logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad x600 - brak dźwięku po urwaniu kostki trackpointa, co zrobić?

epat 09 Sie 2009 19:51 1538 7
REKLAMA
  • #1 6874100
    epat
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem z lapem, wyrwalem to kostke od trackpointa, widzicie zaznaczone na zdjeciu. Teraz dziala mi na myszce, klawiaitura działa ok, ale mam problem bo stracilem dziwęk. Nie urwalem nic innego tylko to co widzicie, ale ktos na forum napisal, ze to od dzwieku. Tyle, ze nie wiem jak skoro to trackpoint. Sterowniki sa i jak wlacze muze to leci wszystko tak jakbym po prostu sciszył dzwięk. Tak wiec wyglada jakby sie cos odlaczylo.
    IBM ThinkPad x600 - brak dźwięku po urwaniu kostki trackpointa, co zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 6874302
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Kostka ktora zerwales jest wlasnie od dzwieku.
    W moim 600x mialam identyczny problem, skonczylo sie na podlutowaniu do tasmy prowadzacej do tej kostki przewodow i podlaczeniu sie do tego 6-przewodowego warkoczyka prowadzacego do malej plytki tuz przy matrycy. U mnie zlacza nie ma, ty mozesz zrobic jakies goldpin4 jezeli chcesz.
  • REKLAMA
  • #3 6874373
    epat
    Poziom 10  
    To co jest z trackpointem?
    Mam info o błędzie trackpointa i nie działa mi. Myslalem, ze wyrwalem od niego.
    Co do dzwieku to widzisz, jak wyrwalem z plyty glownej kostkę to ciezko bedzie zrobic lut, bo nie mam wprawy a 1 lapa jzu tak uwalilem.
    W sumie mozna kupic pod usb muzyczna.
    Pytanie jak zrobic zeby graly glosniczki? Karta usb bedzie na zewnątrz, a glosniki są wewnątrz.

Moderowany przez mat_ed:

Dotychczasowe niechlujstwo zlikwidowałem. Kolejne posty będą kasowane. Naucz się pisać!

• #4 6874428
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Zeby pozbyc sie problemu z komunikatem bledu trackpointa sciagnij oprogramowanie konfiguracyjne do lapka i wylacz trackpointa z poziomu tego programu. Zerwanie przewodow czy uszkodzenie samego trackpointa unieruchamia lapka do czasu wymiany klawiatury wiec ostroznie z szczypcami do drutu.
  • #5 6891563
    epat
    Poziom 10  
    mozesz napisac jaki to program?

Moderowany przez mat_ed:

Dość tego. Ostrzeżenie #1 za lekceważenie poleceń moderatora. Dalsze niechlujstwo i lekceważenie poleceń moderacji, poskutkuje otrzymaniem blokady pisania.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 6933383
    epat
    Poziom 10  
    ok dzęki
  • #8 6942429
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Zgodnie z obietnicą, za nieustające niechlujstwo w pisaniu postów, kolega otrzymuje urlop od przykrej konieczności pisania postów na forum do dnia 31.08.2009. Po tym terminie kolegi pierwszym obowiązkiem będzie poprawienie wszystkich swoich niechlujnie napisanych postów (nie tylko postów w tym temacie).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W laptopie IBM ThinkPad x600 zerwanie kostki od trackpointa spowodowało utratę dźwięku, mimo że klawiatura i mysz działają poprawnie. Kostka ta jest powiązana z układem dźwiękowym, a jej uszkodzenie powoduje odłączenie sygnału audio. Rozwiązaniem jest podlutowanie przewodów do taśmy prowadzącej do kostki lub zastosowanie złącza goldpin4, aby przywrócić połączenie z małą płytką przy matrycy. W przypadku błędu trackpointa można pobrać oprogramowanie konfiguracyjne IBM, które umożliwia wyłączenie trackpointa, co pozwala uniknąć problemów z działaniem laptopa bez konieczności wymiany klawiatury. Alternatywnie można rozważyć użycie zewnętrznej karty dźwiękowej USB, jednak problemem pozostaje podłączenie wewnętrznych głośników laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA