
  • REKLAMA
  • #4 11520015
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    No tak, na radiówce czy PCM-ce neostrady nie będzie.
  • REKLAMA
  • #5 11556211
    radomiak.wojtek
    Poziom 10  
    A są jakieś inne firmy, które podłączają kable czy tylko tp ?
  • REKLAMA
  • #6 11556217
    jimasek
    Na pewno Netia ale nikt obowiązku nie ma.
  • #7 11561973
    radomiak.wojtek
    Poziom 10  
    No mi ludzie od Netii powiedzieli, że nie podłączają kabli w ogóle.
    A słyszałem nie dawno, że Polska dostała jakieś tam pieniądze na rozwój internetu szerokopasmowego ?
  • #8 11562044
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    I jak najbardziej go rozwija. Tylko nie do ciebie. Twój problem fachowo nazywa się "ostatnia mila" i nikomu nie opłaca się tutaj inwestować. :cry: Buduje się drogi, autostrady a i tak niektórzy do śmierci będą się tytłać w błocie zanim do tej drogi dojadą. Takie są nieubłagane prawa rynku.
  • #9 11562085
    jimasek
    andk1eltd napisał:
    Takie są nieubłagane prawa rynku.

Który niestety jest bardzo skomercjalizowany, ukierunkowany na zysk.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku możliwości technicznych podłączenia kabla TP (Telekomunikacja Polska) oraz związane z tym kwestie rekompensaty. Użytkownicy wskazali, że w przypadku braku podłączenia, TP ma obowiązek wypłacać rekompensatę, jednak podłączenie internetu ADSL może być problematyczne przy zastosowaniu alternatywnych rozwiązań, takich jak PCM czy radiówka. Pojawiły się również pytania o inne firmy, które mogłyby oferować podłączenie kabli, z wymienioną Netią, która jednak nie podłącza kabli w ogóle. Wskazano na problem "ostatniej mili", który sprawia, że inwestycje w infrastrukturę nie są opłacalne w niektórych lokalizacjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA