logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak otworzyć canon ip4300/naprawić ściągający papier na jedn

gorgar-wielki 09 Sie 2009 19:18 4645 5
REKLAMA
  • #1 6873995
    gorgar-wielki
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam mam problem ze ściąganiem na jedna stronę papieru w drukarce canon ip4300. Pomyślałem ze otworze ja i zobaczę czy coś nie "wlazło". Znalazłem na necie instrukcje serwisowąLink od ip4200 ale gdy chcę ściągnąć obudowę to za chiny nie wiem co trzeba zrobić z przednią obudowę. |Proszę o pomoc jak otworzyć to ustrojstwo abo jak pozbyć się natrętnego ściągania papieru.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6901318
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Musisz znaleźć zaczepy trzymające obudowę. dostać sie do nich można od otworu gdzie wychodzi papier.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #3 9407363
    swave
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Mam ten sam problem i muszę zdjąć obudowę.Tył i zaczepy z tyłu odeszły. Ale gdzie są te zaczepy z przodu ? W paru tematach wyczytałem że z przodu tam gdzie tacka do płyt ale u mnie nie ma i nawet czuć że coś w innym miejscu trzyma. Mam Canon Pixma iP 4300. Może ktoś wie, może jakie foto ? Będę wdzięczny,
    Pozdrawiam,
    swave
  • REKLAMA
  • #4 9407845
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1522
    Jak dobrze pamiętam to trzeba zdjąć te srebrne elementy po bokach. Zwykle od spodu są zaczepy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 9408663
    swave
    Poziom 11  
    Dzięki za wsparcie lecz niestety nie .... plastiki ozdobne mają profile i schowane są wewnątrz pod obudową.
    Pozdrawiam miło i czekam na wsparcie :roll:

Moderowany przez rys57:

edit

• #6 9410167
    swave
    Poziom 11  
    Otóż wbrew temu co na zacnym forum Elektroda ( nie mam tu na myśli powyższego tematu ) zostało napisane na temat zdejmowania obudowy drukarki mam wrażenie że posty pisali panowie serwisanci tak mgliście i nie konkretnie aby tylko uszkodzić obudowę i do nich trafiła robota. Po trzech dniach walki z materią i moimi nerwami rozebrałem "gadzinę" :) Jeśli komuś będzie potrzebna taka wiedza udostępnię ją i wiele więcej jeśli zajdzie potrzeba. Póki co nie będę strzępił jęzora i pozdrawiam miło nie zamykając jeszcze jednak tematu.
    swave

swave(_at_)wp.pl

W związku że są dalsze zapytania na temat zdejmowania obudowy z drukarki zamieszczam szybki opis jak to u mnie działa :

Instrukcja zdejmowania obudowy ( górna część ) drukarki Canon Pixma iP 4300 :

Przyda się mała latareczka i długi płaski śrubokręt

1/ Najpierw należy wyjąć podajnik papieru - kasetę która znajduje sie pod spodem drukarki aby uwolnić dostęp do zatrzasków które są tam umieszczone.

2/ Po obu bokach drukarki, u podstawy mamy szczeliny oznaczone strzałką - trójkącikiem.
    Na tylnej ściance po obu stronach widocznej tam otwieranej klapy są podobne szczelinki.

3/ Należy płaskim śrubokrętem wcisnąć owe zatrzaski lekko podciągając obudowę ku górze ( dla ułatwienia można zdjąć klapkę podajnika papieru - tę mniejszą na górze )

4/ Dopiero jak uwolni nam się tył i uniesie lekko ku górze delikatnie aby się nie zatrzasnęła ale też aby nic nie uszkodzić należy odwrócić drukarkę spodem do góry i tam na wysokości przednich nóżek w przestrzeni kasety którą odkręciliśmy na początku, są z dwóch stron po dwa widoczne otwory. Pierwszy zewnętrzny od strony klapy to zmyła, a w drugim jest zatrzask który należy lekko podważyć śrubokrętem. To samo robimy przy drugiej nóżce i gitara :) Tu może przydać się latarka.

Jest to najbardziej korzystna kolejność działań. Obudowa ( góra ) trzyma się w sumie na sześciu zatrzaskach. Ostrzegam że należy zachować ostrożność aby nie ułamać zatrzasków jakkolwiek jeśli wiadomo gdzie one są obudowa daje się dość komfortowo zdjąć.

Życzę powodzenia,
    swave
REKLAMA